2022. Srednji termini: Što treba paziti jer se u 5 država održavaju predizbori

HARRISBURG, Pa. (AP) – Niz pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na predizborima u američkom Senatu je na kocki U utorak dok su glasači u pet država glasali na međuizborima.

Trump je hrabro podržao slavnog kardiokirurga Mehmeta Oza u Pennsylvaniji i predstavnik SAD-a. Ted Budd u Sjevernoj Karolini. Nekoć malo poznati Budd sada je u jakoj poziciji da osvoji republikansku nominaciju, ali Oz je zatvoren u čvrstim predizborima protiv bivšeg izvršnog direktora hedge fonda i aktivista zajednice. Predizbori su uslijedili nakon velike pobjede na natjecanju u Ohiju 3. svibnja od Trumpovog kandidata za Senat, JD Vancea.

S demokratske strane, kandidat za Senat Pennsylvanije John Fetterman otkrio je tijekom vikenda da je doživio moždani udar ali je bio na putu do “potpunog oporavka”.

Pennsylvania, Oregon i Idaho održavaju predizbore za guvernera u utorak. U Idahu republikanac Brad Little uzvraća izazovu svog zamjenika guvernera, konzervativca kojeg podržava Trump i koji je izdao izvršne naredbe o zabrani mandata za maske tijekom vrhunca pandemije kada je Little bio izvan države zbog posla.

U Kongresu, američki predstavnik. Madison Cawthorn pokušava preživjeti republikanske predizbore u Sjevernoj Karolini nakon turbulentnog prvog mandata.

Što gledati na primarnim izborima u utorak u Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Kentuckyju, Idahu i Oregonu:

PENSILVANIJA

Utrka za umirovljenje republikanskog američkog senatora. Sjedalo Pat Toomeya dominiralo je ogromno primarno polje koje je posebno osporeno na strani GOP-a.

No, u nedjelju je fokus bio na Demokratima jer je Fetterman najavio da se oporavlja od moždanog udara. 52-godišnjak je rekao da je otišao u bolnicu u petak nakon što se nije osjećao dobro i da će ostati neko vrijeme na promatranju. Obećao je da će ići naprijed unatoč zdravstvenom problemu, rekavši: “Naša kampanja ne usporava ni malo, a mi smo još uvijek na pravom putu da pobijedimo na ovim predizborima u utorak.”

Fetterman je prednjačio u anketama i prikupljanju sredstava u području od četiri osobe koje uključuje američkog predstavnika. Conor Lamb i državni rep. Malcolm Kenyatta.

Za republikance, utrka je veći dio kampanje izgledala kao nadmetanje dvojice između Oza kojeg podržava Trump, najpoznatiji kao voditelj dnevne TV emisije “The Dr. Oz Show i bivši izvršni direktor hedge fonda David McCormick.

No, umiješalo se nekoliko istaknutih konzervativnih skupina u posljednjim danima utrke, podržavajući manje poznatu konzervativnu aktivisticu Kathy Barnette kao alternativu. Nedavna anketa Fox Newsa pokazuje da ona rastesamo iza Oza i McCormicka.

U utrci guvernerakrše ruke neki republikanci zbog mogućnosti da će kandidat krajnje desnice, izjavio je sen. Doug Mastriano, mogao izaći kao pobjednik na prepunom terenu. Boje se da je Mastriano, koji je promovirao Trumpove laži o široko rasprostranjenoj izbornoj prijevari na izborima 2020., neizbirljiv u studenom i vjerojatno će propustiti priliku zamijeniti demokratskog guvernera. Tom Wolf, kojeg zakoni o ograničenju mandata sprječavaju da se ponovno kandidira.

S demokratske strane, državni državni odvjetnik u dva mandata, Josh Shapiro, nije osporavan u svojoj gubernatorskoj kandidaturi.

SJEVERNA KAROLINA

Trump pokušava utjecati na utrke za američki Senat i Predstavnički dom u državi u kojoj je dvaput pobijedio, ali tijesno.

Trump je podržao Budda za mjesto u Senatu koje je napustio republikanac Richard Burr u mirovini, iznenadivši mnoge na prošlogodišnjoj državnoj konvenciji GOP-a. Buddovi glavni konkurenti na 11-putnim primarnim izborima su bivši američki predstavnik. Mark Walker, koji je aktivno tražio Trumpovu potporu, i bivši guverner. Pat McCrory, koji se smatra umjerenim u utrci, ali je najpoznatiji po tome što je potpisao “račun za kupaonicu” ciljanje na transrodne osobe 2016. koje su državu koštale milijarde.

S demokratske strane, Cheri Beasley, bivša glavna sutkinja Vrhovnog suda Sjeverne Karoline, čini se da je očistila polje od svojih 11 osoba od značajnih suparnika. Ona bi bila prvi crni američki senator Sjeverne Karoline ako pobijedi u studenom.

U utrkama za kongrese, Trumpova potpora Cawthornu u 11. okrugu nije zaustavila utvrđivanje brojki u suprotstavljanju 26-godišnjem kongresmenu u prvom mandatu.

Neprisilne političke i osobne pogreške Cawthorna – govornik na skupu “Stop the Steal” prije siječnja. 6. pobune na američkom Capitolu – učinili su ga ranjivim na predizborima GOP-a za osam kandidata. američki senator. Thom Tillis je podržao državnog zakonodavca Chucka Edwardsa u utrci.

