Tužitelji nastavljaju istragu o Trumpovom postupanju s tajnim materijalom

Savezni tužitelji pobjegli su od istrage velike porote o tome jesu li povjerljivi dokumenti Bijele kuće koji su završili u kući bivšeg predsjednika Donalda J. Trumpa na Floridi bili pogrešno rukovani, prema dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem.

Intenzivirana istraga sugerira da Ministarstvo pravosuđa ispituje ulogu gosp. Trumpa i drugih dužnosnika u njegovoj Bijeloj kući u postupanju s osjetljivim materijalima tijekom završnih faza njegove administracije.

Posljednjih dana Ministarstvo pravosuđa poduzelo je niz koraka koji pokazuju da je njegova istraga napredovala dalje od preliminarnih faza. Tužitelji su izdali poziv Državnoj upravi za arhive i evidenciju da pribave kutije s tajnim dokumentima, tvrde dvije osobe upućene u stvar, koje su govorile pod uvjetom anonimnosti zbog istrage koja je u tijeku.

Vlasti su također zatražile intervjue s ljudima koji su radili u Bijeloj kući u posljednjim danima g. Trumpovo predsjedništvo, prema jednom od ljudi.

Istraga je usmjerena na otkriće Nacionalnog arhiva u siječnju da je na kraju gosp. Trumpov mandat odnio je u svoj dom u odmaralištu Mar-a-Lago 15 kutija iz Bijele kuće koje su sadržavale vladine dokumente, uspomene, darove i pisma.

Nakon što su kutije vraćene u Nacionalni arhiv, njegovi arhivisti pronašli su dokumente koji su sadržavali “stavke označene kao povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti”, rekla je agencija Kongresu u veljači. U travnju je objavljeno da su savezne vlasti u preliminarnim fazama istrage postupanja s tajnim dokumentima.

Sudski poziv koji je posljednjih dana poslan Nacionalnom arhivu za povjerljive dokumente jedan je u nizu zahtjeva koje je Ministarstvo pravosuđa uputilo agenciji za evidenciju Trumpove administracije posljednjih mjeseci, tvrde dvije osobe.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa odbio je komentirati. Ured za odnose s javnošću u Državnom arhivu nije vratio e-poruku s molbom za komentar. Glasnogovornik gosp. Trump, Taylor Budowich, rekao je: “Predsjednik Trump dosljedno je postupao sa svim dokumentima u skladu s primjenjivim zakonom i propisima. Zakašnjeli pokušaji preispitivanja te jasne činjenice politički su motivirani i pogrešni.”

Optužbe se rijetko podižu u istragama o postupanju s povjerljivim dokumentima. No Ministarstvo pravosuđa ih obično provodi kako bi utvrdilo jesu li možda bile otkrivene neke vrlo osjetljive informacije kako bi obavještajna zajednica mogla poduzeti mjere za zaštitu izvora i metoda.

Vjeruje se da su predmetni dokumenti čuvani u rezidenciji Bijele kuće prije nego što su spakirani i poslani u Mar-a-Lago. Istraga je usmjerena na to kako su dokumenti stigli do rezidencije, tko ih je spremio u kutiju, je li itko znao da se povjerljivi materijali nepropisno iznose iz Bijele kuće i kako su na kraju pohranjeni u Mar-a-Lagu, navodi osoba sa znanjem o materiji, koja je također govorila pod uvjetom da ostane anonimna.

Istraga 2016. protiv Hillary Clinton zbog sličnog problema koji je uključivao njezin osobni račun e-pošte završila je bez njezine optužnice. A u slučaju gosp. Trumpu, rekli su pravni stručnjaci, predsjednici imaju mogućnost dok su na vlasti da u suštini skinu tajnost s bilo koje informacije žele, što dodatno komplicira svaki mogući kazneni progon.

Tajni dokumenti o kojima je riječ smatraju se predsjedničkim zapisima prema saveznom zakonu. Zbog te razlike, gosp. Trumpovi odvjetnici obaviješteni su o zahtjevu Ministarstva pravosuđa, dajući im priliku da blokiraju svoje puštanje na slobodu odlaskom na sud kako bi poništili sudski poziv. Nije jasno jesu li odvjetnici odgovorili.

