Navodni ‘boogaloo’ ekstremist osuđen na 41 godinu za ubojstvo saveznog časnika

OAKLAND, Kalifornija – Bivši stožerni narednik američkog ratnog zrakoplovstva i navodni član ekstremističkog pokreta “boogaloo”. osuđen je u petak na 41 godinu zatvora zbog smrtonosna pucnjava u saveznog sigurnosnog časnika u području zaljeva San Francisca usred velikih prosvjeda 2020. protiv policijske brutalnosti.

Steven Carrillo, 33, priznao je krivnju ranije ove godine za saveznu optužbu za ubojstvo u ubojstvu Davida Patricka Underwooda i za pokušaj ubojstva Underwoodovog kolege nakon što su se savezni tužitelji složili da neće tražiti smrtnu kaznu.

Muškarci su upucani 29. svibnja 2020., dok su stajali ispred savezne zgrade u Oaklandu dok su stotine marširale ulicama.

Carrillo je u veljači priznao da je objavljivao poruke na Facebooku dan prije pucnjave u kojima je ikoga pitao jesu li “spušteni” i rekao da je spreman djelovati, a ne samo pričati. Također je priznao da je ispalio 19 metaka iz domaće puške AR-15 sa stražnje strane bijelog kombija kojim je upravljao muškarac s kojim se povezao putem interneta.

“Pridružio sam se antivladinom pokretu i želio sam provesti nasilne radnje posebno protiv federalnih službenika za provođenje zakona”, rekao je tada Carrillo.

Tužitelji u januaru. 31 je rekao da neće tražiti smrtnu kaznu, no američka okružna sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers rekla je na ročištu u veljači da nije uvjerena da je 41-godišnja kazna koju su složili tužitelji i odvjetnici obrane dovoljna za Carrillove zločine.

Gonzalez Rogers je upozorila da bi mogla odbiti sporazum o priznanju krivnje ako ne smatra da su tužitelji i odvjetnici obrane učinili dovoljno da opravdaju kaznu.

U petak je Gonzalez Rogers osudio Carrilla na 41-godišnju kaznu, doživotno kontrolirano puštanje na slobodu i iznos odštete koji će biti određen kasnije, rekao je sudski dužnosnik.

Tužitelji su rekli da je Carrillo iz Santa Cruza imao veze s pokretom “boogaloo” – konceptom koji je prihvatila labava mreža entuzijasta za oružje i ekstremista u stilu milicije. Stručnjaci kažu da je grupa započela u alt-right kulturi na internetu s uvjerenjem da je nadolazeći američki građanski rat.

Vlasti su optužile Carrilla da je smrtonosno upucao Underwooda nakon što je mecima poprskao stražarsku kolibu u kojoj se nalazio.

Tužitelji su rekli da je kombi vozio Robert Alvin Justus Jr. iz Millbraea. Suočen je s federalnim optužbama za ubojstvo i pokušaj ubojstva u tom slučaju.

Par je optužen da su se vozili do Oaklanda i iskoristili ometanje ljudi koji marširaju centrom grada u znak protesta zbog ubojstva Georgea Floyda od strane policajca u Minneapolisu.

Carrillo je uhićen tjedan dana nakon pucnjave u Oaklandu nakon što je on navodno upali u zasjedu šerifovim zamjenicima u okrugu Santa Cruz koji su odgovarali na dojavu o kombiju u kojem se nalazilo vatreno oružje i materijal za izradu bombi. narednik Prema vlastima i sudskim zapisima, Damon Gutzwiller, 38, je ubijen, a nekoliko drugih službenika za provođenje zakona je ozlijeđeno.

Tužitelji u Santa Cruzu optužili su Carrilla za niz kaznenih djela, uključujući ubojstvo i pokušaj ubojstva u vezi s tim ubojstvom.

Carrillo se izjasnio da nije kriv za Gutzwillerovo ubojstvo.

Leave a Comment