Abbottova zatvorena tvornica formula za bebe u Michiganu ponovno će započeti proizvodnju

Rezervirano mjesto dok se radnje članka učitavaju

Abbott Nutrition je u subotu nastavio proizvodnju u svojoj zatvorenoj tvornici formula za bebe u Sturgisu, Mich., nudeći nadu da bi se nestašica u cijeloj zemlji zbog koje su se roditelji mučili da pronađu hranu za svoju djecu mogla ublažiti u nadolazećim tjednima.

Tvrtka je priopćila da nastavlja proizvodnju “Nakon ispunjavanja početnih zahtjeva” koji su određeni odlukom o suglasnosti s Upravi za hranu i lijekove u svibnju. Tvrtka je, između ostalog, morala pribaviti neovisnog stručnjaka za provjeru poslovanja i poštivanja zakona.

“Razumijemo hitnu potrebu za formulom i naš je glavni prioritet dovođenje visokokvalitetne, sigurne formule u ruke obitelji diljem Amerike”, rekao je Abbott u priopćenju. “Povećat ćemo proizvodnju što je brže moguće, a pritom ispunjavamo sve zahtjeve.”

Tvornica je zatvorena u veljači nakon što je FDA inspekcija otkrila navodne nehigijenske uvjete. Tvornica je proizvodila većinu zaliha Similaca u prahu u zemlji i bila je glavni proizvođač specijalnih formula, pa je njezino zatvaranje ozbiljno smanjilo zalihe.

Tvrtka je ranije rekla da će trebati dva tjedna da se proizvodnja u potpunosti nastavi i još šest do osam tjedana da se proizvod nađe na policama trgovina. Tvornica će dati prednost proizvodnji EleCare, specijalne formule na bazi aminokiselina za djecu s višestrukim alergijama, prije nego što poveća proizvodnju svojih mainstream proizvoda. U subotu je Abbott rekao da očekuje da će EleCare objaviti “potrošačima počevši od 20. lipnja ili približno tog datuma”.

FDA je u subotu rekla da “nastavlja marljivo raditi kako bi osigurala siguran nastavak proizvodnje formule za dojenčad” u pogonu Abbott Nutrition Sturgis.

Privremeno zatvaranje objekta dovelo je do dramatičnog nestanka specijalizirane formule, što je izazvalo paniku među mnogim roditeljima koji se oslanjaju na proizvode kako bi prehranili svoju djecu. Kriza je pokrenula pitanja o krhkosti opskrbnog lanca za kritičan izvor hrane. Četiri velike tvrtke kontroliraju 90 posto ponude dojenačke formule u Sjedinjenim Državama: Abbott, Gerber, Mead Johnson i Perrigo Nutritionals. Kongres i drugi žestoko su kritizirali FDA vodstvo, Abbottovi rukovoditelji pa čak bijela kuća zbog neuspjeha izlaska iz krize.

Biden kaže da je kasno čuo za nedostatak formule za bebe

Povjerenik FDA Robert M. Califf razmišljao je o tome kada će objekt Sturgis vjerojatno biti pušten u rad, rekavši zastupnicima 19. svibnja da bi se to moglo dogoditi već sljedećeg tjedna. Na saslušanju prošlog tjedna, međutim, rekao je da su problemi koje je njegova agencija utvrdila “izvan blijedih” i da bi mogli zahtijevati značajnije popravljanje.

Inspekcija u veljači obavljena je nakon što su se dvoje dojenčadi razboljelo, a dvoje umrlo nakon konzumiranja kontaminirane adaptirane hrane. Abbott kaže da nema jasnih dokaza da je kontaminacija došla iz tvornice. Inspektori su pronašli bakteriju Cronobacter sakazakii na uzorcima koje su uzeli izvan područja proizvodnje glavne formule. Pronašli su stajaću vodu na podu zbog curenja iz ventila, kao i vlagu i kondenzaciju u područjima za proizvodnju suhih formula za dojenčad u prahu. Pronašli su pukotine i jame u sušilicama, kao i ljepljivu traku i krhotine na podu.

Abbott kaže da je napravio brojne nadogradnje uključujući zamjenu krova koji prokišnjava i ugradnju neporoznih, lako čistivih i sanitarnih podova kako bi se uklonio rizik od stajaće vode. Osim toga, Abbott je ažurirao svoje postupke obrazovanja, obuke i sigurnosti za zaposlenike i posjetitelje, kao i postupke čišćenja i održavanja u objektu.

Ponovno otvaranje objekta neće odmah dovesti do potpuno opskrbljenih polica s namirnicama. Čak i sa Operacija Fly Formula donoseći milijune boca iz Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, tvrtka za istraživanje podataka IRI izvještava da su zalihe trgovina još uvijek bile nešto lošije posljednjih tjedana u usporedbi s početkom svibnja. Roditelji i dalje prijavljuju poteškoće u pronalaženju formule koja im je potrebna, pri čemu neki voze na velike udaljenosti, a drugi plaćaju premiju da je kupe putem interneta.

Jedan od razloga zašto nestašica i dalje postoji unatoč naporima da se poveća proizvodnja je taj što su se domaći proizvođači, uključujući Abbott, usredotočili na povećanje dostupnosti specijalnih formula za djecu s alergijama i probavnim poremećajima. Zračni prijevoz formula iz inozemstva uglavnom se distribuira putem pedijatrijskih ordinacija i bolnica. Califf je rekao da dio nestašice također proizlazi iz toga što roditelji gomilaju formule iz straha da će ponestati.

FDA se slaže s tvornicom formula za bebe da nastavi proizvodnju

Abbott je rekao da bi EleCare proizvod mogao stići u trgovine za oko 16 dana, ali bi mogli proći tjedni da formula proizvedena u Sturgisu u potpunosti stigne na police zbog vremena potrebnog da se formula osuši i testira na sigurnost. Tvornica proizvodi vrstu formule koja dolazi u obliku praha i mora se pomiješati s vodom prije hranjenja. Testiranje serija dodaje dane proizvodnom procesu.

Dana 16. svibnja, Abbott je postigao dogovor s FDA-om da riješi sigurnosne probleme u tvornici. Ispod dekret o suglasnosti, Abbott je pristao očistiti i dezinficirati svoj pogon i svu opremu te zadržati svog novog neovisnog stručnjaka na licu mjesta kako bi se uvjerio da je postrojenje u skladu s pravilima FDA. Također uključuje zahtjeve za testiranje proizvoda, kao i prestanak proizvodnje i odmah obavještavanje FDA ako se otkrije kontaminacija.

Leave a Comment