Tropski sustav izbacuje poplavnu kišu na Floridu

Očekuje se da će tropski sustav koji pada kišu nad Floridu postati tropska oluja Alex, ali ne dok njegovo neorganizirano središte ne prođe iznad države kasnije u subotu. U međuvremenu, polovica Floride i dalje je pod upozorenjem na tropsku oluju, a ponegdje su zabilježene i oluje brzinom od 50 mph.

Prema upozorenju Nacionalnog centra za uragane u 5 ujutro, središte onoga što se naziva potencijalnim tropskim ciklonom jedan nalazilo se 100 milja jugozapadno od Fort Myersa, a sustav je ubrzavao svoj tempo krećući se prema sjeverozapadu brzinom od 18 mph uz stalni vjetar od 40 mph i jači udari.

“S obzirom na prognozu, očekuje se da će se poremećaj danas premjestiti na južnu ili središnju Floridu, večeras preko jugozapadnog Atlantika sjeverno od Bahama, te blizu ili sjeverno od Bermuda u ponedjeljak”, rekao je viši stručnjak za uragane NHC-a Robbie Berg.

Vjetrovi tropske oluje protežu se 275 milja od njegovog središta, a meteorološka stanica u Alligator Reef Light južno od Islamorade izvještava o stalnom vjetru od 35 mph i udarima od 45 mph, a Carysfort Reef Light istočno od Key Larga izvještava o naletu vjetra 48 mph u posljednjih nekoliko sati, naveo je NHC.

Međutim, preko noći se njegova organizacija dalje razvijala.

“Drugim riječima, sustav je krenuo krivim putem postavši tropski ciklon”, rekao je Berg. “Globalni modeli sugeriraju da bi centar mogao skočiti ili se ponovno formirati u blizini istočne središnje obale Floride danas popodne ili večeras, a zatim razviti i održavati poznatiju strukturu nalik tropskom ciklonu.”

Očekuje se da će skrenuti u smjeru istok-sjeveroistok, dok će u nedjelju povećati brzinu naprijed dok se kreće prema Atlantiku, a zatim u ponedjeljak navečer skrenuti prema istoku.

Obilne kiše nastavljaju zahvatiti južnu Floridu i dijelove zapadne Kube, priopćio je NHC, a očekuje se da će središnja Florida zahvatiti pojaseve jake kiše u subotu. Manje od 10.000 ljudi na Floridi bez struje, uglavnom iz Floride Power & Light u okruzima Miami-Dade, Broward i Palm Beach, prema nestanak struje.us.

Neki dijelovi Južne Floride mogli bi vidjeti izolirane maksimume od 15 inča s upozorenjima na bljesak i urbane poplave.

Upozorenje o tropskoj oluji ostaje na snazi ​​na obali Zaljeva od sredine Longboat Keya na južnoj granici okruga Sarasota-Manatee, uključujući sve Florida Keys i Dry Tortugas, a zatim podupire istočnu obalu Floride do okruga Brevard-Volusia linija kao i jezero Okeechobee. Dijelovi Kube i Bahama također su pod upozorenjem, a uvjeti s tropskom olujom očekuju se u roku od 36 sati.

Okruzi Osceola, Brevard i Polk ostaju pod upozorenjem na tropsku oluju u unutrašnjosti i nadzorom od poplava od petka, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, navodeći da su ti okrugi južne središnje Floride mogli očekivati ​​do 3-5 inča, a neka područja i do 8 inča ili kiša, ali do subote je najjača kiša bila južnije.

Južna Florida i Treasure Coast, uključujući Indian River County, St. Županija Lucie i županija Martin, još uvijek mogu očekivati ​​veće prijetnje od poplava.

Rekli su dužnosnici energetskih tvrtki središnje Floride, uključujući Duke Energy, Orlando Utilities Commission i Kissimmee Utility Authority spreman za brzo rješavanje bilo kakvih nestanka struje.

1. lipnja označio je početak sezone uragana na Atlantiku, koja traje do studenog. 30. Prognostičari očekuju još jednu iznadprosječnu godinu za proizvodnju tropskog sustava. Prošle godine zabilježena je 21 imenovana oluja, a 2020. je imala rekordnih 30 imenovanih sustava.

Tim pisci Orlando Sentinel Amanda Rabines, Joe Mario Pedersen i Roger Simmons dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Više izvještavanja o uraganima:

Priprema za sezonu uragana

Konus neizvjesnosti

Leave a Comment