‘Ne vraćamo se’: Uvalde nadzornik potvrđuje da se nijedan učenik neće vratiti u osnovnu školu Robb nakon masakra

“Ne vraćamo se u taj kampus”, rekao je Harrell tijekom posebnog sastanka upravnog odbora i dodao kako očekuje da će u “vrlo bliskoj budućnosti” imati novu adresu škole.

Nadzornikovo uvjeravanje uslijedilo je nakon uplakane majke koja je razgovarala s vijećem i zamolila da se premjeste dolazeći učenici drugog razreda koji su trebali pohađati osnovnu školu Robb, rekavši kroz jecaje da je njezin sin traumatiziran nasiljem.

“Moj sin se sada smrtno boji škole”, rekla je majka. “Ono što sada zna je da će ga, kad krene u drugu školu, upucati loš čovjek.”

Dok se traumatizirana zajednica otežava od besmislenog nasilja, ostala su mnoga pitanja o masakru, a vlasti su često davale oprečne informacije o tome kako se točno odvijao napad. Među nejasnim detaljima: kako je revolveraš ušao unutra.

U početku je rekao teksaški odjel javne sigurnosti učitelj je otvorio vrata – da bi kasnije rekla da je učiteljica zatvorila vrata kad je shvatila da je u kampusu pucač.

Učitelj koji se pomirio sa umiranjem

Emilia Marin, Odgajateljica u osnovnoj školi šetala je ispred škole 24. svibnja kako bi pomogla kolegici s posla donijeti hranu za proslavu kraja godine kada je vidio sudar vozilaprema riječima njenog odvjetnika.

Ono što je uslijedilo bit će “najstrašnija stvar koju je itko mogao pretrpjeti”, rekao je njezin odvjetnik Don Flanary za CNN.

Marin je ušao u školu kako bi prijavio nesreću i ostavio vrata otvorena kamenom, kaže Flanary, koji pomaže Marinu u mogućem građanskom tužbi protiv proizvođača oružja korištenog u pokolju.

Kad se Marin vratila do vrata – još uvijek na liniji s operaterima 911 – vidjela je svog kolegu kako bježi i čula je ljude preko puta u pogrebnom poduzeću vičući: “Ima pištolj!”

Marin je vidio Revolveraški pristup, rekla je Flanary, pa je nogom zatvorila vrata i otrčala u obližnju susjednu učionicu, stisnuvši se ispod pulta.

Bio je to Marin čuli pucnjeve, rekao je Flanary; prvo na otvorenom, pa u školi. Njezin poziv hitne pomoći je prekinut. Zgrabila je stolce, a zatim kutije kako bi prikrila svoju lokaciju. Pokušala je biti mirna.

“Smrznut” od straha, Marin je dobio SMS od kćeri s pitanjem je li na sigurnom. “Postoji strijelac. Puca. On je ovdje”, uzvratila je Marin, prema njezinom odvjetniku. Nekoliko trenutaka kasnije Marin je napisao da čuje policiju.

Marin je na kraju morala utišati svoj telefon, uvjerena da će je napadač čuti, rekao je njezin odvjetnik, koji je dodao da je čula “svaki hitac” u školi.

Jačanje školskih sigurnosnih planova možda neće biti dovoljno da se zaustavi pucnjava u školi poput Uvaldea

“Mislila je da će on ući i ubiti je i pomirila se s tim”, rekla je Flanary. – Mislila je da se neće izvući živa.

Revolveraš ciljao na drugu učionicu i nikada nije susreo Marina, rekao je njezin odvjetnik. Njezin unuk, koji je učenik osnovne škole Robb, također je bio negdje drugdje i preživio je. Ipak, Marinova muka ubrzo se pogoršala u dana nakon pucnjave nakon što su vlasti rekle da je napadač ušao u školu kroz otvorena vrata.

“Osjećala se usamljeno, kao da ne može ni tugovati”, rekla je Flanary. ‘Ona se preispitala, kao ‘nisam li to učinio?’ “on je dodao.

DPS je kasnije pojasnio da je strijelac ušao umjesto kroz otključana vrata. Čitavo iskustvo, međutim, utjecalo je na njezino mentalno zdravlje, rekao je Flanary. Morala je posjetiti neurologa jer “ne može prestati tresti”, rekao je.

Flanary je rekao da su istražitelji Marinu rekli: “Ne, gledali smo video, nisi učinio ništa loše.”

Mišljenje: Tragični Uvaldeovi neuspjesi, kako ih je vidio veteran policije

Na pitanje hoće li se Marin vratiti u učionicu, Flanary je rekla: “Mislim da nikada više neće moći kročiti u školski kampus.”

