Učitelji nakon napada u Teksasu: ‘Nitko od nas nije stvoren za ovo’

CHARLESTON, W.Va. (AP) – Učiteljica Jessica Salfia postavljala je balone za maturu prošli mjesec u svojoj srednjoj školi u West Virginiji kada su njih dvojica iskočila, izazivajući paniku u prepunom hodniku između razreda.

Jedan učenik je pao na pod. Druga dvojica su uletjela u otvorene učionice. Salfia je brzo viknula: „To su baloni! Baloni!” i ispričao se jer su tinejdžeri shvatili da buka nije proizašla iz pucnja.

Trenutak terora u srednjoj školi Spring Mills u Martinsburgu, oko 80 milja (124 kilometra) sjeverozapadno od Washingtona dogodio se 23. svibnja, dan prije nego što je napadač smrtno pucao 19 djece i dvoje učitelja u učionici u Uvaldeu u Teksasu. Reakcija odražava strah koji prožima nacionalne škole i oporezuje učitelje – čak i one koji nikada nisu doživjeli takvo nasilje – a dolazi uz pritisak nametnut pandemijom koronavirusa.

Salfia ima izravniju vezu s prijetnjama oružjem od većine. Njezina majka, također učiteljica u Zapadnoj Virginiji, prije sedam godina zatekla je kako pištoljem u svoju učionicu bulji u učenika. Nakon što je s njim razgovarala oko dva sata, pozdravljena je zbog svoje uloge u mirnom okončanju incidenta.

Za svakog učitelja koji stoji ispred učionice u Americi 21. stoljeća, posao kao da traži nemoguće. Od kojih se već očekuje da svojim učenicima budu savjetnici za usmjeravanje, socijalni radnici, zamjenski roditelji i još mnogo toga, učitelji se ponekad pozivaju i da budu zaštitnici.

___

Pejzaž javnih škola u SAD-u značajno se promijenio od pucnjave u školi Columbine u Coloradu 1999., a Salfia je rekla da učitelji razmišljaju o rizicima svaki dan.

“Što bi se dogodilo ako uđemo u izolaciju? Što bi se dogodilo kad bih čuo pucnje?” rekla je. “Što bi se dogodilo da jedan od mojih učenika tog dana dođe naoružan u školu? Ovo je stalna nit misli.”

George Theoharis je desetljeće bio učitelj i ravnatelj, a posljednjih 18 godina proveo je obučavajući učitelje i školske administratore na Sveučilištu Syracuse. Rekao je da su učitelji sada napeti više nego ikada – čak i više nego prošle godine, “kad je pandemija bila novija”.

“Nekako smo ostali u ovom trenutku u kojem očekujemo da učitelji i škole riješe sve naše probleme i to brzo”, rekao je.

Škole u cijeloj zemlji suočavaju se s raširenim epizodama lošeg ponašanja od povratka osobnom učenju, koje je popraćeno rastućim potrebama učenika za mentalnim zdravljem. U sve većem broju, tinejdžeri se okreću nasilju s oružjem kako bi se razriješili hitni sukobi, kažu istraživači.

U Nashvilleu, Tennessee, tri djelatnika Osnovne škole Inglewood krenula su prošlog mjeseca u akciju kako bi obuzdali čovjeka koji je preskočio ogradu. Nakon što su djecu na igralištu uputili unutra, muškarac je krenuo za njima, ali ga je uhvatila odgojiteljica Rachel Davis.

U jednom trenutku, tajnica Katrina “Nikki” Thomas ga je držala zatvorenog za glavu. Oni i školski knjigovođa Shay Patton stjerali su čovjeka u kut, koji nije imao pištolj, unutar škole dok vlasti nisu stigle. Sva tri djelatnika su ozlijeđena.

“Za mene je to bilo kao da su ova djeca nevina”, rekao je Patton. “Jednostavno sam znao da se ne mogu zaštititi, pa je bilo na nama da to učinimo. I nisam dvaput razmišljao.”

Trojica zaposlenika s užasom su promatrala manje od dva tjedna kasnije kako se otkrivaju vijesti o pucnjavi u Uvaldeu.

“U glavi sam odmah pomislio: ‘To smo mogli biti ja i moja djeca’”, rekao je Davis. “To smo mogli biti mi vani na onom igralištu s ovim… tipom da je imao pištolj kod sebe.”

Dodatnu frustraciju za neke odgajatelje bilo je žrtveno janje učitelja koji je u početku bio okrivljen da je otvorio vrata koja je naoružani napadač koristio za ulazak u osnovnu školu Uvalde u Teksasu. Nekoliko dana kasnije, službenici su rekli da je učitelj zatvorio vrata, ali se nisu zaključala.

