Payton Gendron: Što znamo o osumnjičenom za pucnjavu u supermarketu BuffaloCNN

18-godišnji muškarac koji je navodno pucao i ubio 10 ljudi u supermarketu Buffalo u subotu poslijepodne motivirana je mržnjom, rekle su vlasti.

Tops Friendly Market na kojem se pucalo nalazi se u srcu Buffalo’s Black zajednica a 11 od 13 osoba koje je ubio osumnjičeni Bijeli bili su crnci, rekli su dužnosnici.

“Ovo je bilo čisto zlo”, rekao je šerif okruga Erie John C. Garcia na subotnjoj konferenciji za novinare, nazvavši pucnjavu “izravno rasno motiviranim zločinom iz mržnje od strane nekoga izvan naše zajednice”.

Američko ministarstvo pravosuđa istražuje pucnjavu “kao zločin iz mržnje i čin rasno motiviranog nasilnog ekstremizma”, navodi se u priopćenju američkog državnog odvjetnika Merricka Garlanda.

Payton Gendron iz Conklina u New Yorku optužena je za ubojstvo prvog stupnja u subotu, rekao je okružni tužitelj okruga Erie John J. Flynn u vijesti. Conklin je udaljen oko tri i pol sata vožnje od Buffala.

Izjasnio se da nije kriv.

Evo što znamo o osumnjičenom za pucnjavu.

Vlasti kažu da je osumnjičeni kada je stigao u trgovinu oko 14:30 bio teško naoružan, nosio je taktičku opremu, kacigu i imao je kameru koja je uživo prenosila njegove radnje.

Osumnjičeni je upotrijebio jurišno oružje, rekao je Flynn tijekom konferencije za novinare.

U svom priopćenju, Flynn je rekao da je osumnjičeni ubio četiri osobe ispred trgovine, tri smrtonosno. Kada je ušao u trgovinu, razmijenio je vatru s naoružanim zaštitarom, za kojeg su vlasti rekli da je umirovljeni policajac iz Buffala. Zaštitar je od zadobivenih ozljeda preminuo. Osumnjičeni je u dućanu ustrijelio još osam osoba, od kojih je šest umrlo, stoji u priopćenju.

Popularna platforma za prijenos uživo Twitch potvrdila je u subotu da je osumnjičenik za pucnjavu koristio njezinu platformu za prijenos uživo tijekom napada.

Tvrtka je rekla da je “razočarana” kad je čula za pucnjavu i dodala da je korisnik “na neodređeno vrijeme suspendiran iz naše usluge, a mi poduzimamo sve odgovarajuće radnje, uključujući praćenje svih računa koji reemitiraju ovaj sadržaj.”

CNN je dobio dio prijenosa uživo koji prikazuje kako se navodni strijelac zaustavlja do trgovine Tops.

Video je snimljen iz ugla navodnog strijelca dok se vozi na parkiralište supermarketa. Osoba se vidi u retrovizoru kako nosi kacigu i čuje se kako govori: “Samo moram to učiniti”, prije nego što uđe u prednji dio trgovine.

Na snimci se mogu vidjeti posjetitelji trgovina kako hodaju parkiralištem dok se osumnjičeni vozi.

Glasnogovornik Twitcha rekao je da je tvrtka uklonila prijenos uživo manje od dvije minute nakon početka nasilja. Tvrtka nije odmah odgovorila na dodatna pitanja o tome je li osumnjičenik aktivno pucao kada je prijenos uživo zaustavljen.

Istražitelji su pregledavali subotnji navodni manifest od 180 stranica koji je objavljen na internetu u vezi s istragom o pucnjavi, izjavila su za CNN dva savezna izvora za provođenje zakona.

Manifest, koji je CNN neovisno dobio ubrzo nakon napada i prije nego što su vlasti objavile ime osumnjičenika, navodno je napisala osoba koja tvrdi da je Payton Gendron koja je priznala napad.

Autor manifesta kaže da je neko vrijeme kupovao streljivo, ali se nije ozbiljno upuštao u planiranje napada do siječnja. Autor također nastavlja sa svojim percepcijama o sve manjem broju bijelaca i tvrdnjama o etničkoj i kulturnoj zamjeni bijelaca.

Dio dokumenta napisan je u obliku pitanja i odgovora.

Autor manifesta većinu svojih uvjerenja pripisuje internetu i sebe opisuje kao fašista, bijelca i antisemita.

Gendron je optužen u subotu navečer pred glavnim sucem Gradskog suda u Buffalu Craigom Hannahom po jednoj točki optužnice za ubojstvo prvog stupnja, stoji u priopćenju okružnog tužitelja.

Izjasnio se da nije kriv, rekla je Hannah za CNN. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora bez uvjetnog otpusta, stoji u priopćenju.

A moglo bi doći i do još optužbi, rekli su dužnosnici.

“Moj ured blisko surađuje s Uredom američkog državnog odvjetništva i našim partnerima u provođenju zakona na potencijalnom terorizmu i zločinima iz mržnje. Ovo je aktivna istraga i mogu se podići dodatne optužbe”, rekao je Flynn u priopćenju.

Gendron bi se trebao vratiti na sud 19. svibnja ujutro na ročište za kazneno djelo, stoji u priopćenju. Ostat će u pritvoru bez jamčevine, dodaje se.

.

Leave a Comment