Američki Vrhovni sud podupire Teda Cruza, odbacuje ograničenje financiranja kampanje

WASHINGTON, 16. svibnja (Reuters) – Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je dodatno potkopao ograničenja u financiranju kampanje, odbacivši kao kršenje slobode govora dio dvostranačkog zakona iz 2002. koji je osporio republikanski senator Ted Cruz, a koji su savezni dužnosnici hvalili kao zaštitni mehanizam protiv korupcije .

Sudci su u presudi 6-3 utvrdili da se ograničenje od 250.000 dolara na iznos novca političkim kandidatima može vratiti nakon što su izbori za osobne zajmove za njihove vlastite kampanje bili u suprotnosti s Prvim amandmanom američkog Ustava koji neopravdano jamči slobodu govora opterećujući politički izraz.

U presudi koju je napisao glavni sudac John Roberts, konzervativni suci suda bili su u većini, a liberalni suci u neslaganju. Roberts je napisao da dotični zakon “opterećuje temeljni politički govor bez odgovarajućeg opravdanja”.

Registrirajte se sada za BESPLATAN neograničen pristup Reuters.com

Bila je to posljednja u nizu presuda u kojima je sud s konzervativnom većinom ukinuo ograničenja financiranja kampanje, navodeći zabrinutost za slobodu govora.

Roberts je napisao da vlada nije uspjela pokazati da ta mjera “daje dopušteni antikorupcijski cilj, a ne nedopustivi cilj jednostavnog ograničavanja količine novca u politici”.

U oštrom suprotnom mišljenju, liberalna sutkinja Elena Kagan rekla je da sud učinkovito pomaže i podržava korupciju u Washingtonu dopuštajući donatorima da pridonose kampanji nakon izbora na način koji osobno koristi kandidatu.

“Ukidajući danas zakon, sud daje zeleno svjetlo za sve grozne pogodbe koje je Kongres smatrao ispravnim da ih zaustavi”, napisao je Kagan.

Političari će znati da će takve isplate ići izravno njima kroz kampanju, dodao je Kagan, a donatori će se nadati nečemu zauzvrat.

“Političar je sretan; donatori su sretni. Jedini gubitnik je javnost. Ona neizbježno pati od korupcije u vladi”, rekao je Kagan.

Cruz, koji je prvi put izabran da predstavlja Teksas u Senatu 2012., tužio je Federalnu izbornu komisiju (FEC), agenciju koja provodi izborne zakone, nakon svoje uspješne izborne utrke 2018. protiv demokratskog rivala Beta O’Rourkea. Cruz je svojoj kampanji posudio 260.000 dolara, ali je zakonom bio ograničen na naknadu od 250.000 dolara za svoju kampanju.

Glasnogovornik Cruza nazvao je presudu “zvučnom pobjedom Prvog amandmana”. Glasnogovornik FEC-a odbio je komentirati.

Trevor Potter, predsjednik Pravnog centra kampanje, nestranačke skupine koja podupire zakone o financiranju kampanja, izrazio je razočaranje odlukom.

“Dopuštanje kandidatima da traže neograničene postizborne priloge za otplatu svojih osobnih zajmova za kampanju i stave donatorski novac u svoje džepove daje očito i žalosno otvaranje posebnim interesima za kupnju službenih usluga i namještanje političkog sustava u svoju korist”, rekao je Potter .

Administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena, djelujući u ime FEC-a, uložila je žalbu na odluku tročlanog sudačkog vijeća iz Washingtona iz 2021. kojom je jednoglasno poništena odredba na temelju slobode govora.

Odredba o kojoj je riječ bila je dio velike kampanje za zakon o financijama koju je Vrhovni sud već odbacio, uključujući znamenita presuda iz 2010 koji je dopuštao neograničenu neovisnu potrošnju korporacija i sindikata tijekom izbora kao ustavom zaštićenu slobodu govora.

Vrhovni sud je poništio različite odredbe Zakona o reformi dvostranačke kampanje iz 2002., koji se često naziva McCain-Feingoldov zakon u znak priznanja njegovih glavnih sponzora Senata, Johna McCaina i Russa Feingolda.

Utvrdivši da ograničenje nije opravdano za odvraćanje od korupcije, Roberts je podržao argumente koje je iznio Cruz, rekavši da već postoje ograničenja o tome koliko novca pojedinci mogu donirati tijekom izbornog ciklusa, trenutno ograničenih na 2900 dolara. Roberts je dodao da je status quo vjerojatno bio od koristi onima koji se nalaze u odnosu na izazivače jer novi kandidati često moraju posuđivati ​​novac za svoje kampanje i teže im je privući donacije.

“Ova značajna odluka pomoći će osnažiti naš demokratski proces olakšavajući izazivačima da se suoče s političarima u karijeri i poraze ih”, rekao je Cruzov glasnogovornik.

Cruz je bezuspješno tražio predsjedničku nominaciju svoje stranke 2016., a kasnije je postao istaknuti pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Registrirajte se sada za BESPLATAN neograničen pristup Reuters.com

Izvještavanje Lawrencea Hurleya; Uređivanje Will Dunham

Naši standardi: Principi povjerenja Thomson Reutersa.

.

Leave a Comment