Bivši narednik ratnog zrakoplovstva osuđen na 41 godinu zatvora zbog ubojstva saveznog časnika

Bivši narednik zračnih snaga koji je sudjelovao na internetu u ekstremističkom antivladinom pokretu osuđen je u petak na 41 godinu zatvora zbog ubojstva saveznog sigurnosnog časnika i ranjavanja drugog ispred zgrade suda u Oaklandu, Kalifornija, prema sudskim dokumentima.

Steven Carrillo, koji je bio u aktivnoj službi u vrijeme napada, ali je otad otpušten iz vojske, priznao je krivnju za ubojstvo prvog stupnja državnog zaposlenika i pokušaj ubojstva državnog zaposlenika.

The ubistvo se dogodilo u noći 29.05.2020, tijekom intenzivnog razdoblja prosvjeda usredotočenih na ubojstvo Georgea Floyda, a to je bilo namjerno, prema sudskim dokumentima. gosp. Carrillo je imao za cilj pojačati razdoblje građanskih nemira, s konačnim ciljem uništenja vlade, stoji u sudskim dokumentima.

Napad je imao oblik pucnjave iz vožnje, navodi se u dokumentima, sa suučesnikom gosp. Carrillo’s, Robert Alvin Justus Jr., vozi kombi dok g. Carrillo je pucao na dvojicu čuvara u Federalnoj zgradi Ronalda V. Dellumsa i američkom sudu.

Jedan čuvar je poginuo, a drugi je zadobio “trajne ozljede”, stoji u dokumentima.

U mjesecima koji su prethodili napadu, prema sudskim dokumentima, gosp. Carrillo je zagovarao ekstremističku ideologiju pronađenu na internetskim forumima poznatu kao boogaloo pokret, koji poziva na drugi građanski rat i traži uništenje vlade.

Sporazum o priznanju krivnje koji je postigao g. Carrillo i tužitelji su uzeli u obzir čimbenike uključujući njegovo rano prihvaćanje odgovornosti za zločin i nedostatak prethodne kriminalne povijesti, prema memorandumu o kazni koji objašnjava zajedničku preporuku strana.

Sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers iz saveznog suda za Sjeverni okrug Kalifornije rekla je da je znala da sporazum o priznanju krivnje neće usrećiti obitelj poginulog policajca, ali ga je ipak odobrila, prema The Mercury News.

“Ne bih to prihvatila da ne vidim nikakvu mjeru iskupljenja”, rekla je i dodala: “Ne vidim zlo u g. Carrillo.”

Tijekom izricanja presude, Angela Underwood Jacobs, žrtvina sestra, David Patrick Underwood, opisala je svoj odgovor na njegovu smrt, prenosi The Mercury.

“Mogla sam misliti samo na Pat kako leži na hladnom tvrdom cementu, krvari iz njegovog vrata i torza,” gđa. rekao je Jacobs. “Je li znao da umire? Je li mislio na svoju majku, oca, brata i sestru? Kako se osjećao dok je zadnji put udahnuo? Je li bio zadovoljan dobro proživljenim životom ili je bio prestravljen?

gosp. Justus, koji je koordinirao napad s gosp. Carrillo se na Facebooku izjasnio da nije kriv za pomaganje i podržavanje ubojstva prvog stupnja i pokušaja ubojstva državnog zaposlenika, prema sudskim dokumentima. Status njegovog slučaja nije odmah bio jasan.

Boogaloo pokret je bez vođe i začet, s različitim pristašama koji izražavaju različite ideje. Točke zajedništva općenito uključuju naglasak na pravima iz Drugog amandmana, protivljenje vladinoj vlasti i poželjnost kolapsa trenutnog američkog društvenog poretka. Navijači uglavnom komuniciraju putem memova na web stranicama kao što je 4chan.

gosp. Carrillo je također optužen u zasebnom slučaju na državnoj razini za otvaranje vatre na službenike za provođenje zakona koji su se približili njegovoj rezidenciji u Ben Lomondu, Kalifornija, tijekom osmodnevne potrage, što je dovelo do smrti jednog policajca.

gosp. Carrillo je nakon tog susreta pobjegao i oteo Toyotu Camry na čiju je haubu vlastitom krvlju ispisao boogaloo slogane, stoji u kaznenoj prijavi.

U pritužbi se identificira Facebook objava gosp. Carrillo od jutra napada koji sugerira detaljniji osjećaj njegovih ciljeva.

“Idite na nerede i podržite našu stvar”, rekao je g. napisao je Carrillo. “Pokaži im prave mete. Iskoristite njihov bijes da potpiruju našu vatru. Razmišljati izvan okvira. Imamo gomilu bijesnih ljudi koje možemo iskoristiti u svoju korist.”

Leave a Comment