Za poneti: pobijač izbora pobjeđuje, loše ponašanje osuđuje Cawthorna

WASHINGTON (AP) – U utrci za guvernera Pennsylvanije, kandidat koji je širio laži o prebrojavanju glasova 2020. osvojio republikansku nominaciju, stavljajući poricatelja izbora na udarnu udaljenost od vođenja predsjedničke države bojišnice 2024. godine.

U međuvremenu, potpora bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bila je dovoljna da njegovog kandidata za Senat uzdigne do pobjede u Sjevernoj Karolini u utorak, iako je njegov izbor u Pennsylvaniji ostao u teškoj borbi na predizborima u Senatu te države. A u Idahu, s dužnošću na svojoj strani, aktualni guverner izdržao je primarni izazov koji je podržao Trump od svog potguvernera krajnje desnice.

U ključnoj izbornoj utrci za kongres, konačno ga je sustiglo loše ponašanje republikanskog kongresmena.

Zanimljivosti s primarnih izbora u utorak u Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Kentuckyju, Idahu i Oregonu:

TRUMP NEKE POBJEĐUJE, NEKE IZGUBI

Bivši predsjednik ušao je u primarnu sezonu na vrhuncu nakon što je JD Vance, njegov potvrđeni kandidat u hiperkonkurentnom natjecanju GOP Senata u Ohiju, pogodio s trećeg na prvo mjesto. Ali Trumpov zbroj u utorak navečer uključivao je pobjede, poraze i utrku u šatorima prerano za prozivku.

Trump je šokirao vjernike stranke u Sjevernoj Karolini kada je podržao američkog predstavnika. Ted Budd, malo poznati kongresmen, prošlog lipnja za mjesto u Senatu napustio je republikanac Richard Burr u mirovini. Ali nakon teškog početka, Budd je lako osvojio nominaciju svoje stranke, prošavši prepuno polje rivala GOP-a među kojima je bio i bivši guverner države Pat McCrory.

I u utrci GOP-a Pennsylvanije za guvernera, Trumpov podržan kandidat, krajnje desničar Doug Mastrianolako je osvojio nominaciju – iako je već bio daleko ispred u anketama kada je Trump odmjerio samo nekoliko dana prije izbora.

Njegovo kimanje naširoko se smatralo pokušajem da zaštiti svoje oklade i jamči pobjedu u državi u slučaju njegovog odobrenog kandidata za Senat, slavnog kardiokirurga dr. Mehmet Oz, gubi utrku. Oz i bivši izvršni direktor hedge fonda David McCormick bili su gotovo izjednačeni u srijedu rano ujutro, a ostalo je još glasova za prebrojavanje.

U međuvremenu, u Sjevernoj Karolini Rep. Madison Cawthorn izgubila je svoju kandidaturu za ponovni izbor u utorak čak i nakon što je Trump pozvao birače da “daju Madison drugu priliku!” Trump je također zadahnuo kada je poručnik iz Idaha. Gov. Janice McGeachin, njegova odabranica, nije uspjela pobijediti Gov. Brad Little u toj državi primarni. Trump se suočava s još jednim mogućim porazom na predizborima guvernera s visokim ulozima sljedećeg tjedna u Georgiji, gdje njegov kandidat zaostaje i u anketama i u prikupljanju sredstava.

omjer
Youtube video minijatura

IZBORNI POricatelj POBJEDIO KLJUČNE REPUBLIKANSKE PRIMARE

Trump je poricanje izbora učinio ključnim testom lojalnosti u Republikanskoj stranci, a to je možda pokleknulo njegovu stranku u Pennsylvaniji pobjedom Mastriana, glasnog poricatelja izbora.

Mastriano je podržao neutemeljene recenzije izbornih rezultata u Pennsylvaniji, gdje je demokrat Joe Biden pobijedio s gotovo 100.000 glasova. Organizirao je autobuse za prijevoz Trumpovih pristaša u Washington na skup “Stop the Steal” koji je prethodio siječnju. 6 Pobuna na Kapitolu SAD-a. I kaže da će, ako bude izabran, djelomično otkriti prijevaru tako što će se svaki birač u državi ponovno registrirati.

Ako bi Mastriano pobijedio na jesen, oblikovao bi način na koji se održavaju izbori u Pennsylvaniji – gdje guverner imenuje državnog tajnika, koji nadzire vođenje izbora. Ali svaki potez da se birači ponovno registriraju gotovo bi sigurno naišao na pravne prepreke.

Mastriano je bio favorit čak i prije nego što je Trumpova potpora krajem prošlog tjedna pomogla učvrstiti njegovu pobjedu. Sve glavne republikanske nade u cijeloj državi na ovaj ili onaj način dovode u sumnju izborne rezultate, ali Mastriano je bio daleko najglasniji i to je ono što mu je donijelo Trumpovo kimanje.

