Biden pušta porez na plin, ali analiza pokazuje da bi to moglo pogoršati inflaciju

Pod rastućim pritiskom da ublaži rastuće potrošačke cijene, predsjednik Biden istražuje privremenu suspenziju federalnog poreza na plin – ali taj potez može samo pogoršati rekordno visoku inflaciju.

“Nadam se da ću do kraja tjedna donijeti odluku na temelju podataka koje tražim”, rekla je predsjednica novinarima u Delawareu u ponedjeljak.

HRONIKA INFLACIJE: MAPIRANJE ODGOVORA BIDEN-ovog ADMIN-a NA BRZI RAST CIJENA

Odmor poreza na plin – što bi zahtijevaju djelovanje Kongresa – privremeno bi ukinuo federalni porez na plin od 18,4 centa po galonu. Namjera mu je pomoći potrošačima da se nose s višim cijenama na pumpi usred rekordnog porasta cijene goriva.

Galon plina u prosjeku košta 4,96 dolara diljem zemlje u utorak, prema AAA. Iako je to tek neznatno niže u odnosu na prethodni maksimum od 5,01 USD, to je zapanjujućih 61% skok u odnosu na samo godinu dana, kada je prosječna cijena bila samo 3,07 USD po galonu. Cijene plina očekuje se da će se popeti više kako zemlja ulazi u špicu sezone putovanja i dok ruski rat u Ukrajini prijeti dodatno potresati tržište.

Vozač rezervoara isporučuje 8.500 galona benzina na benzinskoj postaji ARCO u Riversideu, Kalifornija, subota, 28. svibnja 2022. (AP Photo / Damian Dovarganes) (AP Photo / Damian Dovarganes / AP Newsroom)

No Odbor za odgovoran savezni proračun, nestranačka skupina koja se zalaže za smanjenje saveznog proračuna, ranije je tvrdio da bi suspenzija poreza na razdoblje od 10 mjeseci zapravo mogla povećati potražnju za benzinom i drugim dobrima i uslugama kada se gospodarstvo već suočava s velikom potražnjom potrošača i poremećajima u opskrbnom lancu uzrokovanim pandemijom.

POWELL KAŽE DA BI FED MOGAO POVIĆATI KAMATNE STOPE ZA JOŠ 75 BAZIČNIH BODOVA KAKO BUDE INFLACIJA

Iako bi porezni odmor na plin mogao smanjiti cijene na pumpi, dodatno će povećati potražnju za benzinom i drugim dobrima i uslugama u vrijeme kada gospodarstvo nema dovoljno kapaciteta da ih apsorbira”, stoji u objavi na blogu. Rezultat bi mogao biti još veći stope inflacije u 2023.

Ukidanje poreza na plin na 10 mjeseci također bi smanjilo prihode za oko 20 milijardi dolara, prema CRFB-u.

Predsjednik Biden govori o cijenama plina prije odlaska iz Los Angelesa

Predsjednik Biden razgovara s novinarima prije ukrcaja na Air Force One u međunarodnoj zračnoj luci Los Angelesa nakon sudjelovanja na Summitu Amerike, u subotu, 11. lipnja 2022., u Los Angelesu. (AP Photo / Evan Vucci / AP Newsroom)

Novac od poreza koristi se za plaćanje Povjereničkog fonda za autoceste, koji pokriva troškove poput izgradnje autoceste i javnog prijevoza. Očekuje se da će više od 42 milijarde dolara ove godine pritjecati u fond za autoceste – više od tri petine od toga proizlazi iz poreza na plin, prema CRFB-u. Porezni odmor bi “značajno umanjio” taj prihod.

Mjesecima su cijene svih vrsta energije – benzina, dizelskog goriva, prirodnog plina, nafte i još mnogo toga – glavni pokretač inflacija, koji je u prosincu porastao za 7%, što je najviša razina od 1982. Troškovi energije porasli su za više od 29% tijekom prošle godine, dijelom zbog nejednake ponude i potražnje. Potrošači sve više putuju, ali ponuda nije pratila potražnju.

ZAKLJUČITE FOX BUSINESS U KRETANJU KLIKOM OVDJE

Rastuće cijene izjedaju snažan rast plaća koji su Amerikanci vidjeli prošle godine i najteže pogađa kućanstva s najnižim primanjima. Analiza proračunskog modela Penn Wharton Sveučilišta Pennsylvania pokazuje da su više cijene energije prosječnog Amerikanca prošle godine koštale dodatnih 1200 dolara. Kućanstva s najnižim dohotkom potrošila su oko 11% ukupnih izdataka za energiju u 2021., u odnosu na 8% u 2020. godini.

Leave a Comment