Casey White je rekao da želi pucnjavu, ali olupina je to spriječila, kaže šerif

Ispravak: Ranija verzija ove priče netočno je opisala lokaciju okruga Vanderburgh; nalazi se u Indiani. Priča je također imala pogrešno ime za američkog maršala Martyja Keelyja.CNN

[Breaking news update, published at 1:01 p.m. ET]

Ponovno zarobljeni bjegunac iz Alabame Casey White namjeravao je imati pucnjavu s policijom, a to bi i učinio da policajci koji ih progone nisu natjerali Whitea da u ponedjeljak olupi u jarku u Evansvilleu u Indiani, rekao je šerif u utorak.

“Da nismo (natjerali ga u jarak), bjegunac bi se upustio u pucnjavu s policijom”, rekao je novinarima šerif okruga Vanderburgh Dave Wedding, citirajući Whiteove intervjue s istražiteljima nakon njegovog zarobljavanja.

“Ta je akcija možda spasila mnoge moje zamjenike (i živote drugih policajaca”, rekao je Wedding.

Istražitelji su u ponedjeljak u vozilu Whitea pronašli oružje i oko 29.000 dolara u gotovini, rekao je Wedding.

Vlasti to preliminarno vjeruju Whiteov putnik, bivši popravni službenik Alabame Vicky White, upucala se “nakon što se vozilo sudarilo”, rekla je Wedding. Umrla je u bolnici kasnije u ponedjeljak.

Mrtvozornik će potvrditi je li Vicky White pucala u sebe, rekao je Wedding.

(Casey White) rekao je da će vjerojatno imati pucnjavu na lomači da obojica izgube život – rekao je Wedding.

[Original story, published at 12:21 p.m ET]

Vlasti objavljuju nove detalje posljednjih trenutaka ponedjeljakPolicijska potjera koja je okončala 11 dana bijega odbjegle zatvorenice iz Alabame Caseyja Whitea s bivšim popravnim službenikom – za koju istražitelji kažu da je tijekom potjere možda sama sebi okončala život.

Kao Casey White pokušao je otjerati od progonitelja u gradu Evansvilleu u južnoj Indijani, svog putnika – bivšeg popravnog časnika Vicky White – kazala je tijekom razgovora s policijskim dispečerima da ima pištolj, rekao je u utorak šerif.

U trenutku kada je potjera završila olupinom i policajci su pristupili automobilu, Vicky White je “bila bez svijesti s prostrijelnom ranom na glavi i (Casey White) je odustala bez incidenata”, rekao je Dave Wedding, šerif okruga Vanderburgh u Indiani, za CNN u utorak.

Vlasti preliminarno “vjeruju da si je možda oduzela život, ali čekat ćemo dok mrtvozornik ne pregleda tijelo kako bi dao potvrdu”, rekao je Wedding.

Time je okončana potraga za muškarcem koja je započela 29. travnja, na dan kada su vlasti kažu da je Vicky White (56) pustila okrivljeniku Casey White (38) iz zatvora u Alabami gdje se trebala povući kao pomoćnica ravnatelja za popravne kazne.

U zvuku slanja iz policije Evansvillea, dispečer je tijekom potjere u ponedjeljak primijetio da “mogli smo je čuti na liniji kako govori da je imala prst na okidaču.” Ranije se može čuti kako dispečer govori “pozivaju hitnu”.

Nije jasno tko je nazvao hitnu. Vlasti nisu objavile audiozapis za koji vjeruju da sadrži Whiteov glas.

Istražitelji koji traže par – za koje su istražitelji rekli da nisu povezani – usmjerili su se na Evansville nakon dojave koja je stigla od javnosti u nedjelju, rekao je Rick Singleton, šerif okruga Lauderdale u Alabami i bivši šef Vicky White.

Policajci koji su vršili nadzor uočili su Vicky White kako u ponedjeljak izlazi iz hotela s perikom, rekao je američki maršal Marty Keely. Zatim su ona i Casey White sjeli u auto i odvezli se.

