Predizbori u Pennsylvaniji 2022.: Novosti o guvernerskoj utrci

HARRISBURG, Pa. (AP) – Dok se republikanci iz Pennsylvanije pripremaju birati kandidata za guvernera u utorak, neki stranački dužnosnici upleteni su u čvorove oko mogućnosti primamljive pobjede kandidata koji mnogi smatraju previše udesno da bi ove jeseni pobijedili u cijeloj državi.

Doug Mastriano, umirovljeni pukovnik američke vojske i državni senator od 2019., vodio je ankete dok je trošio djelić novca koji su potrošili neki od ostalih osam kandidata navedenih na republikanskim izborima.

Mastriano je nedavno dobio podršku Donalda Trumpa nakon što je radio s bivšim predsjednikom kako bi poništio njegov gubitak na izborima 2020. u predsjedničkoj državi bojišnici i pomogao u širenju Trumpovih laži da ga je raširena prijevara birača koštala pobjede. Mnogi stranački dužnosnici pozvali su Trumpa da ne podrži Mastriana, bojeći se da ne može pridobiti umjerene glasače potrebne za prevladavanje u politički podijeljenoj Pennsylvaniji.

Demokrati su u međuvremenu ujedinjeni oko dva mandata izabranog glavnog državnog odvjetnika Josha Shapira. On je neosporan na primarnim izborima nakon što je završio potporu države stranke i njenih glavnih saveznika, uključujući AFL-CIO, i prikupio više od 20 milijuna dolara od početka 2021.

Shapiro je pomogao učvrstiti svoju reputaciju velikom istragom velike porote o prikrivanju seksualnog zlostavljanja djece u rimokatoličkim biskupijama u Pennsylvaniji i obranom izbornog rezultata Pennsylvanije 2020. od pokušaja na sudu da ga poništi Trump i njegovi saveznici.

Natječu se za pravo da naslijede demokratskog guvernera. Tom Wolf, koji je ustavno ograničen na mandat nakon što je stupio na dužnost 2015. Pobjednik će vjerojatno dijeliti vlast s zakonodavnim tijelom pod vodstvom republikanaca, gdje je ukorijenjena većina GOP-a kontrolirala podove gotovo sva posljednja tri desetljeća.

Mastriano je inzistirao svojim pristašama da on nije kandidat krajnje desnice i da njegove platforme – uključujući ukidanje glasovanja putem pošte, proširenje prava na oružje, zabranu pobačaja i ukidanje poreza na školsku imovinu – uživaju široku podršku.

Umjesto toga, kaže da su demokrati – uključujući predsjednika Joea Bidena – krajnje lijevi radikali dok ga republikanska “močvara” pokušava pobijediti. Shapirova kampanja u međuvremenu prikazuje TV reklamu u kojoj se Mastriano prikazuje kao ekstreman i kaže da ako Mastriano pobijedi, “to je pobjeda za ono za što se zalaže Donald Trump”.

Mastriano predstavlja senatsku četvrt republikanske države sa sjedištem u okrugu Franklin na južnoj granici Pennsylvanije s Marylandom.

Republikanski birači vidjet će devet imena na glasačkom listiću za guvernera, iako dva – Jake Corman i Melissa Hart – kažu da su okončali svoje kampanje i podržali bivšeg američkog zastupnika. Lou Barletta kao dio posljednjeg pokušaja da se pomogne poraziti Mastriana.

Barletta je pokupila brojne potvrde sadašnjih i bivših republikanskih dužnosnika, uključujući članove Kongresa.

Osim Mastriana, Barlette, Cormana i Harta, na republikanskom glasačkom listiću za guvernera su i: Joe Gale, povjerenik okruga Montgomery; Charlie Gerow, marketinški konzultant i dugogodišnji konzervativni aktivist; Bill McSwain, odvjetnik koji je bio Trumpov imenovani američki odvjetnik u Philadelphiji; Dave White, koji vodi veliku vodovodnu i HVAC tvrtku i bivši je vijećnik okruga Delaware; i Nche Zama, umirovljeni kardiokirurg koji je upravljao jedinicama u raznim bolnicama u Pennsylvaniji.

___

Pratite AP za potpunu pokrivenost privremenih izbora na https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections i na Twitteru na https://twitter.com/ap_politics.

___

Pratite Marca Levyja na Twitteru na https://twitter.com/timelywriter

.

Leave a Comment