Sen. Ben Sasse kaže da republikanci žele ‘čvrstu figuru tate’

  • GOP Sen. Ben Sasse je u četvrtak održao govor koji je uključivao teške kritike njegove vlastite stranke.
  • Rekao je da ljevica želi moćnu “dobronamjernu birokraciju”, dok desnica želi “moćnu tatinu figuru”.
  • Rekao je da njegova stranka “sve više postoji kao sredstvo za žaljenje najljutijih, najstarijih ljudi”.

Sen. Ben Sasse iz Nebraske održao je govor u četvrtak navečer koji je uključivao oštre kritike njegove vlastite stranke, pozivajući kolege republikance da se preorijentiraju s politike pritužbi i prema naprijed razmišljajućoj stranci kako bi se uhvatili u koštac s globalnim prijetnjama.

“Ljevica želi moćnu, bezimenu, ali navodno dobronamjernu birokraciju, desnica želi snažnu tatu”, rekao je Sasse u govoru u predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana u Kaliforniji. “Ali najglasniji od svih se slažu u jednom: Amerika – ona koju su nam dali osnivači, koju su za nas čuvali naši roditelji i djedovi – ona više ne radi.”

Sasse je govorio u knjižnici u sklopu Predsjedničke zaklade i instituta Ronalda Reagana Serija zvučnika “Vrijeme za odabir”., koji je također ugostio Sens. Tim Scott iz Južne Karoline, Tom Cotton iz Arkansasa i druge glavne figure GOP-a posljednjih mjeseci.

Veći dio Sasseova govora uključivao je kritike Demokratske stranke – za koju kaže da je “sve više pijana od elitnog ljevičarstva” i da ima “malo prostora za iskrenu raspravu” – kao i povlačenje predsjednika Joea Bidena u kolovozu iz Afganistana.

Ali republikanac iz Nebraske, čest kritičar krajnje desnih figura poput Reps. Marjorie Taylor Greene i Matt Gaetz kao i bivši predsjednik Donald Trump, imao je puno toga za reći i o Republikanskoj stranci.

“Mi republikanci? Imamo veliki izbor”, rekao je Sasse. “Možemo ili nastaviti lutati kao stranka koja sve više postoji kao sredstvo za rješavanje pritužbi najljutijih, najstarijih ljudi, ili bismo mogli biti stranka usmjerena na budućnost 2030. godine.”

Također se namjerio na Trumpa, izjavivši da su 2016. američki birači dobili dva kandidata čija je “temeljna dijagnoza bila stvarno ista” i da su obojica nastojali viktimizirati birače.

“Sustav je namješten, zajebaš se, žrtva si, zemlja ide niz vodu”, rekao je Sasse podrugljivo. “Vi ste žrtve.”

Sasse je bio jedan od 7 republikanskih senatora koji je glasao za osudu Trumpa za poticanje na pobunu nakon 6. siječnja.

‘Predsjednik Trump je lagao da je pobijedio na izborima ubedljivo.’ Lagao je o raširenoj prijevari birača”, rekao je republikanac iz Nebraske u tadašnjoj izjavi. “Te laži su imale posljedice, ugrozile su život potpredsjednika i dovele nas opasno blizu krvave ustavne krize. Svaki od tih postupaka kršenje je prisege predsjednika.”

U međuvremenu, Trump – još uvijek neprikosnoveni vođa Republikanske stranke – nedavno je rekao da nikada nije trebao podržati Sassea za ponovni izbor u Senat 2020.

“On je loša vijest, Ben Sasse”, rekao je Trump tijekom tele-mitinga u svibnju. “Molio je za moju podršku, dan nakon što me počeo udarati i udarali smo mnogo jače nego što on zna udarati.”

Adut je progovorio protiv Sassea i prije, nazivajući ga “gubitnikom”, “ljigavcem” i “tihim dječačićem” u intervjuu za The Federalist 2021.

Leave a Comment