Poruke 2022.: Rezultati predizbora u utorak | AP News

HARRISBURG, Pa. (AP) – Republikanski predstavnik SAD-a. Ted Budd će se suočiti s demokratom Cheri Beasley u utrci za Senat u Sjevernoj Karolini nakon što su obojica lako izborili prvenstvene pobjede u utorak navečer.

Budd je imao podršku Donalda Trumpa i njegova je pobjeda poticaj za bivšeg predsjednika, koji želi preoblikovati novu generaciju republikanaca. Beasley, bivša sutkinja Vrhovnog suda države, pobijedila je na predizborima s 11 kandidata. Ako pobijedi u studenom, Beasley će biti prvi crni senator u državi.

Ovogodišnja sredina prvenstvene sezone ulazi u svoju najprometniju dionicu s utrkama koje se također odvijaju u Kentuckyju, Oregonu i Idahu. Trump je spreman zabilježiti nekoliko lakih pobjeda, uključujući u Pennsylvaniji mnogo gledanu GOP utrku za guvernera, koji je krajnje desničarski kandidat Doug Mastriano je već vodio prije nego što ga je bivši predsjednik podržao tijekom vikenda.

Ali Trumpov preferirani kandidat za Senat u Pennsylvaniji, Mehmet Oz, podijelio je konzervativce koji su obično u korak s Trumpom. Neki su sumnjičavi prema ideološkim sklonostima slavnog kardiokirurga koji je stekao slavu kao čest gost u talk showu Oprah Winfrey. Oz je veći dio kampanje proveo u žestokoj borbi s bivšim izvršnim direktorom hedge fonda Davidom McCormickom.

To je dopušteno komentatorici Kathy Barnette da se pojavi u posljednjim danima primarnih kao konzervativna alternativa i Ozu i McCormicku. Pobijedi li na primarnim i općim izborima, Barnette bi bila prva crna republikanka izabrana u američki Senat.

Trump, koji je održavao skupove u stilu kampanje s Ozom, inzistira da je on najbolji kandidat da na jesen zadrži mjesto u Senatu u rukama republikanaca. S obzirom na njegovu razinu uključenosti u utrku, gubitak bi bio značajan korak nazad za bivšeg predsjednika, koji koristi potvrde kao način da dokaže svoju dominaciju nad GOP-om uoči potencijalnog predsjedničkog izbora 2024.

“Mislim da je čvrst. Vrlo je pametan. On će biti od pomoći”, rekao je Trump za radio stanicu u Philadelphiji u utorak, misleći na Oza. “Također mislim da je on taj koji će pobijediti na izborima. Znate da nije lako pobijediti na izborima.”

Demokrati imaju svoje predizbore visokog profila. U Pennsylvaniji, progresivni poručnik. Gov. John Fetterman dominirao je u utrci za Senat, ali je izbačen iz kampanje moždanim udarom. 52-godišnjak je tweetao svoju sliku kako hitno glasa iz bolnice u odsutnosti, a njegova kampanja je kasnije objavila izjavu u kojoj kaže da je podvrgnut operaciji ugradnje elektrostimulatora srca s defibrilatorom koji bi trebao riješiti temeljni uzrok njegovog zdravstvenog straha.

U međuvremenu, državni odvjetnik Pennsylvanije John Shapiro, koji se nije protivio kandidaturi za guvernera svoje stranke, objavio je na Twitteru da ima blage simptome COVID-19 koji su ga tjerali da napusti kampanju.

Natjecanja u utorak mogla bi u konačnici odrediti koliko će opći izbori biti konkurentni ove jeseni, kada će se preuzeti kontrola nad Kongresom, guvernerskim vilama i ključnim izbornim mjestima. To je osobito istinito u višegodišnjem političkom bojnom polju u Pennsylvaniji, gdje su neki republikanci već zabrinuti da je Mastriano previše ekstreman da bi dovolio umjerene koji su često odlučujući na općim izborima.

“Definitivno postoji zabrinutost u velikim frakcijama stranke”, rekao je republikanski strateg Pennsylvanije Vince Galko.

Štoviše, predizbori u utorak mogli bi testirati predanost birača demokratskim načelima. Barnette trči još desnije od Oza i sudjelovao je na skupu u siječnju 2021. koji se pretvorio u pobunu na američkom Capitolu.

Zatim, tu je i Mastriano, koji je također bio izvan Kapitola tijekom napada mafije i koji bi imenovao glavne službene izbore Pennsylvanije ako postane guverner. Obećao je poduzeti izvanredne korake zahtijevajući od birača da se “ponovno registriraju” za glasovanje – iako je to zabranjeno Zakonom o nacionalnoj registraciji voda i vjerojatno krši značajnu zaštitu prema saveznom, a možda i državnom zakonu.

Mastriano je iznio Trumpove laži o široko rasprostranjenoj izbornoj prijevari koja ga je koštala predsjednika središnji dio njegove kampanje – i pozvan je od strane odbora Predstavničkog doma koji istražuje nerede na Kapitolu nakon njegovih napora da imenuje listu zamjenskih birača Electoral Collegea u Trumpovu korist.

Stacy Steinly, 51-godišnja pomoćnica u školskom autobusu, glasala je u gradu Hamburgu u Pennsylvaniji, oko 30 milja zapadno od Allentowna. Rekla je da je odabrala Mastriana jer se “držao predsjednika Trumpa i govorio da je sve lažno”.

“Sve o čemu je govorio imalo je smisla”, rekao je Steinly, koji je nosio crnu majicu s natpisom “Biden nije moj predsjednik (ili bilo čiji drugi) na temelju legalnih glasova.”

Trumpova najsigurnija opklada mogla bi biti Budd, koji je prevladao spor početak izlaska iz 14 republikanskih primarnih kandidata, uključujući bivšeg guvernera. Pat McCroy, kao favorit na predizborima republikanskog Senata Sjeverne Karoline.

Dok je velika pozornost tijekom početne faze primarne sezone bila usmjerena na Trumpov stisak na GOP-u, natjecanja služe i kao referendum o Bidenovom vodstvu Demokratske stranke. U predsjednikovoj rodnoj državi Pennsylvania, američki predstavnik. Conor Lamb, umjereni po uzoru na Biden, u opasnosti je da ga Fetterman pregazi.

Lamb je u utorak rekao da je otkrio “frustraciju” među demokratskim primarnim biračima, osjećaj koji je rekao da dijeli dok se stranka bori s postizanjem većeg dijela svoje političke agende. No, ustvrdio je da su umjerenjaci pomogli Demokratima da ponovno preuzmu kontrolu nad Domom 2018. i da bi stranka trebala “udvostručiti” taj pristup ove godine.

“Ono što sam pokušavao učiniti tijekom ove kampanje je pričati o činjenici da, koliko god bilo teško, mi zapravo znamo kao stranka što je potrebno da bismo bili uspješni”, rekao je Lamb za radio stanicu u Pittsburghu.

Još uvijek poznat po svom glomaznom stasu od 6 stopa i osam stopa i tetovažama, te po zalaganju za ciljeve uključujući univerzalnu zdravstvenu skrb, Fetterman se mnogim demokratima pojavio s imidžom autsajdera.

Robert Sweeney, 59, također iz Hamburga, rekao je da je glasao za Fettermana jer se “činio kao pristojan tip i zna što radi”.

___

Pisac Associated Pressa Michael Rubinkam dao je doprinos iz Hamburga, Pennsylvania.

.

Leave a Comment