Fetterman kaže da je zamalo umro nakon što je ignorirao savjete medija; doktor kaže da je prognoza dobra

Kardiolog koji je pregledao poručnik Gov. John Fetterman slijedeći njegov moždani udar prošlog mjeseca rekao je u petak da kandidat za demokratski Senat ima vrstu kardiomiopatije, srčane bolesti koja otežava srcu da pumpa krv u ostatak tijela. Rekao je da bi mu pacemaker-defibrilator koji je Fetterman dobio – zajedno s prehranom, lijekovima i tjelovježbom – trebao omogućiti nastavak kampanje.

Kampanja je otkrila novo zdravstveno stanje 52-godišnjaka u priopćenju za medije, u kojem se također priznaje da je Fetterman pet godina ignorirao savjet svog liječnika. Odbili su zahtjev da se njegov liječnik stavi na raspolaganje za razgovor.

“Prognoza koju mogu dati za Johnovo srce je sljedeća: ako uzima lijekove, zdravo se hrani i vježba, bit će dobro”, rekao je Ramesh Chandra iz Alliance Cardiology u pismu dostavljena medijima. “Ako učini ono što sam mu rekao, trebao bi moći voditi kampanju i služiti u američkom Senatu bez problema.”

Fettermanov moždani udar 13. svibnja, četiri dana prije primarni je osvojio rukom, od tada ga je skinuo s predizbornog traga i uglavnom izvan očiju javnosti. Kao što je on oporavljen kod kuće u Braddockuutrka GOP Senata je bila zaustavljen ponovnim prebrojavanjem između slavnog kardiotorakalnog kirurga Mehmet Oz i bivši izvršni direktor hedge fonda David McCormick.

Kardiolog iz okruga Allegheny koji je pregledao Fettermana u četvrtak rekao je da je kandidat ignorirao njegov savjet još 2017., kada je Fetterman imao natečene noge i otišao ga vidjeti. Chandra mu je tada dijagnosticirao fibrilaciju atrija (A-fib), vrstu nepravilnog srčanog ritma, i propisao lijekove, uz poboljšanu prehranu i tjelovježbu. Sposobnost pumpanja Fettermanova srca također je opala, rekao je liječnik. Zamolio je Fettermana da to nastavi za nekoliko mjeseci.

“Umjesto toga, nisam ga više vidio do jučer”, napisao je Chandra. “John nije išao niti jednom liječniku 5 godina i nije nastavio uzimati svoje lijekove.”

Fetterman, 52, u izjavi koja prati pismo od Chandre koje je objavila njegova kampanja u petak, rekao je da “nije ponosan” što ignorira liječničke savjete, ali želi biti priča upozorenja za druge.

“Kao što je moj liječnik rekao, trebao sam ozbiljnije shvatiti svoje zdravlje”, rekao je Fetterman. “Moždani udar koji sam doživio 13. svibnja nije se pojavio niotkuda. Kao i mnogi drugi, a toliki muškarci posebno, izbjegavala sam ići liječniku, iako sam znala da se ne osjećam dobro. Kao rezultat toga, zamalo sam umro. Želim potaknuti druge da ne čine istu pogrešku.”

Pismo je prva informacija od nekoga tko je ispitao Fettermana od njegovog moždanog udara. Kampanja je odbila učiniti Fettermana ili liječnike koji su ga liječili u Lancaster Generalu dostupnim za razgovore.

“ČITAJ VIŠE: Fetterman je dominirao Pa. Izbori u demokratskom Senatu. Evo kako je pobijedio.

Pismo i izjava objavljeni su kao zabrinutost među demokratima nadmašili zdravlje svog kandidata u kritičnoj utrci, a kao kardiolozi koji nisu uključeni u Fettermanovu skrb doveo u pitanje svoju kampanju objašnjenje njegovog liječenja.

Fettermanova kampanja i njegova supruga Gisele rekli su da je bolovao od A-fib, što je dovelo do njegovog moždanog udara 13. svibnja. Ta vrsta srčane aritmije doista može uzrokovati moždani udar. Ali kada je Fetterman četiri dana kasnije dobio kombinaciju srčanog stimulatora i defibrilatora, rekli su da je uređaj implantiran za liječenje A-fib.

