Većina Amerikanaca identificira se kao ‘pro-choice’, kaže Gallupova anketa: NPR

Aktivisti za prava na pobačaj prosvjeduju ispred američkog Vrhovnog suda u Washingtonu 3. svibnja, dan nakon curenja nacrta mišljenja koje sugerira mogući preokret Roe v. Gaziti.

Jose Luis Magana / AP


sakriti natpis

prebaciti naslov

Jose Luis Magana / AP


Aktivisti za prava na pobačaj prosvjeduju ispred američkog Vrhovnog suda u Washingtonu 3. svibnja, dan nakon curenja nacrta mišljenja koje sugerira mogući preokret Roe v. Gaziti.

Jose Luis Magana / AP

Postotak Amerikanaca koji sebe smatraju “pro-choice” porastao je u protekloj godini na 55%, što je najviša razina u posljednjih nekoliko desetljeća, prema i Gallupova anketa objavljen u četvrtak.

Taj porast uglavnom su potaknuli demokrati, napisala je Lydia Saad, direktorica anketne tvrtke za američka društvena istraživanja, u sažetku nalaza istraživanja. Promjenu je pripisala nedavnom nacrtu mišljenja Vrhovnog suda u kojem se sugerira mogući kraj Roe v. Gaziti.

Gallup je telefonom anketirao više od 1.000 odraslih Amerikanaca tijekom tri tjedna počevši od 2. svibnja – dan Političko Objavljeno nacrt mišljenja sugerirajući da bi Vrhovni sud uskoro mogao poništiti Roe v. Gaziti. Ta odluka omogućila bi mnogim državama da dramatično ograničiti ili zabraniti pobačaji.

Anketa je pokazala najveću pripadnost pro-choiceu koju je Gallup izmjerio od 1995. godine, kada se 56% Amerikanaca identificiralo kao takvo. Taj je broj fluktuirao između 45% i 50% u posljednjem desetljeću prije nego što je u posljednjem istraživanju skočio za šest bodova.

“Izgledi da Vrhovni sud poništi slučaj koji je utvrdio pravo žena na traženje pobačaja jasno je potaknuo dio Amerikanaca da se poistovjećuju sa stranom problema koja je pro-choice i izrazi nedvosmislenu potporu zakonitosti pobačaja”, napisao je Saad.

Identifikacija demokrata za izbor porasla je sa 70% na 88% u prošloj godini. Nije došlo do značajnih promjena među republikancima, nezavisnima, muškarcima ili starijim Amerikancima, rekao je Gallup.

Istraživanje je također pokazalo da 52% Amerikanaca smatra pobačaj moralno prihvatljivim, što je prvi put da je većina izrazila to stajalište otkako je Gallup počeo postavljati to pitanje 2001. Rekordno niskih 38% smatra ga moralno pogrešnim.

Neki od drugih značajnih nalaza istraživanja:

  • Oko 39% Amerikanaca se izjasnilo kao pro-life, što je najniži postotak od 1996.
  • Pro-choice identifikacija porasla je za devet postotnih bodova na 61% među ženama, 12 bodova na 67% među odraslim osobama u dobi od 18 do 34 godine i devet bodova na 58% među odraslim osobama u dobi od 35 do 54 godine.
  • Podrška zakonitosti pobačaja u bilo kojoj ili većini okolnosti skočila je među demokratima, skočivši sa 69% na 82%, te među odraslim osobama u dobi od 18 do 34 godine, s 52% na 63%. Viši je među ženama (59%) nego muškarcima (45%).
  • Podrška tome da je pobačaj općenito legalan povećala se za sedam bodova tijekom prošle godine među političkim neovisnim osobama, ali ne i za republikance ili Amerikance starije od 55 godina.
  • Većina Amerikanaca (55%) općenito se protivi pobačaju u druga tri trimestra, dok 36% smatra da bi trebao biti legalan. Nekih 71% vjeruje da bi pobačaj trebao biti ilegalan u trećem tromjesečju.

Napomena o jeziku

U skladu s AP stilNPR – i mnoge druge američke novinske kuće – izbjegava izraze “pro-choice” i “pro-life” osim kada su dio naziva grupe (ured javnog uredništva objasnio je ovu politiku u kolumni za 2019).

Gallup je posebno pitao ljude smatraju li se za izbor ili za život, objašnjavajući u svom sažetku da su to “prevladavajući izrazi koje koriste dvije glavne strane problema” u nacionalnoj raspravi.

Ipak, priznaje se da se tumačenje pojmova od strane Amerikanaca može promijeniti kao odgovor na velike događaje – i da bi to moglo pomoći u objašnjavanju nedavnog porasta u identifikaciji za izbor.

“Nakon procurila mišljenja u Dobbs v. Jacksonbiti za život može biti više nego ikad povezan s biti protiv Roe v. Gaziti“Gallup je rekao.” To je moglo potaknuti neke bivše pro-life identifikatore koji se ambivalentno osjećaju prema pobačaju, ali favoriziraju Roe v. Gaziti da se sada stave u tabor za izbor.”

Postoji široka javna podrška čuvanju Srna

Nalazi istraživanja odgovaraju širim istraživanjima javnog mnijenja o stavovima Amerikanaca o pobačaju i Srna.

NPR / PBS NewsHour/ Marist anketa objavljena sredinom svibnjana primjer, otkrili su da se oko 64% Amerikanaca protivi prevrtanju Srna (u usporedbi s 58% prema Gallupu).

Anketa NPR-a na sličan je način pokazala da je nacrt mišljenja koji je procurio imao poticajni učinak na demokrate. Dvije trećine demokrata reklo je da ih sadržaj nacrta mišljenja čini vjerojatnijim glasovati na međuizborima u studenomu usporedbi sa samo 40% republikanaca – koji su favorizirani da ove godine ponovno preuzmu kontrolu nad Domom, a možda i Senatom.

Leave a Comment