Tropska kišna oluja donosi obilne pljuskove, poplave u Miamiju

Rezervirano mjesto dok se radnje članka učitavaju

Još se ne zove Alex, ali poplavljena tropska oluja natopila je i poplavila dijelove Južne Floride. Do 10 inča kiše preplavilo je Miami između petka i subote ujutro, pretvarajući ulice u centru grada u rijeke i potapajući vozila.

Upozorenja na bujične poplave pokrivao većinu obala Browarda i Miami-Dadea rano u subotu, zapravo do podneva, uključujući Miami, Hollywood, Fort Lauderdale i Boca Raton. Rasprostranjeni ukupni iznosi od 5 do 8 inča su pali, a nekoliko područja registriralo je više od 10 inča.

Dok tropski poremećaj odgovoran za bujice još nije zaslužio ime, predviđa se da će postati tropska oluja Alex do kasno u subotu ili nedjelju – nakon što prijeđe poluotok Florida i uđe u Atlantski ocean.

Predviđa se da će nemir, koji je središte u blizini jugozapadne obale Floride u subotu ujutro, generirati jaku kišu nad južnim poluotokom do subote oko podneva uz “značajne bujice i urbane poplave”, prema Nacionalnom centru za uragane. Nakon toga, pljuskovi bi trebali postati isprekidani i na kraju nestati.

U centru Miamija u noći s petka na rano jutro zabilježene su značajne poplave kao posljedica nereda, a ceste su bile poplavljene ispod nekoliko stopa vode.

“U ovo vrijeme @CityofMiamiFire odgovara na višestruke pozive automobila zaglavljenih u vodi”, tvitao je službenik za javno informiranje vatrogasne službe Grada Miamija rano u subotu. “Molim vas, klonite se ceste i nemojte voziti kroz poplave.”

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju vozila potopljena do haube, u nekim slučajevima koja i dalje nastavljaju voziti po poplavljenim cestama. Ostali automobili su bili potpuno nasukani.

Gotovo metar kiše izmjeren je u centru Miamija, gdje je promatrač izvijestio da je ispraznio kišomjer od 11 inča dok su pljuskovi i dalje natapali regiju. Od 9 ujutro po istočnom vremenu, evo nekih od najvećih padavina:

  • 11,05 inča, Miami
  • 10,98 inča, Biscayne Park
  • 9,70 inča, Key Largo
  • 9,36 inča, zaljev Palmetto
  • 9,08 inča, Coral Terrace
  • 8,83 inča, Margate
  • 8,82 inča, Lindgren Acres, Miami-Dade
  • 8,14 inča, Napulj

Općenito 4 do 6 inča palo je između Fort Myersa i West Palm Beacha, a količine su brzo padale sjeverno od tamo. Veći dio većeg područja Tampe vidio je pola inča do inča, a trag do desetinke inča u podzemnoj željeznici Orlanda.

Južna granica padalina bila je jednako oštra, s 1 do 3 inča u Lower Keys i gotovo 10 za Upper Keys.

Tropska kišna oluja izazvala je u petak velike poplave na zapadnoj i središnjoj Kubi, gdje su poginule najmanje dvije osobe, prema BBC-ju.

Sustav je djelomično nastao iz ostataka uragana Agatha, koji je kriv za najmanje devet smrtnih slučajeva u južnom Meksiku, gdje je to bila najjača zabilježena oluja koja je stigla na kopno tijekom svibnja.

Još jedna umjerena do jaka kiša zalila je Južnu Floridu u subotu ujutro. Premještao se u područja metroa Miamija i Fort Lauderdalea oko 10:30 ujutro, sa stopama padalina od 1 do 2 inča na sat.

Nakon toga, izgleda da će se oluja smiriti u smislu stvarnih utjecaja i oborina u državi. Sastrugat će sjeverozapadne Bahame dok se kreće prema moru, potencijalno ojačavajući neke prije nego što oslabi pri približavanju Bermuda ili proći sjeverno od njih.

Tropska kišna oluja u kojoj se nalazi Južna Florida sadrži maksimalne vjetrove do 40 mph, dok se tornadni izljevi zlokobno vrte kroz priobalne vode. Za sve namjere i svrhe, Južna Florida se nosi s uvjetima tropske oluje.

Strukturno, međutim, sustav ne odgovara zahtjevima koji su mu potrebni da dobije ime, a tek nakon što središte vrtložne oluje stigne istočno od Floride, vjerojatno će ispuniti zahtjeve. No upozorenja o tropskoj oluji ostaju na snazi ​​za zapadnu obalu Floride od Bonita Beacha do Card Sound Bridgea, istočnu obalu Floride južno od linije Volusia / Brevard County do Card Sound Bridgea i dijelove sjeverozapadnih Bahama.

Zahtjevi da sustav bude označen kao tropska oluja i dobije ime su kruti. Vjetar se mora održavati brzinom od 39 mph ili više unutar oluje, a mora postojati i kohezivni središnji vrtlog.

Prvi kriterij je ispunjen, ali potonji nije: U polju niskog nivoa kumulusa vidljiv je kovitlac, kao što je vidljivo ispod, ali se ne proteže okomito.

Zapravo, jedva da postoji koncentrirana cirkulacija u vjetrovima gornje razine, što je izvedeno pomoću satelitskog raspršivača ili uređaja koji utvrđuje vjetar praćenjem trenutaka oblaka i oceanskih valova. “Sustav je krenuo u krivom smjeru postavši tropska ciklona”, napisao je u subotu rano ujutro Centar za uragane.

Centar za uragane očekuje da će se Alex konačno formirati u subotu kasno na nedjelju. Računalni modeli zahtijevaju da poremećaj “razvije i održava poznatiju strukturu nalik tropskom ciklonu dok se kreće prema sjeveroistoku i istoku-sjeveroistoku preko zapadnog Atlantika do ponedjeljka”, napisao je centar.

Jason Samenow pridonio je ovom izvješću.

Leave a Comment