Trump ima veliku okladu u utrci za Senat u Alabami

Bivši predsjednik, koji je podržao Brooksa na predizborima GOP-a Senata Alabame prije nego što ga je napustio jer je njegova kampanja propala, bio je zadovoljan Brooksovim nastupom tijekom razmjene, prema dvoje ljudi bliskih bivšem predsjedniku. Druge vrhunske osobe MAGA također su hvale Brooksa, uključujući Stevea Bannona, koji je na Gettr u nedjelju objavio da je “Mo Brooks KONAČNO DOBIO BELEŠKU !!!!!!”

Brooksov povratak u MAGA-ine dobre milosti doveo je Trumpa u nezgodnu poziciju. S obzirom da se drugi krug republikanskog Senata 21. lipnja bliži, Alabama predstavlja izvrsnu priliku za Trumpa da utvrdi ishod kasnom podrškom – i tako spali svoj rekord pobjeda i poraza nakon niza poraza visokog profila.

Ali njegov izbor nije očit. Voditeljica Katie Britt preferirana je kandidatkinja senatora. Mitch McConnell i Trumpov neprijatelj. Brooks je McConnellov protivnik.

Iskreno, ne vidim nikakvu prednost u tome da se on uključi, rekao je Jon Gray, republikanski strateg u državi, napominjući da je Trump mogao napraviti razliku u utrci za koju je odlučio voditi kampanju za novog kandidata prije nekoliko mjeseci. “Ipak, mislim da postoji sjećanje da je Mo bio s predsjednikom u prošlosti i njegove politike.”

Britt, bivša šefica kabineta senatora u mirovini. Richard Shelby razgovarao je s Trumpom telefonom prošlog vikenda nakon što je završio prvi na 24. svibnja primarnih izbora, 15 postotnih bodova ispred Brooksa, ali ispod praga od 50 posto koji je potreban da bi se izbjegao drugi krug. Tijekom razgovora, Trump je rekao da želi vidjeti neovisne ankete u drugom krugu, prema osobi koja je upoznata s pozivom.

Brittino interno modeliranje pokazuje da je napredovala za 15 bodova, a kampanja je doživjela neovisne ankete koje su je dodatno podigle, rekla je osoba bliska kampanji.

Trump “još nije donio odluku” o interveniranju u drugom krugu, rekla je osoba bliska predsjedniku, dodajući da je malo vjerojatno da će Trump ostati bez posla. Ako bi se Trump okrenuo i ponovno podržao Brooks, mogao bi iznijeti argument da ga je povlačenje odobrenja prije dva mjeseca “naučilo lekciji”, rekla je ta osoba, i da je “Mo postao ispravan i od tada je vrlo jak” na njegovu retorika o izborima 2020.

“Svakako mislim da je Mo Brooks ideološki više usklađen s Trumpom i sigurno mislim da se trebao vratiti i ponovno podržati Mo Brooksa, da bi to pomoglo”, rekla je Jessica Taylor, bivša kandidatkinja u utrci za Senat koja je ranije ispala. ove godine podržati Mikea Duranta, koji je prošlog tjedna osvojio treće mjesto. Taylor sada podržava Brooks u drugom krugu.

Brooks, koji je prvi put izabran u Kongres 2010. nakon što je zajedno proveo 25 godina kao državni zakonodavac i član komisije okruga Madison, predvodio je napore u Kongresu da se suprotstavi ovjeravanju pobjede predsjednika Joea Bidena 2020. – uključujući govor na Trumpovom siječnju. 6, 2021, miting. No Trump je okrivio Brooksov pad potpore tijekom zime zbog komentara koje je kongresmen iznio prošle godine ohrabrujući republikance da krenu dalje od 2020. i usredotoče svoje napore na pobjedu na izborima 2022. i 2024. godine.

Britt, međutim, nije nastojala zastupati Trumpovu priču o ukradenim izborima. Pažljivo je odgovorila na pitanja o tom pitanju sugerirajući da postoje problemi s izbornim integritetom i da treba provesti “nacionalnu forenzičku reviziju”, ali nije rekla da je Bidenova pobjeda bila lažna.

Bivša predsjednica Poslovnog vijeća Alabame, Britt je prošlog ljeta navukla oštre kritike od Trumpa, ali je od tada radila kako bi zaslužila njegovo poštovanje. Trump je prošlog srpnja nazvao Britt “pomoćnicom” “senatora RINO iz Alabame”, misleći na Shelby, i rekao da ona “nije ono što našoj zemlji treba”. Međutim, nakon što je Trump u ožujku najavio da ukida svoju potporu Brooksu, rekao je da će izdati novu potporu u utrci, misleći na Britt ili Duranta.

