Za poneti: Poricatelj izbora pobjeđuje, loše ponašanje osuđuje Cawthorna

WASHINGTON (AP) – Utjecaj bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bio je dovoljan da svog kandidata u Senatu podigne do pobjede u Sjevernoj Karolini u utorak, dok je njegov izbor u Pennsylvaniji ostao u teškoj borbi na predizborima u Senatu te države.

U ključnoj utrci za kongres, loše ponašanje republikanskog kongresmena konačno ga je sustiglo.

A u utrci guvernera Pennsylvanije, kandidat kojeg podržava Trump i koji je širio laži o prebrojavanju glasova za 2020. pobijedio je u nominaciji GOP-a, stavljajući poricatelja izbora na upečatljivu distancu upravljanja predsjedničkom bojnom državom 2024. godine.

Zanimljivosti s primarnih izbora u utorak u Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Kentuckyju, Idahu i Oregonu:

NASTAVLJA SE TRUMPOV POBJEDNIČKI NIZ

Bivši predsjednik ušao je u primarnu sezonu na vrhuncu nakon što je JD Vance, njegov potvrđeni kandidat u hiperkonkurentnom natjecanju GOP Senata u Ohiu, pogodio s trećeg na prvo mjesto. Trump je dodao svoj broj u utorak navečer u nekoliko država.

Trump je šokirao vjernike stranke u Sjevernoj Karolini kada je podržao američkog predstavnika. Ted Budd, malo poznati kongresmen, prošlog lipnja za mjesto u Senatu napustio je republikanac Richard Burr u mirovini. Ali nakon teškog početka, Budd je lako osvojio nominaciju svoje stranke, prošavši prepuno polje rivala GOP-a među kojima je bio i bivši guverner države Pat McCrory.

I u utrci GOP-a Pennsylvanije za guvernera, Trumpov podržan kandidat, krajnje desničar Doug Mastrianolako je osvojio nominaciju – iako je već bio daleko ispred u anketama kada je Trump odmjerio samo nekoliko dana prije izbora.

Njegovo kimanje naširoko se smatralo pokušajem da zaštiti svoje opklade i jamči pobjedu u državi u slučaju da je njegov potvrđeni kandidat za Senat, slavni kardiokirurg Mehmet Oz, izgubio utrku. Oz i bivši izvršni direktor hedge fonda David McCormick bili su gotovo izjednačeni u utorak kasno, a ostalo je još glasova za prebrojavanje.

Trump je pretrpio gubitak prošli tjedan kada je Charles Herbster, njegov potvrđeni kandidat na primarnom gubernatorskom mjestu Nebraske, završio na drugom mjestu nakon što je kasnije u kampanji optužen za pipanje mladih žena. Trump se suočava s još jednim mogućim porazom na predizborima guvernera s visokim ulozima sljedećeg tjedna u Georgiji, gdje njegov kandidat zaostaje i u anketama i u prikupljanju sredstava.

omjer
Youtube video minijatura

IZBORNI DIJALIST POBJEĐIVAO KLJUČNE REPUBLIKANSKE PRIMARE

Trump je poricanje izbora učinio ključnim testom lojalnosti u Republikanskoj stranci, a to je možda pokleknulo njegovu stranku u Pennsylvaniji pobjedom Mastriana, glasnog poricatelja izbora.

Mastriano je podržao neutemeljene recenzije izbornih rezultata u Pennsylvaniji, gdje je demokrat Joe Biden pobijedio s gotovo 100.000 glasova. Organizirao je autobuse za prijevoz Trumpovih pristaša u Washington na skup “Stop the Steal” koji je prethodio siječnju. 6 Pobuna na Kapitolu SAD-a. I kaže da će, ako bude izabran, djelomično otkriti prijevaru tako što će se svaki birač u državi ponovno registrirati.

