Osumnjičeni koji je navodno ubio umirovljenog suca imao je popis pogođenih osoba na kojem se nalazio Mitch McConnell, guverner. Whitmer: Službeno

Osumnjičenik koji je navodno ubio umirovljenog suca u Wisconsinu u petak u ciljanom činu imao je popis za ubistvo na kojem su bili čelnik manjine u Senatu u SAD-u Mitch McConnell i guverner Michigana. Gretchen Whitmer, službenica za provođenje zakona upoznata s istragom, rekla je za ABC News.

Policija je u petak ujutro odgovorila na kuću u New Lisbonu, Wisconsin, nakon što je pozivatelj hitne pomoći izvijestio da se u rezidenciji nalazi naoružana osoba koja je ispalila dva hica, rekao je glavni državni odvjetnik Wisconsina Josh Kaul.

Pozivatelj je izašao iz kuće i kontaktirao policiju iz obližnje kuće.

Reagirao je tim za posebne taktike i odgovor okruga Juneau i pokušao pregovarati s navodnim strijelcem prije nego što je ušao u kuću. Unutra su pronašli mrtvog vlasnika kuće, 68-godišnjeg muškarca, i 56-godišnjeg muškarca u podrumu koji je pretrpio očitu ranu od vatrenog oružja, rekao je Kaul.

Policija je odgovorila na očito ciljani napad na kuću u New Lisbonu, Wisc., 3. lipnja 2022.

WKOW

Osumnjičeni, koji je kasnije identificiran kao Douglas Uhde, prevezen je u obližnju bolnicu u kritičnom stanju, rekao je Kaul. Na mjestu događaja pronađeno je vatreno oružje, rekao je.

“Čini se da je ovo ciljani čin”, rekao je Kaul novinarima u petak. “Čini se da je osoba koja je osumnjičena imala i druge mete. Čini se da je to povezano s pravosudnim sustavom.”

Kaul u petak nije dao više detalja o ubijenom čovjeku i drugim metama, osim toga, čini se da su ciljane “na temelju neke vrste sudskog postupka ili sudskih slučajeva”. Ministarstvo pravosuđa Wisconsina objavilo je u subotu da je žrtva umirovljeni sudac okruga Juneau John Roemer.

Kada je SWAT ušao u kuću, pronašli su Roemera vezanog patentnim zatvaračem za stolicu i smrtno ubijenog, prema službeniku za provođenje zakona.

Popis hitaca s više od desetak imena pronađenih u autu osumnjičenika na mjestu događaja uključivao je Roemer’s, McConnell’s i Whitmer’s, kao i guvernera Wisconsina. Tony Evers’, rekao je izvor.

Informacije su preliminarne i mogle bi se promijeniti kako se istraga nastavi.

FOTO: Policija je odgovorila na očito ciljani napad na kuću u Lisabonu, Wisc., 3. lipnja 2022.

Policija je odgovorila na očito ciljani napad na kuću u New Lisbonu, Wisc., 3. lipnja 2022.

WKOW

Kaul je rekao da su vlasti kontaktirale one za koje se vjeruje da su mete i da su utvrdile da u ovom trenutku nema prijetnje za javnost. Istražitelji također rade na utvrđivanju bilo kakve veze između ovog incidenta i drugih, rekao je.

Glasnogovornik Whitmera potvrdio je za ABC News da je njihov ured u petak obaviješten da se ime guvernera “pojavilo na popisu naoružanih napadača u Wisconsinu”.

“Dok su novinski izvještaji duboko zabrinjavajući, nećemo dalje komentirati kaznenu istragu koja je u tijeku”, rekao je u priopćenju Whitmerov zamjenik šefa osoblja Zack Pohl.

Glasnogovornik Eversa rekao je za ABC da ne komentiraju specifične sigurnosne prijetnje ili guvernerove sigurnosne detalje.

Odjel za kriminalističku istragu Ministarstva pravosuđa Wisconsina vodi istragu o pucnjavi.

Istraga se vodi i kao ubojstvo i kao mogući slučaj domaćeg terorizma, rekao je službenik za provođenje zakona za ABC News.

Roemer je prvi put izabran u okružni sud u Juneau 2004. i ponovno je izabran 2010. i 2016. prije nego što je otišao u mirovinu 2017. Prethodno je služio kao pomoćnik okružnog tužitelja okruga Juneau i pomoćnik državnog javnog branitelja. Bio je i potpukovnik rezervnih snaga američke vojske.

Prijetnje sucima porasle su posljednjih godina. Prema jednoj mjeri, lani je bilo preko 4500 prijetnji i “neprimjerenih komunikacija” štićenim osobama, među kojima su i savezni suci, navodi američki maršali.

“Obično se sigurnost za suce temelji na prijetnjama”, rekao je analitičar za kriminal i terorizam ABC Newsa Brad Garrett za “Dobro jutro Ameriko”. “Sve će to biti vođeno poznatim prijetnjama jer očito nema dovoljno ljudstva da čuva svakog suca na svim razinama u ovoj zemlji.”

Garrett je rekao da bi se u narednim danima trebalo saznati više o tome koliko je policija znala o navodnom pucaču.

Američka okružna sutkinja Esther Salas je boreći se za usvajanje saveznog zakona to bi ograničilo pristup privatnim informacijama javnih dužnosnika nakon što je njezin sin ubijen u ciljanom napadu na njihovu kuću u New Jerseyju 2020. Sličan zakon donesen je u New Jerseyju 2020. Danielov zakon, nazvan po Salasovu sinu, štiti dom adrese i brojevi telefona svih aktivnih ili umirovljenih suca, tužitelja i službenika za provedbu zakona iz javnog priopćavanja.

Will McDuffie i Matt Foster iz ABC Newsa pridonijeli su ovom izvješću.

Leave a Comment