Ali primarni je došao i prošao bez novog odobrenja.

Za Trumpa je Alabama važna država koja se može ispraviti nakon niza gubitaka na tri gubernatorska primanja. To je konzervativni bastion koji je s lakoćom osvojio dvaput, ali gdje je njegov rekord potvrde pomiješan – i treba mu opravdanje.

Na državnim primarnim izvanrednim izborima za republikanski Senat 2017., Trumpov kandidat koji je podržao, imenovao je sena. Luther Strange, nije uspio. Trump je tada dao podršku kandidatu GOP-a Royu Mooreu na općim izborima, da bi Moore izgubio od demokrata Douga Jonesa usred niza optužbi za seksualne nedolične postupke.

Neki stranački aktivisti u Alabami još uvijek krive McConnella što je državu koštao sigurnog republikanskog mjesta u Senatu 2017., kada je njegov saveznički super PAC potrošio mnogo na napad na Brooksa – koji se također kandidirao na izvanrednim izborima – u pokušaju da potakne Strangea. Umjesto toga, plan se izjalovio jer je podrška Mooreu porasla, a on je postao stranački kandidat.

Taj jedinstveni anti-McConnell osjećaj u Alabami – zajedno s Trumpovim općim prezirom prema čelniku republikanskog Senata – nešto je što Brooks pokušava iskoristiti, uokvirujući kampanju kao “MAGA protiv Mitcha”. Mjesecima je bio na državnoj “turneji Fire McConnell” i obećao da neće podržati senatora Kentuckyja kao vođu, ako bude izabran.

“Ovdje se ne cijeni Mitch McConnell, a bit će i sjećanje na to”, rekao je Gray o tome hoće li se Brooksova strategija pokazati učinkovitom kod birača u drugom krugu.

McConnellov super PAC, Senat Leadership Fund, dao je ovog proljeća 2 milijuna dolara pro-Britt skupini, iako je glasnogovornik za POLITICO rekao da je donacija bila “čisto nastojanje protiv Brooksa”.

Britt je odbila obećati da će se suprotstaviti McConnellu kao čelnici Senata, iako je dala općenite izjave da želi vidjeti novu generaciju čelnika u Republikanskoj stranci.

Ona mora zahvaliti dobro organiziranoj kampanji za njezin uspjeh prošlog mjeseca, koji će se pokazati ključnim u generiranju odaziva za drugi krug, rekao je Gray. Ali ako pristaše Britt misle da je njezina pobjeda nad Brooks u torbi i ne dođu na glasovanje, “bit će u velikoj nevolji”, rekao je.

Brittova kampanja pojačava svoju igru ​​na terenu do 21. lipnja, uključujući više nego udvostručenje osoblja na terenu s osam na 18, rekao je glasnogovornik Britta Sean Ross. Uoči izbora u svibnju, njezina je kampanja pokucala na 18.000 vrata diljem države, obavila 160.000 telefonskih poziva uživo i povezala se s 96.000 birača putem robotskih poziva.

“Katie je nemilosrdno putovala državom”, rekao je Ross. “Ona je jedini kandidat koji ide u sve županije i udvostručuje to za drugi krug.”

Brooks je u značajnom nepovoljnijem položaju u odnosu na Britt, koja je od sredine svibnja imala više od četiri puta Brooksove gotovine. No, podržava ga Anti-tax Club for Growth, koji je do sada potrošio 5,5 milijuna dolara na reklame u utrci za Senat – uključujući milijun dolara rezerviran za drugi krug izbora. U četvrtak je super PAC smanjio više od pola milijuna dolara od svojih rezervacija za druge oglase.

Glasnogovornik klupskog super PAC-a odbio je komentirati strategiju grupe u Alabami u narednim tjednima.

Perry Hooper Jr., bliski Trumpov saveznik u Alabami, rekao je da nije uvjeren da će Trump uopće poduzeti bilo kakvu akciju u drugom krugu, ali se nada da će Trump podržati Britt.

“Trump voli Alabamu, i Alabama voli njega, ali želi donijeti ispravnu odluku”, rekao je Hooper. “Po mom skromnom mišljenju, prava odluka bi bila Katie Britt.

“Imam osjećaj da neće nikoga podržati.”

Meridith McGraw dala je svoj doprinos ovom izvješću.

Leave a Comment