Prošle godine gosp. Trumpov odvjetnik neuspješno je otišao na sud kako bi spriječio Nacionalni arhiv u predaji niza predsjedničkih zapisa posebnom kongresnom odboru koji istražuje siječanj. 6, 2021, napadi na Kapitol.

Pitanje kako je gosp. Trump se bavio osjetljivim materijalom i dokumentima koje je primio kao predsjednik koji su se nazirali tijekom svog boravka u Bijeloj kući, ali i šire. Poznato je da je parao komade službenog papira koji mu je predao, prisiljavajući dužnosnike da ih ponovno zalijepe zajedno jer je protuzakonito uništavati predsjedničku evidenciju. A nadolazeća knjiga novinara New York Timesa otkriva da bi osoblje rezidencije pronašlo grudice poderanog papira koje začepljuju zahod i vjerovalo da ih je on bacio unutra. Nisu poznavali teme ili sadržaj dokumenata.

Istraga povjerljivih dokumenata dodaje niz pravnih problema g. Trumpu se još čeka 15 mjeseci nakon što je napustio dužnost. Lokalni tužitelj u Atlanti istražuje jesu li se on i njegovi saveznici nezakonito miješali u izborne rezultate u Georgiji 2020., a glavni državni odvjetnik New Yorka istražuje financije g. Trumpova tvrtka.

Unatoč gosp. Trumpova uloga u pomaganju u poticanju mafije koja je upala na Capitol 1. siječnja. 6 i njegovih drugih napora da poremeti prebrojavanje i potvrđivanje izbora, do danas nije bilo naznaka da je Ministarstvo pravosuđa počelo ispitivati ​​bilo kakvu kaznenu odgovornost koju bi mogao imati u tim stvarima.

No, potezi tužitelja u predmetu s dokumentima pokazuju da je Ministarstvo pravosuđa pod vodstvom glavnog državnog odvjetnika Merricka B. Garlanda barem spremno ispitati pitanje koje bi se u konačnici moglo izravno dotaknuti ponašanje predsjednika.

Demokrati, republikanci protiv Trumpa, pa čak i predsjednik Biden bili su frustrirani g. G. Garlanda zbog njegove očite suzdržanosti u istrazi Trumpu za njegovu ulogu u pokušaju poništavanja izbora 2020.

Sada bi odluka da se nastavi s istragom povjerljivih dokumenata mogla još dublje uvući odjel u političke tenzije u zemlji. Takve istrage obično traju najmanje godinu dana, a Mr. G. Garland na putu da ga može zaključiti u isto vrijeme. Trump se ponovno kandidira za predsjednika.

Tijekom kampanje 2016. gosp. Gospođa Trump napravila je napad Clinton zbog njezinog rukovanja povjerljivim informacijama središnji dio njegovih skupova i primjedaba medijima, pomažući da se potkopa njezin kredibilitet kod birača.

Ministarstvo pravosuđa i FBI pokrenuli su istragu o tome je li ona pogrešno postupala s povjerljivim podacima kada se oslanjala na osobni račun e-pošte kao državna tajnica nedugo nakon što se počela kandidirati za predsjednicu 2015.

Ta istraga, koja je završila tadašnjim ravnateljem FBI-a, Jamesom B. Comeyjem, održao konferenciju za tisak malo prije nego što su obje strane održale svoje konvencije o imenovanju u ljeto 2016., otkrila je da je gđa. Clinton je u svojim e-mailovima imala visoko povjerljive podatke, ali protiv nje ili bilo koga drugog nije podignuta optužnica.

Kako bi tužitelji dokazali kazneno djelo pogrešnog rukovanja povjerljivim materijalima, vlasti će vjerojatno trebati dokaze koji pokazuju da je dotična osoba svjesno i namjerno prekršila zakon. U ovom slučaju to bi značilo dokazivanje da je osobi rečeno da bi iznošenje informacija izvan sigurnih kanala predstavljalo kršenje zakona.

Adam Goldman doprinijelo izvještavanju.

Leave a Comment