Kako u Kaliforniji ponestaje vode, komisija odbija tvornicu za desalinizaciju vrijednu 1,4 milijarde dolara

Jedanaest članova kalifornijske obalne komisije glasalo je protiv tog objekta, koji tvrtka za pročišćavanje vode Poseidon Water pokušava izgraditi desetljećima.

Poseidon je rekao da će postrojenje biti sposobno proizvesti do 50 milijuna galona pitke vode dnevno, što će pomoći da regija postane otpornija na sušu.

Povjerenstvo, koje je zaduženo za “zaštitu i unapređenje” opsežne obale države, čulo je javne komentare o projektu tijekom cijelog četvrtka, a većina govornika mu se protivila. Drugi koji su izrazili zabrinutost zbog nedostatka vodnih resursa u budućnosti tvrdili su da, kad god je to moguće, treba razviti dodatne vodne resurse.

Posejdon je nakon glasovanja objavio priopćenje u kojem se zahvalio guverneru. Gavin Newsom za njegovu potporu i ponavljanje njezina uvjerenja da će postrojenje biti važno oruđe u održavanju opskrbe vodom u državi.

“Ovo nije bila odluka kojoj smo se danas nadali”, rekla je direktorica komunikacija Poseidona Jessica Jones. “Kalifornija se i dalje suočava sa strašnom sušom, kojoj se ne nazire kraj… Svaki dan vidimo nove pozive za očuvanje dok razine akumulacija padaju na opasne niske. Čvrsto vjerujemo da bi ovaj projekt desalinizacije stvorio održivu, sušu- tolerantan izvor vode za okrug Orange, baš kao i za okrug San Diego.”

Ali protivnici desalinizacije tvrde da bi najjeftinije i manje štetne taktike očuvanja trebale biti prvo sredstvo.

Povjerenstvo imenuju ili biraju državni zastupnici i guverner. Prije glasovanja, njegovo osoblje preporučilo je protiv tog postrojenja, djelomično ukazujući na nevjerojatnu potrošnju energije desalinizacije, njezin utjecaj na morski život, predviđeni porast razine mora i cijenu vode koja nastaje – s tim da se taj trošak prenosi na kupce.

Osoblje Komisije je u izvješću priznalo da njegovi nalazi ne znače da je projekt “neodobren”, niti da je u potpunosti protiv desalinizacije, pišući: “Osoblje priznaje potrebu za razvojem novih, pouzdanih izvora vode u južnoj Kaliforniji i vjeruje da će dobro planirani i locirani objekti za desalinizaciju vjerojatno igrati ulogu u pružanju ovih zaliha.”

Desalinizacija radi tako što se molekule vode odvajaju od slane morske vode putem reverzne osmoze. Ostatak njege visokog saliniteta šalje se natrag u ocean.

Jedno postrojenje ovog razmjera – Claude “Bud” Lewis Carlsbad desalination Plant u okrugu San Diego – već je u funkciji. Poseidon je počeo upravljati tim postrojenjem krajem 2015., prodavši cijelu svoju proizvodnju Upravi za vode okruga San Diego u 30-godišnjem ugovoru.

Pogled iz zraka na močvare Huntington Beacha i energetski centar Huntington Beach - predloženo mjesto za desalinizaciju Poseidon.
Znanstvenici su ranije ove godine izvijestili da je zapadna struja megasuša je najgori u najmanje 1200 godina. stanovnici južne Kalifornije već se susreću s neviđenim ograničenjima vode uoči ljeta.

Newsom je izrazio podršku izgradnji elektrane, ističući produžene suše u Kaliforniji i problematičnu opskrbu vodom. Nedavno je rekao uredništvu Bay Area News Group: “Koji vam je još dokaz da trebate imati više alata u kompletu alata od onoga što smo mi iskusili? Sedam od posljednjih 10 godina bile su teške suše.”

Ali oni koji su protiv postrojenja za desalinizaciju tvrde da postoje i drugi načini borbe protiv suše.

Dva najveća rezervoara u Kaliforniji već su na & # 39; kritično niskim razinama & # 39;  a sušna sezona tek počinje

Na svojoj web stranici posvećenoj borbi protiv tvornice u Huntington Beachu, neprofitna zaklada Surfrider navodi da voda koju bi projekt osigurao nije potrebna, nazivajući potencijalnu tvornicu “gubljenjem novca”.

Zapravo, istraživanje Pacific Institutea, think tanka usmjerenog na vodu, pokazalo je da bi Kalifornija mogla značajno smanjiti svoju urbanu upotrebu vode za 30 do 48% uz postojeće i najsuvremenije tehnologije. U svom nedavnom izvješću institut je tvrdio da se “prilike za učinkovitost vode mogu pronaći u cijeloj državi, ali su najveće u hidrološkoj regiji južne obale”. Ukazalo je na rješenja koja koštaju vrlo malo u usporedbi s desalinizacijom, uključujući povećano recikliranje otpadnih voda i zahvatanje oborinskih voda – s oko dvije trećine potencijalne uštede vode u regiji dolazi iz stambenog sektora.

“Desalinizacija morske vode jedna je od najskupljih opcija opskrbe vodom”, rekla je za CNN Heather Cooley, direktorica istraživanja Pacifičkog instituta. “Iz perspektive troškova, iz perspektive zaštite okoliša, iz perspektive energetike, za Kaliforniju ima najviše smisla prvo raditi ove druge alternative.”

CNN-ov Taylor Romine pridonio je ovom izvješću.

.

Leave a Comment