Upozorenje na tropsku oluju za Alexa ukinuto je u dijelu Južne Floride

Upozorenje na tropsku oluju ukinuto je u subotu kasno ujutro za zapadne dijelove okruga Broward, Miami-Dade i Palm Beach, ali ostaje na snazi ​​istočno od Interstate 95.

Posljednji od “teških” kišnih pojasa proći će preko Južne Floride rano poslijepodne, donoseći mogućnost udara od 40-55 mph, priopćila je Nacionalna meteorološka služba u Miamiju. Obilne padaline i poplave zadržat će se tijekom poslijepodneva.

Vrtlog nasilnog vremena za koji se očekuje da će formirati tropsku oluju Alex počeo je prelaziti Južnu Floridu u subotu ujutro, držeći većinu stanovnika u zatvorenim prostorima, a vozači su nasukani pokušavajući proći kroz poplavljene ulice.

Oluja je nastavila stvarati maksimalne vjetrove od 40 mph, stavljajući je malo iznad praga jačine tropske oluje, iako je nedostatak zatvorene cirkulacije spriječio da bude označena kao takva.

Do 15 inča kiše moglo bi pasti u dijelovima Južne Floride do subote, dok se velika i neuredna nakupina oblaka prevrće državom.

Očekuje se da će se tropska oluja formirati tek nakon što sustav prođe preko južne Floride i izađe na Atlantski ocean. Ali njegova neobično velika veličina, s tropskim vjetrovima koji se protežu i do 210 milja istočno od središta, znači da Južna Florida čeka dug dan s jakim kišom i jakim vjetrovima.

Trajni vjetar od 46 mph i nalet od 56 mph zabilježeni su u blizini obale Miamija, prema novostima Nacionalnog centra za uragane u 11 sati.

Letovi zrakoplova Hurricane Hunter nisu mogli pronaći dobro definirano središte, što ukazuje da poremećaj nije razvio zatvorenu cirkulaciju vjetra neophodnu za proglašenje za prvu tropsku oluju u sezoni 2022.

No, poplavne vode učinile su vožnju opasnom po Južnoj Floridi, a visoka voda usporava vozače na I-95 u Miamiju, zaustavlja automobile u centru grada i dovodi do upozorenja da se klone ceste.

Vatrogasno-spasilačko odjeljenje Miamija priopćilo je da odgovara na “višestruke pozive automobila zaglavljenih u vodi”. Policijska uprava Hallandale Beach pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće dok opasnost ne prođe.

“Jake poplave na plaži Hallandale!” Policijska uprava Hallandale Beach rekla je u tweetu u 5:55: “Stanari ako možete ostati kod kuće, nemojte izlaziti van, većina cesta je poplavljena! Nemojte riskirati ni svoju sigurnost ni svoja vozila!”

Prijavljeno je nekoliko nesreća na I-95, dok su vozači pokušavali proći kroz kišovito vrijeme, od sjevernog okruga Palm Beach, gdje je sudar tegljača blokirao tri trake, do West Palm Beacha, gdje su još jedna nesreća blokirala tri trake, do Miamija, gdje je sudar blokirao dvije trake.

Iako je Južna Florida u subotu bila preplavljena otkazima i odgodama, neka poduzeća su nastavila. Odvoz smeća u gradu Hollywoodu krenuo je naprijed, a grad je tvitao: “Sanitacije se još uvijek odvijaju, no ekipe malo zaostaju kao što možete zamisliti.”

Očekuje se da će ukupna količina oborina doseći šest do 10 inča u južnoj Floridi, a neka područja dožive i 15 inča, priopćio je centar za uragane.

U subotu u 11 sati, slabo definirano središte oluje nalazilo se oko 35 milja sjeveroistočno od Napulja, krećući se sjeveroistočno brzinom od 18 mph, prema Nacionalnom centru za uragane.

Oluje su uzrokovale raštrkane nestanke struje, ali ništa poput masovnih isključenja koja dolaze s uraganima. Prema Florida Power & Light Co, do 9:30 ujutro u subotu, bilo je 742 prekida rada u okrugu Broward, 903 u okrugu Palm Beach i 4.009 u okrugu Miami-Dade.

