Vjetrovi orkanske snage, prašna oluja na gornjem srednjem zapadu

Rezervirano mjesto dok se radnje članka učitavaju

Snažan kompleks oluja protutnjao je Gornjim srednjim zapadom u četvrtak navečer, oslobađajući razorne udare vjetra od preko 100 milja na sat, podižući visoki zid prašine.

Nacionalna meteorološka služba primila je više od 200 izvješća o štetnim vjetrovima od Kansasa do Wisconsina – ali najteža šteta bila je usmjerena na koridor od istočne Nebraske do jugozapadne Minnesote, uključujući istočnu Južnu Dakotu i sjeverozapadnu Iowu. U ovoj zoni zabilježena su značajna građevinska oštećenja, a oko 70.000 ljudi ostalo je bez struje u četvrtak navečer.

The Minneapolis Star Tribune izvijestili su da je jedna osoba ubijena nakon što je kanta za žito pala na automobil u okrugu Kandiyohi, Minn., koji je oko 85 milja zapadno od gradova blizanaca.

Oblak prašine koji je zahvatila oluja proizveo je prizore koji podsjećaju na Dust Bowl iz 1930-ih. Tehnički nazvan “haboob”, progutao je cijele zajednice dok se olujni kompleks, koji je jurio na sjeveroistok vrtoglavom brzinom od 65 do 85 mph, pretvorio dan u noć.

Proizvodeći veliku štetu duž opsežnog puta, kompleks oluje je zadovoljio kriterije a pravo – meteorološki izraz za lukovitu, brzu liniju silovitih oluja čija šteta može biti usporediva s uraganom.

Večernji najekstremniji udar vjetra – 107 mph – bio je Sat u okrugu Hutchinson, SD, koji je oko 50 milja zapadno od Sioux Fallsa.

Ostali vrhunski udari uključuju:

  • 102 mph u okrugu Deuel, SD
  • 97 mph u Madisonu, SD
  • 96 mph u Wentworthu, SD
  • 94 mph u Madisonu, Minn.
  • 90 mph u Huronu, SD
  • 89 mph u Red.
  • 80 mph u Artichoke, Minn.
  • 79 mph u Gracevilleu, Minn.
  • 75 mph u Canbyju, Minn.

Od 22:30 po istočnom vremenu, Centar za predviđanje oluja meteorološke službe zaprimio je 55 dojava o vjetrovima koji su jači od 74 mph. drugi najveći zabilježeni kalendarski dan. Rekorder za najveći broj udara od 74+ mph dogodio se prije manje od šest mjeseci: prosinca. 15. 2021.

Povijesna oluja vjetra zahvatila je središnji dio SAD-a i izazvala rijetka prosinačka tornada

Meteorološka služba također je izdala brojna upozorenja o tornadu zbog malih područja rotacije ugrađenih u kompleks oluje. Do 21:30 potvrđena su samo dva prevrtanja – od kojih je jedan oštetio dvije kuće i sjevernu stranu škole u Castlewoodu, SD, koja je oko 80 milja sjeverno od Sioux Fallsa.

Izvještaji meteorološke službe pokazuju da je jak vjetar derecha čupao drveće, rušio žice, spljoštio ograde, otpuhao šindre, pa čak i ljuštio cijele krovove u nekim slučajevima. Uništene su brojne šupe i staje.

Meteorološka služba također je primila više prijava o raznesenim traktorskim prikolicama; u okrugu Holt, Neb., jedna osoba je ozlijeđena.

Meteorološka služba istaknula je najteže pogođena područja proglasivši razinu 4 od 5 rizika od jakih grmljavinskih nevremena u četvrtak ujutro, a zatim je u poslijepodnevnim satima objavila “posebno opasnu situaciju” tešku oluju s grmljavinom, rezerviranu za najozbiljniji potencijal oluje.

Rekordna toplina koja potiče nasilne oluje u središnjem SAD-u

Kako su se oluje približavale, izdala je strašna upozorenja koja su pokrenula bežična hitna upozorenja. Upozorenja su zahtijevala vjetrove od 80 do 100 mph dok su oluje jurile prema sjeveroistoku. U upozorenju za dijelove zapadno-centralne Minnesote, ured meteorološke službe u gradovima blizancima napisao je: “OVO SU RAZORNE OLUJE”, napominjući da bi mogle proizvesti vjetar brzinom od 100 mph. “Vi ste u životnoj opasnosti”, navodi se u upozorenju.

Događaj je na neki način bio podsjeća na derecho iz Iowe iz kolovoza 2020najskuplja oluja s grmljavinom u povijesti SAD-a.

Olujni kompleks bio je potaknut rasprostranjenom toplinskom kupolom odgovornom za postavljanje rekordne vrijednosti od Texasa do Mainea. Najviše temperature – u odnosu na normalne – usmjerene su na gornji srednji zapad. Oluje su izbile jer je ovaj vrući zrak dočekao mnogo hladniji zrak koji je nadirao sa sjeverozapada.

Kao i kod nasilne oluje i tornada u prosincu, intenzitet ovog događaja postavlja pitanja o mogućoj ulozi klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Epidemije u prosincu na sličan su način potaknule rekordne temperature koje klimatske promjene čine vjerojatnijim.

Prosinački tornada nisu rijetki, ali izbijanje quad-state bilo je nešto sasvim drugo

Leave a Comment