Odgajateljica u vrtiću Ana Hernandez rekla je da su odgajatelji u Teksasu zabrinuti nakon teške situacije koja traje godinama i ne pokazuje znake kraja. Ona i grupa kolega iz Dilleyja vozili su se sat vremena do Uvaldea kako bi učinili sve što su mogli, dostavljajući donirane plišane životinje i kutije s vodom. Rekla je da je potrebno više.

“Moramo se napraviti promjene kako bismo se osjećali sigurno u učionici kao učitelj (i) kako bi se učenici osjećali sigurno i sigurno u učionici”, rekla je.

___

Tish Jennings, profesorica obrazovanja na Sveučilištu Virginia, specijalizirana za učiteljski stres i socijalno-emocionalno učenje, rekla je da učiteljski stres postaje zarazan.

“To ometa njihovu sposobnost funkcioniranja, a također ometa sposobnost učenika da uče”, rekao je Jennings. “Dakle, kad se dogode ovakve stvari, pucnjave u školi, to sve zatvori. Jako je teško naučiti kada se bojiš za svoj život.”

Salfia kaže da je opterećenje koje nose učitelji zastrašujuće.

“Vi ste prvi koji reagira. Ti si prvi novinar. Ako postoji problem u domu, vi ste ponekad jedina šansa koju dijete ima u ljubavi, da taj dan dobije hranu, da možda dobije toplo i sigurno mjesto za taj dan. Obim posla je trenutno ogroman.”

Pandemija je dodala izazov učenja na daljinu, dezinfekcije učionice i pronalaženja dovoljno zamjenskih učitelja da nastave da rade škole.

Također postoji osjećaj da se tragedije nastavljaju događati, a političari rijetko poduzimaju nešto po tom pitanju.

“Tako je teško znati da bi u bilo kojem trenutku ta stvarnost mogla biti i vaša stvarnost, ili stvarnost vaše djece”, rekla je Salfia, majka troje učenika. “Moj najmlađi je istih godina kao i djeca koja su ubijena u Teksasu. Mislim da sve izoštrava, pogotovo kada si u učionici.”

U kolovozu 2015. nova školska godina jedva je počela za Salfijinu majku, učiteljicu Twilu Smith, kada je prvašić ušao u Smithov razred svjetskih studija u srednjoj školi Philipa Barboura i izvukao pištolj koji je uzeo iz svoje kuće.

Oko 45 minuta, rekao je Smith, nitko izvan sobe nije znao da je razred držan kao talac. Skrenula mu je pozornost s drugih učenika i pokušala ga zadržati u razgovoru dok je hodala s njim po sobi.

Na kraju je policija nagovorila dječaka da sve pusti. Nakon još najmanje sat i pol, njegov je župnik pomogao uvjeriti dječaka da se preda. Nekoliko mjeseci kasnije, osuđen je u zatvor za maloljetnike dok ne navrši 21. godinu.

Smith, koja ima iskustvo u radu sa studentima s problemima u ponašanju, bila je među onima koji su hvaljeni kao heroji, etiketu koju je odbacila.

“Mislim da je moj trening upravo došao u igru”, rekao je Smith. “A onda sam imao 29 prvašića koji su sjedili i gledali u mene, i moram reći da su oni heroji. Jer su radili sve što sam im rekao, a činili su sve što im je on rekao. I ostali su prilično mirni.”

Smith je te brucoše dovela do diplome 2019. Zatim je otišla u mirovinu.

Vrativši se u srednju školu Spring Mills, jedan od Salfijinih bivših učenika sada radi na njezinom odjelu kao profesor engleskog na prvoj godini. Na pitanje što kaže drugima u nadi da će se baviti njezinim područjem, Salfia je ponovila opis bivše učenice kroz što prolaze današnji učitelji: “Nitko od nas nije stvoren za ovo.” Ali njihova predanost profesiji je takva da su “samo za to stvoreni” i jedva da bi mogli razmišljati o bilo kojoj drugoj karijeri.

“Ovo je jedini posao koji mogu zamisliti da radim”, rekla je Salfia. “Ali to je i najteži posao koji mogu zamisliti.”

Nakon što su baloni iskočili, “djeca su bila vidljivo zveckana”, prisjetila se. “Neki su ljudi bili pomalo ljuti na mene, mislim, kao reakcija na taj strah koji su svi na trenutak iskusili.”

Ona zna da je to svijet u kojem ona i njezini studenti sada žive.

“Svi smo, u svakom trenutku, spremni pobjeći od tog zvuka.”

___

Pisac Associated Pressa Jonathan Mattise iz Nashvillea, Tennessee, i Jay Reeves iz Uvaldea, Texas, dali su svoj doprinos ovom izvješću.

___

Obrazovni tim Associated Pressa dobiva podršku od Carnegie Corporation iz New Yorka. AP je isključivo odgovoran za sav sadržaj.

___

Više o pucnjavi u školi u Uvaldeu u Teksasu: https://apnews.com/hub/uvalde-school-shooting

.

Leave a Comment