Iako Marin ne planira tužiti školu, policiju ili školski okrug, rekao je Flanary, u četvrtak je podnesena peticija za smjenu Daniel Defenseproizvođača vatrenog oružja korištenog u napadu, prema sudskom podnesku do kojeg je došao CNN.

Zahtjev za prethodnu tužbu ne optužuje proizvođača oružja za bilo kakve prekršaje, ali nastoji istražiti ima li podnositelj zahtjeva ikakvu osnovu za podnošenje tužbe protiv Daniel Defensea. CNN se obratio Danielu Defenseu za odgovor na zahtjev.

Spomenik se vidi oko natpisa Robb Osnovne škole u Uvaldeu u Teksasu.

‘Ima puno tijela’

Detalji pokolja i dalje se pojavljuju više od tjedan dana kasnije.

Učenica u osnovnoj školi Robb na dan pucnjave nazvala je hitnu u strahu za svoj život i za svog učitelja, prema transkriptu poziva koji je pregledao New York Times.

“Ima puno tijela”, rekla je 10-godišnja studentica Khloie Torres dispečeru, piše list.

Poziv je upućen u 12.10 sati, više od 30 minuta nakon što je u školi počela pucnjava.

“Ne želim umrijeti, moja učiteljica je mrtva, moja učiteljica je mrtva, pošaljite pomoć, pošaljite pomoć za moju učiteljicu, ona je upucana, ali još uvijek živa.” rekao je Torres, prema Timesovom pregledu transkripta.

Poziv je trajao 17 minuta i 11 minuta nakon toga, mogao se čuti zvuk pucnjave, izvijestio je Times.

Žrtvin otac također traži odgovore od proizvođača oružja

U petak su odvjetnici oca ubijene Amerie Jo Garze (10) također tražili odgovore od proizvođača oružja.

Pismo izdano u ime Alfreda Garze III tražilo je od proizvođača puške u stilu AR-15 korištene u masakru da dostavi sve marketinške informacije, posebno strategiju usmjerenu na tinejdžere i djecu, navodi se u priopćenju odvjetnika.

U priopćenju se navodi Garzini teksaški odvjetnici, Mikal Watts i Charla Aldous, udružili su se s Joshom Koskoffom, koji je zastupao devet OŠ Sandy Hook koja puca u obitelji u Nagodba od 73 milijuna dolara protiv Remingtona, proizvođača AR-15 korištenog u pucnjavi u školi 2012.
& # 39; U nevolji smo. & # 39;  80 minuta horora u osnovnoj školi Robb

“Željela bi da učinim sve što mogu, tako da se ovo nikada više neće ponoviti nijednom drugom djetetu”, rekao je Alfred Garza III u izjavi. – Moram se boriti s njenom borbom.

Uz marketinške i reklamne strategije, odvjetnici traže od Daniel Defensea sa sjedištem u Gruziji informacije relevantne za “vaše poticanje i poticanje na napadnu upotrebu ovog oružja; za vaš sustav kupnje putem interneta; i za vašu komunikaciju, na bilo kojoj platformi , sa pucačem Uvalde; i na vašu svijest o prethodnoj upotrebi pušaka u stilu AR-15 u masovnom pucanju.”

“Daniel Defense je rekao da se mole za obitelji Uvalde. Trebali bi poduprijeti te molitve smislenim djelovanjem”, rekao je Koskoff.

Odvjetnici koji zastupaju Kimberly Garciu, Garzinu majku, također su poslali pismo Danielu Defenseu, zahtijevajući da tvrtka “sačuva sve potencijalno relevantne informacije” povezane s pucnjavom, što uključuje, ali nije ograničeno na “sve fizičke, elektroničke i dokumentarne dokaze potencijalno relevantne za “tvrtka koja prodaje puške u stilu AR-15.

Daniel Defense nije odgovorio na više zahtjeva CNN-a za komentarom.

Na svojoj web stranici Daniel Defense je rekao da će “surađivati ​​sa svim saveznim, državnim i lokalnim tijelima za provođenje zakona u njihovim istragama” i nazvao je pucnjavu u Uvaldeu “zlom djelo”.

Preliminarne smrtovnice za 20 žrtava pokazuju da su umrle od prostrijelnih rana, izvijestio je okružni mirovni sudac Uvalde. CNN čeka izvješće o dodatnoj žrtvi. Strijelac je također preminuo od prostrelnih rana.