No, defibrilatori nisu za to – što je dovelo do zaključka vanjskih kardiologa da je Fetterman imao dodatno srčano oboljenje koje kampanja nije otkrila.

U Chandrinom pismu kardiolog imenuje to drugo stanje: kardiomiopatija.

Među raznim vrstama kardiomiopatije je jedna uzrokovana Fettermanovim izvornim stanjem, A-fib. Kada ovaj nepravilan srčani ritam traje predugo u lijevom atriju (na vrhu srca), mišićne klijetke na dnu srca moraju raditi jače i na kraju oslabiti. Ali Chandra nije precizirao kako je došlo do Fettermanove kardiomiopatije, niti je ponudio detalje o ozbiljnosti tog stanja.

“ČITAJ VIŠE: Fetterman je nakon moždanog udara dobio defibrilator. No liječnici kažu da priča o kampanji ‘nema smisla’.

Chandra je također sugerirao da je on možda bio taj koji je Fettermanu objasnio vezu između kardiomiopatije i korištenje defibrilatora.

“Jučer sam razgovarao s Johnom o tome kako, dok [A-fib] je uzrok njegovog moždanog udara, on također ima stanje koje se zove kardiomiopatija, zbog čega su liječnici u Lancasteru odlučili ugraditi uređaj – rekao je Chandra.

Chandra je rekao da pejsmejker-defibrilator radi dobro, na temelju njegovog pregleda. Kampanja je rekla da su liječnici u Lancasteru ponovili isto nakon pregleda ovog tjedna.

Implantabilni defibrilator, uređaj otprilike veličine mjerne trake, stavlja se u prsa nekoga za koga se procijeni da postoji rizik od iznenadnog zastoja srca. To ne znači da je srce prestalo kucati, već da je prestalo pumpati – kucati ili čak drhtati opasno brzim, kaotičnim ritmom. Osoba se ubrzo onesvijesti i ako se ne liječi u roku od nekoliko minuta, suočava se s teškim invaliditetom ili smrću.

Defibrilator detektira srčani zastoj u roku od nekoliko sekundi, a zatim isporučuje šok koji “ponovno pokreće” srce u normalan ritam. Kod mnogih pacijenata, uređaje nikada nije potrebno aktivirati, umjesto toga mirno sjede u prsima. U onima koji to čine, defibrilator vraća normalan ritam više od 99% vremena.

U svojoj izjavi, Fetterman je rekao da žali što nije uzeo propisane lijekove za razrjeđivanje krvi, za koje mu je Chandra rekao da bi spriječili moždani udar (krvni ugrušak u mozgu). Izgubio je 150 funti 2018. kako bi smanjio stres na svom srcu u to vrijeme, rekao je.

“Mislio sam da će mršavljenje i vježbanje biti dovoljni. Naravno da nije – rekao je. “Nisam učinio ono što mi je doktor rekao. Ali neću ponoviti tu grešku.”

“ČITAJ VIŠE: Mnogi muškarci ne brinu dobro o sebi. To je problem star koliko i medicina.

Fetterman je rekao da su mu liječnici rekli da se nastavi odmarati, zdravo jesti i vježbati. Nije dao vremenski okvir svog povratka na trag kampanje.

“Frustrirajuće je – tim više jer sam ja kriva – ali strpljivo, treba mi još malo vremena. Još se nisam vratio na 100 posto, ali svakim danom sam sve bliže – rekao je. “Ova utrka je toliko važna za Pennsylvaniju i za državu. Bit ću spreman za to i jedva čekam da se vratim na stazu.”

Novi detalji o Fettermanovom zdravlju srca imali su smisla za sv. Kardiolog Anthony Pearson iz Louisa, koji je prije napisao o tom slučaju u svom blogu The Skeptical Cardiologist. Rekao je da često viđa muškarce s prekomjernom težinom u Fettermanovoj dobnoj skupini koji nisu svjesni da imaju A-fib.

“Čini se da ne znaju kada su u fibrilaciji atrija”, rekao je Pearson u petak u intervjuu. “Dolaze samo doktoru jer više ne mogu disati, ili u njegovom slučaju izgleda kao da je edem [swelling]. Čak i kada im kažete da im srce radi 140 otkucaja u minuti, to ih iznenadi.”

.

Leave a Comment