Korintski potez smatra se ključnom točkom u raspravi o oprostu studentskog duga

Odluka predsjednika Bidena da otkaže milijarde studentskog duga za bivše studente Corinthian Collegea povećava pritisak na Bijelu kuću da ponudi opsežnije olakšanje.

Bijela kuća je signalizirala da razmatra ukidanje studentskih zajmova do 10.000 dolara po zajmoprimcu, a progresivci smatraju da je otkazivanje za bivše studente iz Korinta ključna točka.

Otkazujući dug od 5 milijardi dolara koji drži 560.000 bivših studenata sada zatvorenog koledža, odvjetnici kažu da administracija signalizira da ima ovlasti krenuti naprijed po tom pitanju bez Kongresa.

Pitanje je, kažu zagovornici, ima li Biden volje.

“Glasači snažno podupiru ukidanje studentskog duga za ljude koje su prevarile izrabljivačke škole za profil”, rekla je Marcela Mulholland, politička direktorica u liberalnoj istraživačkoj tvrtki Data for Progress. “Važno je poduzeti mjere za otkazivanje duga za one koji su iskoristili… i osloboditi ih ovog financijskog tereta.”

Pristaše olakšice tvrde da bi akcija mogla dati politički poticaj Bijeloj kući i demokratima u kritičnom trenutku prije međuizbora, ali republikanci su snažno odbili otplatu duga. Kažu da se radi o poreznim obveznicima koji su sami platili svoje račune za školarinu studenata i dali su znak da će na jesen raditi na tome da to pitanje upotrijebi protiv Bidena i demokrata.

Biden i Bijela kuća dugo su raspravljali i ponekad se činilo da su blizu odluke.

Doći će to u nesigurnom trenutku za predsjednika.

Mjesecima je Biden patio od pada broja anketa, a demokrati strahuju da će do studenog biti iznimno teško preokrenuti se s obzirom na rastuću inflaciju i druge ekonomske probleme koje je teško kontrolirati. Suočen je s brdom domaćih i međunarodnih kriza i pod pritiskom je da postigne više rezultata.

Tjeskoba je posebno visoka na lijevoj strani.

Nakon što je Build Back Better, Bidenov zakon o socijalnoj potrošnji, zastao u Senatu, progresivni zastupnici promijenili su svoju strategiju kako bi pozvali predsjednika na poduzimanje više izvršnih mjera.

Vijesti iz Corinthiana, koje je prvi objavio The Hill, pokazuju da Biden reagira na te pozive.

“Nadamo se da Bidenova administracija vidi otkazivanje studentskog duga kao jedan od alata za podizanje napretka studenata, zajmoprimaca i roditelja”, rekao je Cody Hounanian, koji služi kao izvršni direktor u Kriznom centru studentskog duga.

Hounanian je objavu od srijede nazvao “dugo zakašnjelom i velikom pobjedom”, ali je ustvrdio da se mora učiniti više.

Ciljana pomoć ne ide dovoljno daleko, rekao je. “Predsjednik ima ovlasti osigurati smisleno otkazivanje studentskog duga za milijune drugih i tu moć mora iskoristiti sada.”

Aktivisti su tražili da im se oprosti veliki dio studentskih kredita, u rasponu od 10.000 dolara do pet puta višeg iznosa. Drugi traže potpuno otkazivanje.

Neki vjeruju da vijesti iz Korinta trebaju biti uvod u nešto veće.

“Ja sam više bikovski”, rekao je jedan aktivist i bivši senator. Bernie Sanders (I-Vt.) Alum kampanje o Bidenu koji je otkazao više od 10.000 dolara, što je najčešće objavljena brojka. – Mislim da ćemo biti više.

Drugi vide Corinthian kao nacrt za budući razvoj. Za sada se otpuštanje grupnog kredita odnosi na sve bivše studente koji su pohađali bilo koji kampus Corinthian Collegea otkako je tvrtka osnovana 1995. godine do njenog zatvaranja dva desetljeća kasnije. Do tada se suočio s brojnim istragama i tužbama za prijevare.

Braxton Brewington, glasnogovornik Dužničkog kolektiva, rekao je da Bidenova administracija može naučiti iz pogreške odgađanja pomoći za studente iz Corinthiana.

“Sada vidimo da je jednostrano otkazivanje bilo najrazumnije i najpravednije rješenje cijelo vrijeme, a isto vrijedi i za široku pomoć”, rekao je Brewington. “Bidenov sljedeći korak mora biti da odmah eliminira sav savezni studentski dug za sve zajmoprimce. Otkazivanje studentskog duga provjere imovinskog stanja nije samo administrativno nepraktično, to jednostavno nije ono što zahtijeva rasna i ekonomska pravda.”

Situacija je posebno jedinstvena zbog duge povijesti potpredsjednika Harrisa na fakultetu.

Kao glavni državni odvjetnik Kalifornije, njezin je ured dobio više od milijardu dolara presude protiv Corinthiana zbog “grabežljive i nezakonite prakse”. Nekoliko godina prije, podnijela je tužbe navodeći da je Corinthian namjerno krivo predstavio informacije studentima o stopama zapošljavanja i da se upuštao u varljivo i lažno oglašavanje i zapošljavanje.

Tijekom govora u Odjelu za obrazovanje, Harris je detaljno opisala svoje iskustvo uspješnog tužilaštva Corinthiana zbog ciljanja na ranjive ljude putem obmanjujućih reklamnih i marketinških kampanja. Odluku je opisala kao dugotrajnu.

“U 2016., nakon što smo dobili presudu protiv Corinthiana, tada sam rekao da je najmanje što možemo učiniti jest dati svima da je Corinthian iskoristio olakšanje koje zaslužuju”, rekao je Harris. “Konačno, i nažalost, trebalo je ovoliko dugo, konačno je to obećanje ispunjeno.”

Ova objava je drugi takozvani grupni otpust iz Bidenovog odjela za obrazovanje. U travnju je odobrio 238 milijuna dolara za otpust studenata koji su pohađali Marinello Schools of Beauty, još jednu profitnu mrežu visokog obrazovanja.

Do sada je administracija ponudila 25 milijardi dolara olakšice zajma od siječnja 2021. Bijela kuća tvrdi da je učinila puno za zajmoprimce, uključujući produženje moratorija povezanog s pandemijom koji je trajao tijekom prvog Bidenovog mandata.

Dok mnogi s ljevice tvrde da cilj oprosta nije samo politički – oni ga vide kao pitanje ekonomske i rasne pravde – također se nadaju da će to pomoći njihovoj stranci i pokušavaju uvjeriti druge demokrate koji su skeptični da je to win-win.

“Ovo može stvoriti zamah za otkazivanje širokih razmjera”, rekao je Mulholland.

.

Leave a Comment