Šef osoblja Mikea Pencea upozorio je Tajnu službu da će Trump javno napasti Pencea 1. siječnja. 5, 2021: izvješće

Bivši potpredsjednik Mike Pence i njegov šef kabineta Marc ShortDrew Angerer / Getty Images

  • Šef kabineta bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea upozorio je Tajnu službu na prijetnje uoči 6. siječnja.

  • To je bilo jedino sigurnosno upozorenje koje je ikada dao agenciji, prema The New York Timesu.

  • Izvještavanje dolazi iz nadolazeće knjige Maggie Haberman “Confidence Man”.

Marc Short, bivši šef kabineta potpredsjednika Mikea Pencea i njegov rani član Čeka se predsjednička kampanja 2024upozorio je Tajnu službu da se bivši predsjednik Donald Trump sprema javno napasti svog šefa dan prije pobune 6. siječnja.

Novo izvještavanje iz New York Times – dio nadolazeće knjige Maggie Haberman “Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America” ​​- opisuje Shorta kao nesigurnog u specifičnu prirodu prijetnje. No Short je bio zabrinut da bi Trumpovi napori da izvrši pritisak na Pencea da zaustavi službenu potvrdu izbornih rezultata mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju Penceu, rekli su Habermanu više uključenih izvora.

Trump je 5. siječnja tweetao poziv Penceu da odbaci rezultate i, prema novom izvještavanju Timesa, pokušao je uvjeriti neke od svojih neformalnih savjetnika da odu u rezidenciju potpredsjednika u Pomorskom opservatoriju kako bi izvršili pritisak na njega.

Nakon što je Trump razgovarao s Penceom i ponovno ga natjerao da opstruira miran prijenos vlasti, Short je nazvao glavnog Penceovog agenta Tajne službe Tima Giebelsa u svoj ured i upozorio ga da će Trump javno napasti Pencea.

Tijekom napada na Kapitol, skandirali su izgrednici “objesiti Mikea Pencea”, a službenici tajne službe brzo su otpratili Pencea na neotkriveno sigurno mjesto.

Prije Shortovog upozorenja agenciji – koja je odbila komentirati priču Timesa, kao i glasnogovornik Pencea – Trumpovi su dužnosnici pojačavali pritisak na tim potpredsjednice da pomogne u poništavanju izbornih rezultata.

Bivši šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows rekao je za Short da je Trump odlučio uskratiti financiranje ureda nakon Bijele kuće za Pencea.

Kao dio a Tužba Insidera prema Zakonu o slobodi informacijapo prvi put su otkrivena imena i plaće Trumpovih i Penceovih djelatnika nakon Bijele kuće.

Pence je također dobio zahtjev da se sastane s bivšim Trumpovim odvjetnikom Sidneyjem Powellom dok je bio na odmoru u Vailu u Coloradu, navodi se u izvješću, u kojem nije precizirano je li se sastanak ikada ostvario.

Usred napetosti u izgradnji, Short se obratio najvišem Trumpovom pomoćniku i zetu Jaredu Kushneru kako bi ga pitao “kako bi mogao ublažiti ono što je postajalo neodrživ sukob između Pencea i Trumpovih tabora”, navodi Times.

Kushner ga nije prihvatio na zahtjev, rekavši Shortu da je zauzet pregovorima na Bliskom istoku, navodi se u izvješću. Kushner bi kasnije proglasiti kraj izraelsko-palestinskog sukoba unatoč formalnom mirovnom sporazumu i kontinuiranim ubojstvima, a izraelske snage su smrtno ubile dvojicu Palestinaca ranije ovog tjedna.

Pročitajte originalni članak na Business Insider

Leave a Comment