Vlasti su ih nastavile promatrati sve dok nije počela potjera za vozilom, koja je završila kada je član operativne skupine američkih maršala uletio vozilom u Cadillac u kojem su se nalazili. Auto se razbio i prevrnuo, rekla je Keely. Casey White je vozio auto, prema američkim maršalima.

Policajci su uspjeli izvući zatvorenika iz razbijenog automobila, ali Vicky White je bila priklještena unutra s prostrijelnom ranom na glavi, rekla je Keely.

Casey White je navodno rekao vlastima da pomognu “njegovoj supruzi” koja se upucala u glavu i rekao im da on to nije učinio, prema Keely. Casey White i Vicky White nisu bile vjenčane prema saznanjima istražitelja, rekla je Keely.

Ni jedan službenik za provođenje zakona nije ispalio nijedan hitac tijekom potjere, navodi Singleton.

Ažuriranja uživo: Najnovije o slučaju bjegunaca iz Alabame

Ostaje mnogo pitanja, uključujući i zašto bi Vicky White napustila okrug Lauderdale u Alabami sa zatvorenikom. Vlasti su rekle da je par možda imao a romantičnu vezuza što su posumnjali tek nakon bijega, dijelom iz onoga što su rekli drugi zatvorenici.

“Što ju je, zaboga, isprovociralo, nagnalo na ovakav štos, ne znam. Ne znam hoćemo li ikada saznati – rekao je Singleton u ponedjeljak.

U zatvoru u Indiani u utorak, Casey White se odrekao prava na saslušanje za izručenje.

“Želim se vratiti u Alabamu”, rekla je Casey White, odjevena u žuti kombinezon i narančaste tobogane, dok se praktično pojavila pred sucem iz zatvora u okrugu Vanderburgh u Indiani.

Kad se vrati u Alabamu, odmah će ići pred suca na tužbu, a zatim će biti prebačen u pritvor State Departmenta umjesto u okružni pritvor, rekao je Singleton u utorak.

Casey White je slobodno razgovarao s istražiteljima nakon svog zarobljavanja, rekao je Wedding u utorak.

“Sinoć je bio prilično iskren s istražiteljima. Imali su prilično dug intervju – rekao je Wedding.

Vjeruje se da su policajac i zatvorenik u Evansvilleu od 3. svibnja, rekao je Wedding.

U nedjelju navečer istražiteljima je rečeno da je Ford F-150 iz 2006. godine otkriven u autopraonici u Evansvilleu, koji se nalazi oko 275 milja sjeverno od okruga Williamson, Tennessee, gdje se vjeruje da je par napustio vozilo u kojem su se odvezli nakon što su otišli. Patrolni automobil Vicky White u blizini zatvora. Maršali su otputovali u Indianu kako bi slijedili vodstvo, priopćila je služba.

Američki maršali objavili su u ponedjeljak poslijepodne fotografije za koga vjeruju da je bjegunac Casey White uhvaćen na nadzoru u autopraonici u Indiani.

Istražitelji su u ponedjeljak objavili fotografije osobe za koju vjeruju da je Casey White koju je uhvatila nadzorna kamera u autopraonici. Vicky White se ne vidi na slikama.

Par je prvotno nestao 29. travnja kada je Vicky White rekla da vodi Caseyja Whitea u sudnicu na mentalnu procjenu. Ali nikada nisu stigli u zgradu suda, a vlasti su kasnije otkrile da su se odvezli do parkirališta trgovačkog centra, napustili policijski patrolni automobil i pobjegli u vozilu Vicky White koje je tamo organizirano noć prije, rekli su dužnosnici.

Pobjegli zatvorenik iz Alabame uhvaćen nakon potjere

Casey White će biti vraćen u Alabamu, gdje je prije bijega bio suočen s optužbama za ubojstvo i već služi 75-godišnju kaznu za druge zločine. Prije svoje smrti, Vicky White je optužena za dopuštanje ili omogućavanje bijega u prvom stupnju, uz optužbe za krivotvorenje i krađu identiteta povezane s njezinom upotrebom pseudonima za kupnju Ford Edgea iz 2007. u koji je par prvotno pobjegao, rekli su dužnosnici.

