Chris Jacobs povlači ponudu za ponovni izbor usred vatre GOP-a na njegov stav kontrole oružja | Američka kontrola oružja

Republikanski kongresmen iz New Yorka koji je nedavno izrazio podršku zakonu o kontroli oružja najavio u petak da više neće tražiti ponovni izbor nakon što je dobio reakciju na svoj stav.

Podrška Chrisa Jacobsa takvom zakonu – koji je došao nakon smrtonosne masovne pucnjave na Buffala, New Yorkutrgovina mješovitom robom i Uvalde u Teksasu, osnovna škola – potaknuli su njegove konzervativne i GOP kolege da povuku svoju podršku.

Jacobs, koji je bio odobreno od strane Nacionalnog streljačkog saveza 2020. i nedavno uveo zakonodavstvo za zaštitu prava vlasnika oružja u stečaju, nije poduprlo nikakvu politiku koja bi dramatično utjecala na posjedovanje oružja. Umjesto toga, Jacobs je izrazio naklonost za nekoliko mjera koje bi ograničile pristup posebno smrtonosnom oružju korištenom u nedavnim masovnim ubojstvima.

“Zabranu nečega poput AR-15, ja bih glasao za,” Jacobs rekao je dana 27. svibnja. “Želim biti jasan, glasao bih za to.”

“Pojedinci ne mogu kupiti pivo, ne mogu dobiti cigarete [until] 21”, rekao je Jacobs. “Mislim da je sasvim razumno da dobna granica, barem za ovo visoko smrtonosno poluautomatsko oružje velikog kapaciteta, bude 21 godina.”

Jacobs je rekao da planira uvesti zakon koji će ograničiti pristup pancirima i nazvati račun po Aaronu Salteru, umirovljenom policajcu koji je ubijen u masovnoj pucnjavi u supermarketu Tops u Buffalu 14. svibnja, izvijestila je Ashley Rowe, voditeljica sa 7 Vijesti očevidaca. Salter je radio kao zaštitar u supermarketu i otvorio vatru na strijelca u pokušaju da ga zaustavi, no napadač je nosio pancir i ubio 10.

Objašnjavajući svoju podršku takvim mjerama, Jacobs rekao Buffalo News: “Biti otac i imati malu djecu i vizualizirati kroz što ti roditelji prolaze i, pretpostavljam, to što sam to mogao osobno osjetiti sigurno je također imalo utjecaja.”

Jacobsovi komentari o zakonu o oružju bili su u oštroj suprotnosti s njegovim kolegama iz GOP-a, koji su često krivili masovne pucnjave za mentalne bolesti i sugerirali da sigurnost škole ovisi o oružanoj sigurnosti. Neki konzervativci i republikanci učinkovito namjestio Jacobsa kao izdajnika svoje stranke zbog njegovih komentara.

“Ovo nije osoba koju smo podržali. Nismo podržali ovog Chrisa Jacobsa… on je zapravo lijevo od [US House Speaker] Nancy Pelosi o tome”, rekao je Gerard Kassar, predsjednik države Konzervativne stranke New Yorka, New York Post u četvrtak.

Predsjednik Konzervativaca u okrugu Erie, New York, Ralph Lorigo, opisao je Jacobsov položaj kao “vrlo razočaravajući” i rekao da ga “ne možemo podržati u ovom okrugu”, prenosi Rochesterfirst.com.

“‘Republikanac @RepJacobs već je pokleknuo pred pljačkašima oružja čiji prijedlozi neće učiniti niti jednu stvar da zaštitimo naše obitelji i djecu od kriminalaca i ubojica,” Donald Trump Jr. rekao je na Twitteru. “On to zna, ali ne može odoljeti da ne dobije nekoliko sjajnih naslova iz mainstream medija.”

Jacobs je inzistirao da se nije odlučio povući iz utrke zbog reakcije, rekavši: “Nisam osjećao nikakvu vrućinu po ovom pitanju. Nitko me nije nazvao u vezi zabrane jurišnog oružja.”

“Ovo je čisto osobna kontemplacija, molitva i razgovor s ljudima, za koje sam smatrao da je to prava stvar”, rekao je. “A sada je bilo vrijeme da to učinimo.”

Jacobsova objava stigla je dan nakon što je Joe Biden objavio strastvena molba za zabranu jurišnog oružja i zabranu spremnika velikog kapaciteta.

Reakcije predsjednikov govor uglavnom je slijedio stranačke stavove, pri čemu su demokrati podržavali njegove prijedloge, a republikanci su ih kritizirali kao neopravdano politizirane.

Kretanje zakona o kontroli oružja na državnoj i saveznoj razini sugerira izglede za mješovite rezultate, a ne za jedinstvenu politiku. Dok je republikanska senatorica iz Mainea Susan Collins nedavno rekla da je dvostranačka skupina senatora postigla značajan napredak u pregovorima o reformama zakona o oružju, oporba GOP-a u Senatu lako bi mogla zaustaviti te napore.

Države su poduzele različite pristupe u rješavanju nasilja s oružjem. Zakonodavno tijelo New Yorka u četvrtak je usvojilo niz zakona koji zabranjuju većini civila kupnju pancira i povećali dob za kupnju poluautomatske puške na 21 godinu, New York Timesu izvijestio.

U Teksasu republikanski guverner Greg Abbott pitao njegov poručnik i državni zakonodavac na visokoj razini “da svaki sazove poseban zakonodavni odbor”. Abbott je inzistirao da “moramo ponovno procijeniti dvostruka pitanja sigurnosti u školi i masovnog nasilja”, ali Texas je povijesno ublažio ograničenja za vatreno oružje nakon masovnih pucnjava.

Leave a Comment