Bivši sudac Wisconsina ubijen u ‘ciljanom’ napadu; osumnjičeni je imao popis pogođenih koji je uključivao Mitcha McConnella, guvernera. Whitmer

Umirovljenog suca u Wisconsinu u petak je u svojoj kući upucao i ubio naoružani napadač koji je očito imao popis ubojica za tri istaknuta političara i druge ljude, rekli su za NBC News visoki dužnosnici za provođenje zakona.

John Roemer, bivši sudac Okružnog suda u Juneauu, pronađen je mrtav u svojoj kući u gradu New Lisbon u petak ujutro, Ministarstvo pravosuđa Wisconsina rečeno je u priopćenju.

Osumnjičenik, Douglas K. Uhde, 56, zadobio je očitu ranu od vatrenog oružja i hospitaliziran je u kritičnom stanju, priopćeno je iz odjela.

Zastupnici su pozvani u dom oko 6:30 sati zbog dojave o naoružanoj osobi i ispaljenih dva hica. Pozivatelj je izašao iz kuće i kontaktirao šerifski ured okruga Juneau iz obližnje kuće, navodi se u priopćenju.

Vlasti su pokušale pregovarati s Uhdeom, koji je još uvijek bio u kući, ali njihovi pokušaji su bili neuspješni, priopćeno je iz odjela. Oko 10:17 sati ekipa za reagovanje ušla je u dom i pronašla Roemerovo tijelo.

Visoki dužnosnik za provođenje zakona rekao je da je sudac pronađen navodno vezan rajsferšlusima.

Uhde je pronađen u podrumu i odvezen je u bolnicu. Na mjestu događaja pronađeno je vatreno oružje, priopćeno je iz odjela.

Roemer, 68, bio je na meti napadača, prema državnom DOJ-u. Glavni državni odvjetnik Josh Kaul rekao je na konferenciji za novinare kako se čini da je Uhde imao druge mete, ali ih je odbio identificirati.

“Čini se da je to povezano s pravosudnim sustavom”, rekao je. “U ovom trenutku nismo svjesni bilo kakvih dokaza koji ukazuju na to da postoji aktivna opasnost za druge pojedince. Oni koji su možda bili druge mete su o tome obaviješteni.”

Dvojica visokih dužnosnika za provođenje zakona izvijestili su o incidentu rekli su da se na popisu navodnog ubojstva nalazi i čelnik manjine u Senatu u američkom Senatu Mitch McConnell, guverner Wisconsina. Tony Evers i guverner Michigana. Gretchen Whitmer. Pronađen je u procesu odvođenja Uhdea u bolnicu, rekli su službenici za provođenje zakona.

Whitmerov ured priopćio je kako je policija obaviještena o popisu, ali ne može dalje komentirati istragu.

“Guverner Whitmer je u više navrata demonstrirao da je čvrsta i da je neće maltretirati ili zastrašiti da radi svoj posao i da radi preko puta kako bi obavila stvari za ljude u Michiganu”, stoji u priopćenju njezina ureda.

Glasnogovornik Eversa rekao je: “Ne komentiramo određene sigurnosne prijetnje ili guvernerove sigurnosne detalje.”

Policija američkog Capitola obaviještena je o prijetnji McConnellu.

Roemer je otišao u mirovinu u kolovozu 2017. Prvi put je izabran 2004., a ponovno je izabran 2010. i 2016., objavio je u subotu Vrhovni sud Wisconsina.

Također je služio kao pomoćnik okružnog tužitelja okruga Juneau i pomoćnik državnog javnog branitelja, kao i potpukovnik rezervnih snaga američke vojske.

Glavna sutkinja Vrhovnog suda Wisconsina Annette Kingsland Ziegler sjetila se Roemera kao “pravog kršćanskog gospodina”. Ziegler je rekao da su “šokirani i ožalošćeni” njegovom smrću.

“Sudac Roemer je veći dio svoje karijere posvetio javnoj službi u zakonu”, rekla je u priopćenju. “Kolege su ga poznavale po oštrom pravnom umu i spremnosti da svoje vrijeme i znanje podijeli s drugima. Njegov je rad napravio ogromnu razliku u životima mnogih ljudi u okrugu Juneau i drugdje u državi. Naše najdublje suosjećanje u ovom trenutku izražavamo obitelji suca Roemera.”

Leave a Comment