Preživjeli pucnjave u Uvaldeu i Buffalu da svjedoče

Sljedećeg tjedna, preživjeli i drugi pogođeni nedavnim pucnjavama u Buffalu i Uvaldeu svjedočit će pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma, prema web stranicu odbora. An 18-godišnji napadač otvorio je vatru u supermarketu Buffalo, New York, 14. svibnja, ubivši 10 ljudi u rasističkom napadu.
NY zakonodavci donose zakone za pooštravanje državnih zakona o oružju, uključujući podizanje minimalne dobi za kupnju poluautomatske puške

Svjedoci na saslušanju odbora sljedeće srijede bit će Miah Cerrillo, učenica četvrtog razreda osnovne škole Robb; Felix Rubio i Kimberly Rubio, čija je 10-godišnja kći Alexandria “Lexi” Rubio ubijena u osnovnoj školi Robb; Zeneta Everhart, čiji je sin Zaire Goodman ozlijeđen u Buffalu; i dr. Roy Guerrero, pedijatar u Uvaldeu. Svjedočiti će i policijski komesar u Buffalu Joseph Gramaglia.

Najava saslušanja u Washingtonu stigla je istog dana kada je zakonodavac savezne države Teksas osnovao odbor za “provođenje ispitivanja okolnosti” oko pucnjave u Uvaldeu.

“Činjenica da još uvijek nemamo točnu sliku o tome što se točno dogodilo u Uvaldeu je zgražavanje”, rekao je u priopćenju u petak republikanac Dade Phelan, predsjednik Predstavničkog doma Texasa.

Predstavnici države Teksas. Dustin Burrows, republikanac, Joe Moody, demokrat, i umirovljena sutkinja Vrhovnog suda Teksasa Eva Guzman, republikanka, imenovani su u odbor.

Državni senator traži više odgovora

Istražitelji iz lokalnih, državnih i saveznih agencija kažu da rade na utvrđivanju više o tome okolnosti iza pucnjave Uvaldea.

Izdani su nalozi za pretres pucačevog mobitela, vozila i kuće njegovih bake i djeda, pokazuju sudski zapisi do kojih je došao CNN. Nalog daje istražiteljima ovlaštenje da izvrše forenzičko preuzimanje mobitela – koji se nalazio pored njegova tijela – u potrazi za motivom.

Ipak, nastavljaju se kritike jesu li vlasti reagirale dovoljno brzo da neutraliziraju napadača, kao i napadača nedostatak transparentnosti od nekih službenika za provođenje zakona nakon pucnjave.
Više od tjedan dana nakon masakra u Uvaldeu, dužnosnici još uvijek izbjegavaju pitanja medija o tome što se dogodilo
Prema a objavljena vremenska linija od strane Texas DPS-a, djeca su uputila nekoliko poziva hitnoj službi unutar učionice u kojoj se nalazio napadač, dok je policija bila stacionirana izvan sobe.
Zakonodavac savezne države Teksas postavio je pitanja na konferenciji za novinare u četvrtak o da li informacije o pozivima 911 iznutra Robb Elementary pravilno je prenijeta osobama koje su reagirale na mjestu događaja.

Državni senator. Roland Gutierrez rekao je da je razgovarao s agencijom koja regulira pozive hitne pomoći, Povjerenstvom za državnu komunikaciju u hitnim slučajevima, te mu je rečeno da su pozivi 911 obrađeni i proslijeđeni gradskoj policiji na mjestu događaja. Međutim, nejasno je je li informacija proslijeđena načelniku policije školskog okruga, koji je bio zapovjednik incidenta na mjestu događaja.

“Obavještavani su policajcu Uvaldea, a državna agencija s kojom sam razgovarao nije mi rekla tko je to”, rekao je Gutierrez.

Gutierrez je također rekao da želi znati više o tome što se događalo tog dana u školi.

“Želim znati gdje su policajci bili u toj prostoriji. Želim znati koliko je mojih policajaca bilo unutra, koliko je državnih vojnika bilo tamo. Želim znati koliko je državnih vojnika bilo vani. Želim znati koliko Savezni službenici su bili unutra 19 minuta, mislim 45 minuta”, rekao je Gutierrez novinarima.

“Želim točno znati tko je primao pozive hitne pomoći”, rekao je.

CNN je kontaktirao Komisiju za državnu komunikaciju u hitnim slučajevima, policiju Uvalde i Konsolidirani neovisni školski okrug Uvalde za komentar Gutierrezovih izjava.

CNN-ovi Ashley Killough, Ray Sanchez, Nick Valencia, Aaron Cooper, Morgan Rimmer, Rebekah Riess, Chris Boyette, Amir Vera, Holly Yan, Elizabeth Joseph, Aya Elamroussi i Haley Burton dali su svoj doprinos ovom izvješću.

.

Leave a Comment