Bidenova administracija će poništiti pravila o nagaznim minama iz Trumpove ere

Rezervirano mjesto dok se radnje članka učitavaju

Bidenova administracija zabranit će korištenje nagaznih mina od strane Sjedinjenih Država u većem dijelu svijeta, u odluci koja poništava pravila iz Trumpove ere koja dopušta veće korištenje oružja koje je krivo za ubijanje tisuća civila godišnje – većina njih djeca.

Taj potez, koji bi Bijela kuća trebala objaviti u utorak, zatvara proširenu internu reviziju a politika donesena početkom 2020 koja je ovlastila vojne zapovjednike da u određenim situacijama koriste mine na globalnoj razini. Dopušta Sjedinjenim Državama korištenje oružja duž granice saveznice Južne Koreje sa Sjevernom Korejom, iako tamo trenutno nisu postavljene mine.

Dužnosnik State Departmenta, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi opisao radnje koje još nisu bile objavljene, rekao je da je nova politika odraz uvjerenja Bidenove administracije da ljudska prava moraju biti značajan čimbenik kada se razmatra kada koristiti oružje ili dostaviti ih drugim zemljama.

Američki dužnosnici kažu da protupješačke mine koje koriste različite nacije ubijaju oko 7.000 ljudi godišnje, od kojih su velika većina civili. Vjeruje se da su najmanje polovica žrtava djeca. U mjestima kao što su Afganistan i Jemen, nagazne mine ostale su skrivena opasnost nakon sukoba, sijući poljoprivredna zemljišta ili planinske staze s nevidljivom i dugotrajnom opasnošću.

Humanitarni zagovornici naglašavaju trajni i smrtonosni učinak nagaznih mina koje Rusija koristi u Ukrajini, uključujući one koje su zabranjene međunarodnim pravom. (Video: Leila Barghouty / The Washington Post)

Daryl Kimball, izvršni direktor Udruge za kontrolu oružja, grupe za zagovaranje, pozdravio je novu politiku, ali je rekao da Sjedinjene Države moraju poduzeti korake potrebne za pridruživanje Ottawska konvencijaugovor iz 1997. koji zabranjuje zemljama sudionicama korištenje, prijenos ili skladištenje oružja kategoriziranog kao protupješačke mine.

“Još uvijek nismo u korak s većinom svijeta”, rekao je Kimball. “Uprava treba brže krenuti kako bi nas dovela u red.”

Iako Sjedinjene Države i dalje ne ispunjavaju uvjete za pridruživanje Ottawskom sporazumu zbog svog odbijanja da se u potpunosti odreknu korištenja mina, američki dužnosnici kažu da se nadaju da će to učiniti ako se može razviti alternativno oružje za zaštitu granice Južne Koreje sa Sjevernom Korejom.

Nova politika će dovesti Sjedinjene Države u skladu s većinom aspekata sporazuma, zabranjujući proizvodnju i kupnju mina, te zabranjujući njihov izvoz i prijenos osim kada je to potrebno za njihovo uništenje. Propisi također obvezuju Sjedinjene Države na uništavanje postojećih američkih mina koje se ne smatraju potrebnima u Južnoj Koreji.

Američka zaliha uključuje oko 3 milijuna protupješačkih mina, od kojih sve imaju značajke samouništenja ili samodeaktivacije. Sjedinjene Države su koristile protupješačke mine jednom otkako je Ottawski sporazum stupio na snagu, u Afganistanu.

Kao predsjednički kandidat, Biden obećao da će se vratiti ono što je okarakterizirao kao “nepromišljen” stav predsjednika Donalda Trumpa o minama. Dužnosnici su postavili politiku, koja je identična pravilima Obamine administracije, kao daljnji dokaz predanosti Bidenove administracije dobrobiti civila i ljudskim pravima. Sjedinjene Države također su najveći podupiratelj napora da se uništi konvencionalno oružje, uključujući nagazne mine i drugo neistraženo streljivo.

Kritičari kažu da postupci Bidenove administracije nisu bili u skladu s njezinom retorikom u drugim područjima povezanim s ljudskim pravima, uključujući njezinu podršku čelnicima koji su nadzirali raširene zlouporabe. Nova politika dolazi ispred Bidenov očekivani susret sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom.

Sen. Patrick J. Leahy (D-Vt.) pozvao je Ministarstvo obrane, gdje su visoki dužnosnici izrazili podršku korištenju mina, da brzo provede novu politiku.

“Ovo je davno zakašnjelo priznanje da teški humanitarni i politički troškovi korištenja ovog oružja daleko premašuju njihovu ograničenu vojnu korisnost”, rekao je Leahy, koji se dugo zalagao za prestanak korištenja mina, u izjavi.

Annie Shiel, službenica Centra za civile u sukobu (CIVIC), rekla je da je zadatak koji je pred nama sada puna zabrana oružja “bez iznimke”. “Nagazne mine su neselektivno oružje koje nanosi razornu štetu civilima desetljećima nakon upotrebe”, rekla je.

Nova pravila oduzimaju Pentagonu ovlasti nad tim pitanjem, dajući kontrolu Bijeloj kući.

Kada su propisi iz 2020. predstavljeni, Pentagon je okarakterizirao nagazne mine kao vrijedne u zaštiti trupa od pregazivanja ili usmjeravanja neprijateljskih snaga u područja gdje bi mogle biti napadnute. Ta je politika dopuštala vojnim zapovjednicima da narede korištenje nekih nagaznih mina u borbi sve dok su imale značajku samouništenja ili samodeaktiviranja.

“Sjedinjene Države neće žrtvovati sigurnost američkih vojnika”, rekao je visoki dužnosnik Pentagona rekao je u to vrijeme.

Vojni čelnici također podržavaju korištenje mina otkako je Biden preuzeo dužnost. U travnju je gen. Mark A. Milley, predsjednik Združenog načelnika stožera, okarakterizirao je rudnike kao važno ratno oruđe.

“Protutenkovske ili protupješačke mine vrlo su učinkovita upotreba u borbi”, rekao je, napominjući da je potrebno osigurati da oružje ne ostane aktivno nakon sukoba.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da su Milley i ministar obrane Lloyd Austin tijekom procesa revizije “imali priliku da s Bijelom kućom istaknu potrebu koju smatraju da imaju za nagaznim minama i razgovaraju o njihovoj operativnoj učinkovitosti, ali to je bila odluka.”

Bidenova administracija je istaknula danak koji uzimaju nagazne mine u ratu u Ukrajini, gdje dužnosnici kažu da je Rusija neselektivno postavljala mine. Iako Rusija nije stranka Ottawske konvencije, Ukrajina je potpisnik.

Karen Chandler, vršiteljica dužnosti zamjenice pomoćnika državnog tajnika, rekla je da “ne postoje vjerodostojni dokazi da Ukrajina koristi [anti-personnel mines]trenutno ili tijekom početne invazije na Ukrajinu 2014.

Leave a Comment