Tropski sustav bez imena preplavljuje Floridu

Očekuje se da će tropski sustav koji pada kišu nad Floridu postati tropska oluja Alex, ali ne dok njegovo neorganizirano središte ne prođe iznad države kasnije u subotu. U međuvremenu, polovica Floride i dalje je pod upozorenjem na tropsku oluju, a ponegdje su zabilježene oluje veće od 50 milja na sat.

Prema upozorenju Nacionalnog centra za uragane u 8 ujutro, središte onoga što se naziva potencijalnim tropskim ciklonom jedan nalazilo se 45 milja jugo-jugozapadno od Fort Myersa, a sustav je nastavio svojim užurbanim tempom kretati se sjeverozapadno brzinom od 18 milja na sat uz kontinuirano vjetrovi oko 40 mph.

“S obzirom na prognozu, očekuje se da će se poremećaj danas premjestiti na južnu ili središnju Floridu, večeras preko jugozapadnog Atlantika sjeverno od Bahama, te blizu ili sjeverno od Bermuda u ponedjeljak”, rekao je viši stručnjak za uragane NHC-a Robbie Berg.

Vjetar tropske oluje proteže se 275 milja od njegova središta, a meteorološka stanica u Government Cutu u blizini Miamija izvještava o trajnom vjetru od 40 mph i udarima vjetra od 53 mph u subotu ujutro.

Međutim, preko noći se njegova organizacija dalje razvijala.

“Drugim riječima, sustav je krenuo krivim putem postavši tropski ciklon”, rekao je Berg. “Globalni modeli sugeriraju da bi centar mogao skočiti ili se ponovno formirati u blizini istočne središnje obale Floride danas popodne ili večeras, a zatim razviti i održavati poznatiju strukturu nalik tropskom ciklonu.”

Očekuje se da će skrenuti u smjeru istok-sjeveroistok, dok će u nedjelju povećati brzinu naprijed dok se kreće prema Atlantiku, a zatim u ponedjeljak navečer skrenuti prema istoku.

Obilne kiše nastavljaju pokrivati ​​južnu Floridu i dijelove zapadne Kube, priopćio je NHC, no očekuje se da će središnja Florida u subotu primiti manje pojaseva jake kiše. Neki dijelovi Južne Floride već su vidjeli skoro metar vode, s potencijalom izoliranih maksimuma od 15 inča koji izazivaju upozorenja o bujicama i urbanim poplavama u Miami-Dadeu, Browardu, Palm Beachu, Martinu, St. Lucie i Indian River okruga.

Neke ulice u centru Miamija poplavljene su tijekom noći, a gradske vlasti zatvorile su ulice nakon što su se hitne službe pozabavile višestrukim pozivima automobila zaglavljenih u vodi.

“Molimo vas, klonite se ceste i nemojte voziti kroz poplave”, upozorili su dužnosnici vatrogasnog spašavanja Grada Miamija. “I dalje vas pozivamo da ne vozite ili hodate kroz stajaću vodu. Budite sigurni i dopustite nam da procijenimo situaciju.”

Manje od 10.000 ljudi na Floridi je bez struje od 8 ujutro, uglavnom iz Florida Power & Light u okruzima Miami-Dade, Broward i Palm Beach, prema nestanak struje.us. Rekli su dužnosnici energetskih tvrtki središnje Floride, uključujući Duke Energy, Orlando Utilities Commission i Kissimmee Utility Authority spreman za brzo rješavanje svih nestanka struje.

Upozorenje na tropsku oluju ostaje na snazi ​​na obali Gulfskog zaljeva od plaže Bonita na jugu, uključujući sve Florida Keys i Dry Tortugas, a zatim podupire istočnu obalu Floride do linije Brevard-Volusia County, kao i jezera Okeechobee. Upozorenja su također na snazi ​​za dijelove Kube i Bahame.

Na Kubi su jaki pljuskovi koje je donio sustav uzrokovali klizišta i nesreće u kojima su dvije osobe poginule u glavnom gradu Havani, izvijestili su državni mediji. Jedna osoba je također prijavljen nestanak u provinciji Pinar del Río nakon što je pala u rijeku nabujalu kišom. Državna organizacija civilne obrane priopćila je da su dosadašnja najveća šteta nastala na kućama i električnom sustavu. Državna električna tvrtka priopćila je da je 50.000 kupaca bez struje.

Sustav je preko noći postao više neorganiziran, a dok su okrugi Osceola, Brevard i Polk i dalje pod upozorenjem o tropskoj oluji u unutrašnjosti, očekuju se vjetrovi jačine ne više od 25 mph, rekao je meteorolog Mallory Nicholls za Spectrum News 13.

“Smicanje vjetra je naš prijatelj posljednjih nekoliko dana, spriječilo je ovaj sustav da se organizira”, rekla je. “Najgore vrijeme bit će sljedećih nekoliko sati, ali ni to neće biti previše loše.”

The regiji će i dalje padati slaba do umjerena kiša s malo munje jer se središte sustava još uvijek približava zapadnoj obali Floride u blizini Fort Myersa u subotu ujutro, iako je većina njegovih jačih kišnih bendova već stigla u unutrašnjost. Kiša bi se trebala zadržati do večeri.

1. lipnja označio je početak sezone uragana na Atlantiku, koja traje do studenog. 30. Prognostičari očekuju još jednu iznadprosječnu godinu za proizvodnju tropskog sustava. Prošle godine zabilježena je 21 imenovana oluja, a 2020. je imala rekordnih 30 imenovanih sustava.

Kao pacifička oluja, uragan Agatha izazvao je poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, a 20 je nestalo u Meksiku, rekli su dužnosnici. To je izazvalo izlivanje rijeka iz korita i odnijelo ljude u domove, dok su druge žrtve bile zakopane pod blatom i kamenjem.

Agatha je ušla u povijest kao najjači uragan ikada zabilježen koji je došao na obalu u svibnju tijekom sezone uragana u istočnom Pacifiku od 1949. Klimatski znanstvenici kažu da će tropski sustavi postati moćniji i destruktivniji zbog globalnog zatopljenja.

Tim pisci Orlando Sentinel Amanda Rabines, Joe Mario Pedersen i Roger Simmons i The Associated Press doprinijeli su ovom izvješću.

Više izvještavanja o uraganima:

Priprema za sezonu uragana

Konus neizvjesnosti

Leave a Comment