McCormick ustupa Ozu na predizborima Senata GOP Pennsylvanije

HARRISBURG, Pa. (AP) – Bivši izvršni direktor hedge fonda David McCormick prepustio je republikanske predizbore u Pennsylvaniji za američki Senat slavnom kardiokirurgu dr. Mehmet Oz, koji je završio svoju kampanju u petak navečer, jer je priznao da mu ponovno brojanje glasova u cijeloj državi u tijeku neće dati dovoljno glasova da nadoknadi manjak.

Nakon ogorčene kampanje koja je eter prekrila milijunima dolara u reklamama za napade, McCormick je dao milostiv ustupak, obećavajući da će pomoći ujediniti stranku koja stoji iza Oza.

“Sada mi je jasno nakon što je ponovno prebrojavanje uglavnom završeno da imamo kandidata”, rekao je McCormick na predizbornoj zabavi u hotelu u Pittsburghu. – A danas sam nazvao Mehmeta Oza da mu čestitam na pobjedi.

McCormickov ustupak cementira opću izbornu kampanju između Oza, kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trumpi demokrat John Fetterman u, kako se očekuje, jednom od vodećih nacionalnih natjecanja u Senatu.

Nacionalne stranke već sponzoriraju reklame za napade na TV-u u državi predsjedničkog ratišta koje je još uvijek uznemireno Trumpovim neutemeljenim tvrdnjama o ukradenim izborima 2020. godine.

Rezultat bi mogao pomoći u određivanju kontrole nad usko podijeljenom komorom, a demokrati to smatraju možda najboljom prilikom da zauzmu mjesto u utrci za zamjenu republikanskog senatora koji se povlači u dva mandata. Pat Toomey.

Više od dva tjedna nakon primarnih izbora, republikanci su počeli razmišljati o ogorčenim predizborima koji bi se dodatno povukli ponovnim prebrojavanjem i tužbe oko glasačkih listića poštom.

“Mislim da će biti u redu, mislim da neće biti problema”, rekao je Pat Poprik, predsjednik GOP-a u gusto naseljenom okrugu Bucks, gdje su članovi odbora državne stranke podržali McCormicka. “Mnogim ljudima koje sam poznavao svidjela su se oba kandidata, mislili su da su obojica dobri i morali su donijeti odluku u posljednjem trenutku između njih.”

U izjavi, Oz je rekao da je zahvalan na McCormickovom obećanju podrške.

Prije ponovnog brojanja, Oz je predvodio McCormicka s 972 glasa od 1,34 milijuna glasova prebrojanih na izborima 17. svibnja. Associated Press nije proglasio pobjednika u utrci jer je u tijeku automatsko ponovno brojanje, a razlika između dva kandidata iznosi samo 0,07 postotnih bodova.

Fetterman, zamjenik guvernera države, priznao je ranije u petak u izjavi da je zamalo umro kada je doživio moždani udar samo nekoliko dana prije primanja. Rekao je da je godinama ignorirao znakove upozorenja i savjet liječnika da uzima lijekove za razrjeđivanje krvi.

Oz, koji je najpoznatiji kao voditelj dnevne TV emisije “The Dr. Oz Show, “morao je prevladati niz reklama za napade i bojazni među tvrdolinijaškim Trumpovim pristašama o njegovim konzervativnim uvjerenjima o oružju, pobačaju, pravima transrodnih osoba i drugim ključnim republikanskim pitanjima.

61-godišnji Oz oslanjao se na Trumpovu potporu kao dokaz njegove konzervativne bona fidesa, dok je Trump napao Ozove suparnike i tvrdio da Oz ima najbolje šanse za pobjedu u studenom u državi predsjedničkog bojišta.

Oz je imao malu povijest s Republikanskom strankom – ali je imao prijateljstvo s Trumpom unatrag gotovo 20 godina i, kako mu je Trump rekao u nastupu u Ozovoj emisiji 2016., “znate da je moja žena veliki obožavatelj vašeg showa.”

U međuvremenu, McCormick je postavio Ozovo dvojno državljanstvo u Turskoj kao problem u utrci, što sugerira da bi Oz predstavljao rizik za nacionalnu sigurnost. Ako bude izabran, Oz bi bio prvi muslimanski senator u zemlji.

Rođen u Sjedinjenim Državama, Oz je služio u turskoj vojsci i glasovao na izborima 2018. Oz je rekao da će se odreći turskog državljanstva ako pobijedi na izborima u studenom, a McCormicka je optužio da izvodi “fantastične” napade.

Oz i McCormick mjesecima su prekrivali državni eter političkim oglasima, trošeći milijune vlastitog novca. Gotovo nepoznat biračima prije četiri mjeseca, McCormick se morao predstaviti biračima, a Ozov dugi rekord kao javne osobe izvukao je za materijal u napadnim oglasima. Dobio je pomoć od super PAC-a koji ga je podržavao koji je potrošio 20 milijuna dolara.

Poput McCormicka, Oz se preselio iz druge države kako bi se kandidirao u Pennsylvaniji.

Oz, diplomirani Harvard, autor bestselera New York Timesa i samozvani zagovornik wellnessa, živio je posljednjih nekoliko desetljeća u vili u Cliffside Parku u New Jerseyju, iznad rijeke Hudson s pogledom na Manhattan – privlačeći optužbe da je gurman i politički turist.

Slavni kardiokirurg istaknuo je svoje veze s Pennsylvanijom, rekavši da je odrastao neposredno iznad državne granice u Delawareu, išao na medicinsku školu u Philadelphiji i oženio se s rodom iz Pennsylvanije.

Prije nego što se kandidirao, McCormick je bio nešto poput slavne osobe na Wall Streetu, upravljajući najvećim svjetskim hedge fondom, i imao je jake veze s establišmentom Republikanske stranke još od njegove službe u administraciji bivšeg predsjednika Georgea W. Busha. Njegova supruga, Dina Powell, bila je Trumpova zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost, a imala je i jake stranačke veze.

McCormick je dugo razmišljao o kandidiranju za javnu dužnost i preselio se iz svog doma na raskošnoj Gold Coastu u Connecticutu u kuću u Pittsburghu prije nego što je proglasio svoju kandidaturu.

Naglasio je svoje veze s Pennsylvanijom: odrastao je na farmi kao srednjoškolska zvijezda hrvanja i nogometa prije nego što je otišao u West Point i borio se u Zaljevskom ratu. Također je proveo 10 godina u Pittsburghu u poslu, što mu je dalo jače pravo na Pennsylvaniju od Oza.

Poput Oza, McCormick je naporno radio kako bi zaslužio Trumpovu podršku i inzistirao je da je on autentični kandidat “Amerika na prvom mjestu”, pozivajući se na Trumpov nadimak za svoju vladajuću filozofiju.

Međutim, Trump je više puta napao McCormicka u posljednja dva tjedna kampanje, predvodeći skup za Oz gdje je McCormicka nazvao “kandidatom posebnih interesa i globalistima i Washingtonskim establišmentom”.

___

Pratite Marca Levyja na Twitteru na twitter.com/timelywriter

___

Slijedite AP za potpunu pokrivenost privremenih izbora na https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections i na Twitteru na https://twitter.com/ap_politics

.

Leave a Comment