Pokrenuta istraga o zločinu iz mržnje o pucnjavi u salonu u DallasuCNN

Federalni dužnosnici pokrenuli su istragu zločina iz mržnje u pucnjavi na tri osobe u korejskom frizerskom salonu u Dallasu – jednom od tri nedavna napada na azijske tvrtke u području.

Terenski ured FBI-a u Dallasu, Odjel za građanska prava Ministarstva pravosuđa i Ured američkog državnog odvjetništva za Sjeverni okrug Teksasa objavili su istragu zločina iz mržnje u priopćenju u ponedjeljak.

“U bliskoj smo komunikaciji s policijom Dallasa i surađujemo kako bismo temeljito uložili u ovaj incident. Budući da se radi o istrazi koja je u tijeku, za sada ne možemo dalje komentirati”, poručile su agencije.

Osim toga, vlasti su uhitile osumnjičenika u vezi s pucnjavom u Frizerskom salonu prošle srijede, Policija u Dallasu objavila je u tvitu u utorak rano ujutro. Osumnjičenik je na razgovoru i obradi, a daljnji detalji očekuju se u utorak, priopćila je policija.

Uhićenje dolazi usred a stalni porast prijavljenih zločina iz mržnje protiv azijskih Amerikanaca i kako se više detalja pojavljuje o smrtonosni napad vikendom u njujorškom supermarketu za koju vlasti kažu da je najnoviji u a serija masovnih pucnjava motiviranih mržnjom U Sjedinjenim Američkim Državama.

Nije odmah jasno je li osumnjičeni povezana s još dva incidenta u kojem je strijelac pucao na tvrtke u četvrti poznatoj kao prva korejska enklava na području Dallasa.

U Frizerskom salonu, tri žene su 11. svibnja zadobile ozljede koje nisu opasne po život nakon što je osumnjičeni utrčao, vikao i počeo pucati, priopćile su vlasti. Osumnjičeni se vratio do crvenog, starijeg kombija i odjurio, rekao je svjedok prema policiji.

Dan ranije, osumnjičeni je u bordo kombiju ili automobilu prošao i pucao u tvrtku koju vode Azijci, rekla je policija; tri osobe tamo u tom trenutku nisu ozlijeđene. A 2. travnja, vozilo koje su svjedoci opisali kao crveni monovolumen prošlo je pored trgovačkog centra azijskih tvrtki i pucalo na tri poduzeća, rekao je tada šef policije u Dallasu Edgardo Garcia.

Policija u Dallasu vjeruje da su tri pucnjave možda povezane zbog opisa vozila – i da mogu biti motivirane mržnjom, rekao je Garcia u petak, dodajući da je njegov odjel kontaktirao FBI i druge teksaške agencije.

Ranije u istrazi nismo imali nikakve naznake da je ovaj zločin motiviran mržnjom, rekao je u petak. “Od danas popodne, to se promijenilo.”

Mogućnost da su pucnjave bila motivirana mržnjom je “zastrašujuća i duboko uznemirujuća”, rekao je u petak gradonačelnik Dallasa Eric Johnson.

“Želim da azijsko-američka zajednica u našem gradu – koja se posljednjih godina užasno suočava sa sve većom ljutnjom – zna da grad Dallas i stanovnici Dallasa stoje uz njih”, rekao je u izjavi.

Policija u Dallasu prošlog je tjedna opisala osumnjičenog za pucnjavu u srijedu kao “crnog muškarca”, otprilike 5 stopa-7 do 5-ft-10, “s tankom građom, kovrčavom kosom srednje duljine i bradom koja se spaja”.

“Kako bismo zaštitili našu zajednicu, koristit ćemo prikolice s kamerama u određenim područjima i svakoj patrolnoj stanici savjetovano je da poveća vidljivost patrola u područjima naše azijske zajednice”, rekao je Garcia. “Najvažnije je da se obraćamo svakom stanovniku grada Dallasa da pripazi i zaštiti naš grad. Mržnji ovdje nije mjesto.”

.

Leave a Comment