Mastriano je bio favorit čak i prije nego što je Trumpova potpora krajem prošlog tjedna pomogla učvrstiti njegovu pobjedu. Sve glavne republikanske nade u cijeloj državi na ovaj ili onaj način dovode u sumnju izborne rezultate, ali Mastriano je bio daleko najglasniji i to je ono što mu je donijelo Trumpovo kimanje.

Budući da Trump daje prednost odanosti svojim izbornim lažima ispred svega ostalog, mnogi republikanci iz Pennsylvanije strahuju da je bivši predsjednik potkopao njihove šanse u ključnoj državi. To ih je navelo da se pokušaju spojiti oko alternative Mastrianu u posljednjem trenutku, ali pokušaj nije uspio.

Mastriano će se na općim izborima u studenom suočiti s demokratom Joshom Shapirom, glavnim državnim odvjetnikom. Činilo se da je Shapiro, koji nije bio osporavan, nestrpljiv uhvatiti se u koštac s Mastrianom, puštajući televizijsku reklamu u kojoj se Mastriano naziva “jednim od najvećih pristaša Donalda Trumpa”, potez koji je izgledao osmišljen da ojača državnog senatora s glasačima GOP-a.

Mastriano je rekao da ne bi potvrdio Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji da je tada bio guverner. To postavlja pitanja o predsjedničkim izborima 2024. i o tome bi li Mastriano, ako bude izabran, slijedio volju birača ako bi kandidat kojemu se protivi pobijedio državu.

U konzervativnom Idahu, Phil McGrane, republikanac koji podržava establišment, upravo je tijesno pobijedio poricatelja izbora na izborima za državnog tajnika. U utrci za tri osobe uključena su dva kandidata koji podržavaju Trumpove izborne laži – zajedno su osvojili preko 55% glasova. To pokazuje kako Trumpove izborne laži imaju utjecaj na njegovu stranku.

GOP GLASAČIMA JE DOSTA

Čak i u Trumpovoj Republikanskoj stranci postoje granice.

Rep. Madison Cawthorn, najmlađa članica Kongresa, izbačena je iz ureda u utorak državni senator. Chuck Edwards nakon mukotrpnog prvog mandata prepunog sablasnih naslova i skandala. Mladi kongresmen, koji koristi invalidska kolica nakon prometne nesreće, postao je medijska senzacija kada je prvi put osvojio mjesto u Domu u dobi od 25 godina, no možda je bio opječen pod svjetlima reflektora.

Cawthorn prošli mjesec je citiran zbog nošenja pištolja kroz sigurnosni kontrolni punkt zračne luke – njegov drugi takav citat. U ožujku je optužen za vožnju s oduzetom dozvolom nakon što su ga dva puta zaustavljali zbog prebrze vožnje. Naljutio je lokalne republikance odlučivši se kandidirati u drugom okrugu nakon što su ove godine nacrtane nove kongresne karte, a zatim se vratio u svoj izvorni okrug kada je sudski spor ponovno promijenio liniju. I, što je najozloglašenije, Cawthorn je insinuirao da su ga republikanci iz Washingtona pozvali na barem jednu orgiju s kokainom.

Trump je u ponedjeljak pokušao dati poticaj Cawthornu, pozivajući glasače da ga zadrže na funkciji. “Nedavno je napravio neke glupe pogreške, za koje ne vjerujem da će ih ponoviti”, rekao je Trump u izjavi. “Pružimo Madison drugu priliku!”

Ali birači su odlučili ne. Edwards, kojeg je podržao republikanski senator. Thom Tillis, probio je Cawthorna u predizborima. Ipak, šira slika nije bila tako blizu – s osam kandidata u natjecanju, Cawthorn je osvojio samo 3 od 10 birača u okrugu. To je upozorenje za druge republikance koji mogu smatrati da ih Trumpova sposobnost da održi lojalnost svojoj bazi kroz ponovljene skandale čini i neprobojnima.

___

Riccardi je izvijestio iz Denvera.

___

Slijedite AP za potpunu pokrivenost privremenih izbora na https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections i na Twitteru na https://twitter.com/ap_politics.

.

Leave a Comment