Oficir veterana Singleton je opisao kao “uzornog djelatnika” s “neokaljanim dosijeom” koji je imao povjerenje i poštovanje svojih kolega. Kako se istraga odvijala, šerif je priznao da njezino očito ponašanje nije u skladu s osobom za koju su njezini kolege mislili da poznaju.

“Očito je postojala strana Vicky White koje nismo bili svjesni”, rekao je ranije za CNN.

Vicky White je “u osnovi bila glavni mozak cijelog plana”, rekao je Singleton u utorak.

“Bio je iza rešetaka. On stvarno nije mogao previše planirati iza rešetaka, ali, da, mislim – osobno, mislim da je ona bila ta koja je sastavila plan”, rekao je za CNN John Berman u utorak.

Kao druga zapovjednica u pritvorskom centru, White je iskoristila svoj položaj za izvršenje plana, rekao je Singleton.

“To jutro je zakazala prijevoz kombijem, pobrinula se da svi ostali naoružani vojnici izađu iz zgrade i vezana na sudu. Znao je da je službenik za rezervacije neće ispitivati… kada joj je rekla da će ga odvesti na sud i ostaviti s drugim zaposlenicima”, rekao je Singleton.

“Dogovorila je – kupila auto za bijeg, prodala svoju kuću, dočepala se gotovine, otišla u kupovinu, kupila odjeću za njega. Ona je samo – očito je sastavila plan – rekao je Singleton.

“Casey White nije pobjegao iz objekta; u biti je samo pušten”, rekao je šerif.

Višegodišnja stručnost Vicky White u provođenju zakona predstavljala je jedinstvene poteškoće za vlasti.

“Ovaj je bijeg očito bio dobro isplaniran i proračunat”, rekao je Singleton u ponedjeljak, ističući da su bijeg iz okružnih zatvora obično spontan. “U ovo je bilo puno priprema. Imali su dosta resursa, gotovine, vozila, imali su sve što im je potrebno da to izvedu, i to je ono što je činilo ovaj prošli tjedan i pol tako izazovnim. Krenuli smo od nule, i ne samo to… dobili su šest sati prednosti pred nama.”

Istražitelji su ranije objavili video Vicky White u Quality Inn-u u Florence, Alabama, gdje je, kako kažu, ostala noć prije bijega. Singleton je također rekla da imaju snimku njezine kupovine muške odjeće u robnoj kući i u “trgovini za odrasle”, dodajući da je “očito imala presvlačenje” za zatvorenika.

Prije nestanka, Vicky White je predala papire za mirovinu, prodala svoj dom za znatno ispod tržišne vrijednosti i kupio automobil koji će par koristiti za bijeg, rekli su dužnosnici.

Dan nestanka trebao je biti njezin posljednji radni dan, ali njezini dokumenti za mirovinu nikada nisu bili dovršeni, tvrdi Singleton. Ured šerifa okruga Lauderdale objavio je prošli tjedan da više nije tamo zaposlena.

Okružni tužitelj u Lauderdaleu Chris Connolly, koji je rekao da je s policajcem radio gotovo svakodnevno 17 godina, rekao je za CNN prošli tjedan da bi joj “povjerio svoj život”.

“Tako sam razočaran u nju”, rekao je. – Vjerovalo joj se i ona je to povjerenje iskoristila.

Savjetnici će biti dostupni u pritvorskom centru okruga Lauderdale za osoblje koje bi ih moglo trebati nakon smrti Vicky White, navodi Singleton.

“To je mala agencija, poput obitelji”, rekao je za CNN. “Nekim od ovih mlađih partnera bila je poput majke i znam da će to teško podnijeti.”

Casey White će se vjerojatno morati vratiti u pritvorski centar u budućnosti radi sudskih saslušanja vezanih uz njegove optužbe za ubojstvo. Singleton je rekao da će zatvorenik biti izoliran u ćeliji.

“Ostat će u lancima i lisicama, a kad izađe iz tog objekta, jamčim vam da će s njim biti dva zamjenika”, rekao je. “I neće više izaći iz ovog zatvora. Ne želim ga ovdje više nego što mora biti.”

.

Leave a Comment