Trump je u ponedjeljak u postu na svojoj stranici na društvenim mrežama Truth Social pozvao glasače da daju Cawthornu “drugu priliku”, priznajući da je kandidat nedavno napravio neke “glupe pogreške”.

U dva okruga orijentirana na demokrate, demokrati održavaju snažne predizbore za nominacije da naslijede zastupnika u mirovini. David Price u 4. okrugu i rep. GK Butterfield u 1. okrugu. Bivša zvijezda American Idola Clay Aiken je među demokratskim kandidatima koji se natječu za Priceovo mjesto.

U otvorenom 13. okrugu, koji se smatra izbacivanjem u studenom, republikansko polje uključuje Bo Hinesa, bivšeg sveučilišnog nogometaša kojeg je Trump podržao.

Izbori u utorak možda nisu posljednja riječ za potencijalne kandidate: prvoplasirani kandidati moraju dobiti više od 30% glasova kako bi izbjegli drugi krug 26. srpnja.

KENTUCKY

američki predstavnik John Yarmuthpredsjednik Odbora za proračun Predstavničkog doma i jedini demokrat u kongresnoj delegaciji Kentuckyja, odlazi u mirovinu, otvarajući svoje mjesto prvi put u 16 godina.

Na demokratskoj strani, navodi sen. Morgan McGarvey i državni zastupnik. Attica Scott razigrava svoje progresivne vjerodajnice u 3. okrugu Louisville-a. Unatoč statusu autsajdera, nekoliko republikanaca također se natječe za mjesto, koje je Yarmuth osvojio 2006. smijenivši veteranku iz GOP-a.

Utrka gradonačelnika Louisvillea također dobiva ogroman interes ove godine nakon što je netko pucao na jednog od kandidata dok je bio u uredu za kampanju. Demokrat Craig Greenberg pobjegao je s rupom od metka u svom džemperu u veljači. 14 pucnjave, a lokalni aktivist za socijalnu pravdu optužen je za pokušaj ubojstva.

Greenberg je jedan od osam kandidata koji se natječu na predizborima Demokratske stranke. Republikanac nije obnašao dužnost gradonačelnika u najvećem gradu Kentuckyja nekoliko desetljeća.

OREGON

U liberalnom Oregonu, prvenstveno za guvernera se oblikuje kao test između umjerenih i progresivnih krila Demokratske stranke u vrijeme raširene frustracije u državi zbog pandemije COVID-19, krize beskućnika, nedostatka pristupačnog stanovanja i rastućeg nasilja oružjem.

Dvije vodeće demokratske kandidatkinje su Tina Kotekuvjereni liberal i bivši predsjednik Predstavničkog doma, protiv Tobiasa Reada, državni rizničar koji se postavio kao umjeren.

U 5. kongresnom okrugu naklonjenom demokratama, rep. Kurt Schrader – umjereno podržao predsjednik Joe Biden – pokušava se izboriti s primarnim izazovom progresivnog Jamieja McLeod-Skinnera.

Novi 6. okrug države izazvao je nacionalnu buku kao jedan od najskupljih predizbornih izbora u demokratskom kongresu ove godine. Privukao je 16 kandidata, uključujući novopridošlog demokrata Carricka Flynna, kojeg podržava glavni kralj kriptovaluta.

U 4. okrugu naklonjenom demokratama, osam demokrata natječe se za nominaciju za zamjenu američkog predstavnika. Peter DeFazio, koji odlazi u mirovinu nakon 35 godina na funkciji.

IDAHO

Little, republikanski guverner, pokušava preživjeti primarni izazov svoje zamjenice guvernera, Janice McGeachinkrajnje desni konzervativac kojeg je podržao Trump.

Odnos između Littlea i McGeachina bio je težak. U dva navrata kada je Little otišao iz države prošle godine, McGeachin je tvrdio da je glavni i izdao izvršne naredbe za blokiranje mandata COVID-19. Little, koji nikada nije pokušao provesti bilo kakve mandate povezane s pandemijom, opozvao je obje naredbe kada se vratio.

U veljači je McGeachin održao snimljeni govor na okupljanju bijelih nacionalista na Floridi. Kasnije je rekla da koristi priliku da govori o Trumpovoj agendi “Amerika na prvom mjestu” i da “mediji žele da igramo igru ​​krivnje po udruživanju”.

Establišment i krajnje desničarske frakcije Republikanske stranke također se bore za kontrolu u drugim utrkama u državi.

U utrci državnog odvjetnikapetogodišnji mandatar Lawrence Wasden suočava se s primarnim izazovom od bivšeg američkog predstavnika. Raul Labrador, miljenik čajanki. U utrci za državnog tajnika, Phil McGrane koji podržava establišment se bori protiv državnog sena. Mary Souza i krajnje desničarska rep. Dorothy Moon, obje su širile laž da je Trump pobijedio na izborima 2020.

___

Robertson je izvijestio iz Raleigha, NC Associated Press spisateljice Sara Cline iz Portlanda, Ore.; Keith Ridler u Boiseu, Idaho; i Bruce Schreiner iz Frankforta, Ky., pridonijeli su ovom izvješću.

___

Slijedite AP za potpunu pokrivenost privremenih izbora na https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections i na Twitteru, https://twitter.com/ap_politics

___

Pratite Marca Levyja na Twitteru na https://twitter.com/timelywriter

.

Leave a Comment