No, smanjen je rizik da će Južna Florida vidjeti vjetrove tropske snage, što znači najmanje 39 mph, iako ostaje mogućnost da će ih neka područja iskusiti, s većim udarima.

Prognoza maksimalnog vjetra oluje dok prelazi Južnu Floridu smanjena je sa 45 mph na 40 mph. Čimbenik njegove smanjene snage je neuspjeh oluje da razvije klasičnu vrtložnu strukturu tropskog ciklona, ​​rotirajući sustav čija je snaga u rasponu od depresije do uragana.

“Još nema zatvorenog područja niskog tlaka, a to je ono što čekamo”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Adam Douty. “A sada kada je prilično iznad kopna, to se neće dogoditi dok ne ode u Atlantik.”

Smicanje vjetra i suhi zrak spriječili su stvaranje duboke, dobro definirane rotirajuće strukture.

“Drugim riječima”, rekao je centar za uragane, “sustav je otišao u krivom smjeru postavši tropski ciklon.”

Upozorenja o naglim poplavama porasla su za dijelove okruga Broward i Miami-Dade, s 2 metra ili više vode i nasukanim automobilima na ulicama središta Miamija područja Brickell.

Do petka navečer je većina jugoistočne Floride već imala 2 do 3 inča kiše, objavila je Nacionalna meteorološka služba, s čak 6 inča iznad dijelova zapadnog okruga Collier, uključujući otok Marco i područja Napulja.

Očekuje se da će Fort Lauderdale dobiti dodatnih 5,5 do 9 inča do subote navečer, a Miami će vidjeti između 3 i 7 dodatnih inča kiše. West Palm Beach bi mogao dobiti između 4 i 8 dodatnih inča.

Unatoč očekivanim obilnim oborinama i potencijalnim poplavama, okrug za upravljanje vodama Južne Floride rekao je da je regija spremna nositi se s olujom.

“Naši tereni u ovom trenutku nisu pretjerano zasićeni”, rekao je Randy Smith, glasnogovornik SFWMD-a. “U jako smo dobroj situaciji, a ne da biste ikada željeli oluju od 8 do 12 inča kiše. Ali ako ste imali scenarij koji je vjerojatno najbolji da ga riješite, vjerojatno smo tu upravo sada.”

Cijela južna Florida ostaje pod nadzorom poplava do nedjelje ujutro, priopćila je Nacionalna meteorološka služba Miamija.

Upozorenja o udarnim vijestima

Upozorenja o udarnim vijestima

Kako to biva

Primajte ažuriranja o pričama u razvoju kako se one događaju s našim besplatnim obavijestima o najnovijim vijestima e-poštom.

U okrugu Miami-Dade, obala zaljeva Biscayne mogla bi vidjeti olujne udare od 1 do 2 metra iznad tla otprilike u vrijeme plime, prema ažuriranju Nacionalne meteorološke službe.

Središte za uragane predviđalo je da će brzine vjetra sustava doseći maksimalnu brzinu od 50 mph do nedjelje navečer.

Vodovodni okrug Južne Floride optimističan je u pogledu svoje sposobnosti da podnese predviđene količine oborina.

SFWMD upravlja vodom od Orlanda do Florida Keysa i već danima snižava razine kanala u Južnoj Floridi u pripremi za moguću navalu kiše.

“Radimo istu stvar na jugozapadnoj obali kao i u Martinu, Palm Beachu, Browardu, Miami-Dadeu [counties]”, rekao je Smith.

Smith je rekao da su vodostaji u dobrom stanju počevši od jezera Okeechobee, koje se nalazi na 12,5 stopa, upravo tamo gdje Inženjerski korpus američke vojske voli da ide u sezonu uragana. Smith je rekao da je SFWMD poput “međudržavnih kanala” kada je u pitanju upravljanje vodama.

Davida Fleshlera možete dobiti na dfleshler@sunsentinel.com i 954-356-4535.

Leave a Comment