Budući da Trump daje prednost odanosti svojim izbornim lažima ispred svega ostalog, mnogi republikanci iz Pennsylvanije strahuju da je bivši predsjednik potkopao njihove šanse u ključnoj državi. To ih je navelo da se pokušaju spojiti oko alternative Mastrianu u posljednjem trenutku, ali pokušaj nije uspio.

Mastriano će se na općim izborima u studenom suočiti s demokratom Joshom Shapirom, glavnim državnim odvjetnikom. Činilo se da je Shapiro, koji nije bio osporavan, nestrpljiv uhvatiti se u koštac s Mastrianom, puštajući televizijsku reklamu u kojoj se Mastriano naziva “jednim od najvećih pristaša Donalda Trumpa”, potez koji je izgledao osmišljen da ojača državnog senatora s glasačima GOP-a.

Mastriano je rekao da ne bi potvrdio Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji da je tada bio guverner. To postavlja pitanja o predsjedničkim izborima 2024. i o tome bi li Mastriano, ako bude izabran, slijedio volju birača ako bi kandidat kojemu se protivi pobijedio državu.

GOP GLASAČIMA JE DOSTA

Čak i u Trumpovoj Republikanskoj stranci postoje ograničenja.

Rep. Cawthorn, najmlađi član Kongresa, zbačen je s dužnosti u utorak državni senator. Chuck Edwards nakon mukotrpnog prvog mandata prepunog sablasnih naslova i skandala. Mladi kongresmen, koji koristi invalidska kolica nakon prometne nesreće, postao je medijska senzacija kada je prvi put osvojio mjesto u Domu u dobi od 25 godina, no možda je bio opječen pod svjetlima reflektora.

Cawthorn prošli mjesec je citiran zbog nošenja pištolja kroz sigurnosni kontrolni punkt zračne luke – njegov drugi takav citat. U ožujku je optužen za vožnju s oduzetom dozvolom nakon što su ga dva puta zaustavljali zbog prebrze vožnje. Naljutio je lokalne republikance odlučivši se kandidirati u drugom okrugu nakon što su ove godine nacrtane nove kongresne karte, a zatim se vratio u svoj izvorni okrug kada je sudski spor ponovno promijenio liniju. I, što je najozloglašenije, Cawthorn je insinuirao da su ga republikanci iz Washingtona pozvali na barem jednu orgiju s kokainom.

Trump je u ponedjeljak pokušao dati poticaj Cawthornu, pozivajući glasače da ga zadrže na funkciji.

Ali birači su odlučili ne. Edwards, kojeg je podržao republikanski senator. Thom Tillis, probio je Cawthorna u predizborima. Ipak, šira slika nije bila tako blizu – s osam kandidata u natjecanju, Cawthorn je osvojio samo 3 od 10 birača u okrugu. To je upozorenje za druge republikance koji mogu smatrati da ih Trumpova sposobnost da održi lojalnost svojoj bazi kroz ponovljene skandale čini i neprobojnima.

MOĆ OBLASTI U IDAHOU

U Idahu je populizam nadahnut Trumpom udario u zid vlasti.

Gov. Little je lako uzvratio republikanski primarni izazov poručnika. Gov. McGeachin, unatoč njezinoj podršci bivše predsjednice. Naveo je korake koje je poduzeo kako bi zadovoljio konzervativce tako što je iskoristio prednosti službe – potpisivanjem smanjenja poreza i zakona o zabrani pobačaja nakon otprilike šest tjedana.

McGeachin je bio duboko kontroverzan. Kad je Little otputovala izvan države, McGeachin se proglasila učinkovitom guvernerkom i izdala izvršne naredbe zabranjujući mandate za maske i cjepiva, koje je poništio po povratku u državu. Govorila je na konferenciji koju su sponzorirali bijeli nacionalisti i kandidirala se s nekoliko krajnje desnih saveznika za druge urede u cijeloj državi.

Ali, za razliku od onoga što se dogodilo u Pennsylvaniji, republikanski birači u Idahu su se bunili. To je dobar znak za sljedeću Trumpovu metu – guvernera Georgije. Brian Kemp, koji je također koristio svoju dužnost da učvrsti svoju konzervativnu bona fides protiv izazivača kojeg podržava bivši predsjednik na predizborima sljedećeg tjedna.

___

Riccardi je izvijestio iz Denvera.

___

Slijedite AP za potpunu pokrivenost privremenih izbora na https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections i na Twitteru na https://twitter.com/ap_politics.

.

Leave a Comment